Problémy s nohami priznávajú až dve tretiny Slovákov
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 25.8.2010 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Problémy s nohami trápia v súčasnosti až 65 % Slovákov. Najčastejšie sa Slováci sťažujú na pocity ťažkých nôh, bolesti v nohách, pocity opúchania či pálenia, nočné kŕče, svrbenie a pichanie v nohách. Ukázali to výsledky skríningového projektu Dni zdravých žíl, ktorý sa uskutočnil v marci 2010. V rámci tohto projektu bolo oslovených viac ako 600 všeobecných lekárov, ktorí vyhodnotili dáta od viac ako 3000 pacientov z celého Slovenska.

Problémy s nohami trápia v súčasnosti až 65 % Slovákov. Najčastejšie sa Slováci sťažujú na pocity ťažkých nôh, bolesti v nohách, pocity opúchania či pálenia, nočné kŕče, svrbenie a pichanie v nohách. Ukázali to výsledky skríningového projektu Dni zdravých žíl, ktorý sa uskutočnil v marci 2010. V rámci tohto projektu bolo oslovených viac ako 600 všeobecných lekárov, ktorí vyhodnotili dáta od viac ako 3000 pacientov z celého Slovenska.

 

Ťažkosti, ktoré väčšina pacientov uvádzala v prieskume, sú prvými signálmi chronických žilových ochorení. Väčšina ľudí však o svojom ochorení ani o jeho následkoch netuší a tieto príznaky považuje za normálne prejavy organizmu na konci dňa (52 % opýtaných), po dlhom státí (41 % opýtaných), sedení (18,5 % opýtaných), či chôdzi (15,7 % opýtaných). Problémy s nohami sa často zintenzívňujú práve v letnom období v súvislosti s vysokými teplotami, ktoré predstavujú zvýšenú záťaž nášho žilového systému. Napriek záťaži však ťažoba, opúchanie, pálenie, či kŕče nie sú prejavmi zdravých nôh, ale signalizujú problém, o ktorom sa treba poradiť s lekárom.

 

Mnoho ľudí podceňuje varovné príznaky svojich nôh a lekára navštívi až po niekoľkých rokoch trápenia s bolestivými a opuchnutými nohami, kedy už počiatočné štádiá ochorenia prerastú
do oveľa závažnejších foriem. Z tých, ktorí svojho lekára navštívili počas Dní zdravých žíl, bolo chronické venózne ochorenie diagnostikované vo vyše 61 % prípadov. Nejakú formu liečby pritom dostávalo alebo v súčasnosti dostáva iba okolo 39 % pacientov. Dôsledkom neliečenia
alebo oneskorenia diagnostiky a správnej liečby chronických žilových ochorení bývajú nepríjemné komplikácie. Vytvárajú sa pavúčie alebo kŕčové žily, koža atrofuje a postupne vznikajú až vredy predkolenia. Pacienti sú vo zvýšenej miere ohrození zápalmi žíl, trombózou a embóliou, ktorá može byť aj príčinou smrti.

 

Prevencia a včasná diagnostika chronických žilových ochorení je aj cieľom medzinárodného skríningového projektu z dielne Medzinárodnej únie flebológie a farmaceutickej spoločnosti SERVIER, do ktorého sa zapojilo aj Slovensko. Záštitu nad programom v SR prebrala Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva. Včasná diagnostika chronických žilových ochorení už v ich počiatočných štádiách v ambulanciách všeobecných lekárov je predpokladom zníženia výskytu žilových ochorení a ich sprievodných komplikácií spôsobených zanedbaním prevencie alebo liečby.

 

S cieľom zvýšiť povedomie širokej verejnosti o problematike chronických žilových ochorení bola spustená aj informačná webstránka www.opuchnutenohy.sk. Okrem podrobných informácií o všetkých štádiách žilových ochorení, možnostiach liečby i prevencie, ponúka aj možnosť otestovania sa a zistenia stavu žilového systému, ako aj poradňu, v ktorej na čitateľské otázky odpovedajú odborníci z oblasti angiológie a cievnej chirurgie.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.