VRECKOVÉ PRE DETI - ČO SA ZA MLADA NAUČÍŠ, V DOSPELOSTI AKOBY SI NAŠIEL
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 24.9.2010 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Mnohí odborníci sa zhodujú v názore, že naučiť deti ako narábať a hospodáriť s peniazmi je potrebné už od skorého detstva. Podľa agentúry Synovate však dve tretiny rodičov svojim deťom nedávajú pravidelné vreckové, dajú im však peniaze, ak si vypýtajú alebo im kúpia to, čo potrebujú. „Dávať deťom vreckové prinesie rodičom viacero výchovných výhod,“ radí Marcela Capuliaková, finančná sprostredkovateľka spoločnosti Partners Group SK a dodáva: „Vreckové pomáha deťom pochopiť hodnotu peňazí, naučí ich správne hospodáriť s peniazmi a v neposlednom rade rozvíja ich osobnosť tým, že získajú sebavedomie, pocit slobody a samostatnosti, ktoré sú veľmi dôležité devízy do ich dospelosti.“

Mnohí odborníci sa zhodujú v názore, že naučiť deti ako narábať a hospodáriť s peniazmi je potrebné už od skorého detstva. Podľa agentúry Synovate však dve tretiny rodičov svojim deťom nedávajú pravidelné vreckové, dajú im však peniaze, ak si vypýtajú alebo im kúpia to, čo potrebujú. „Dávať deťom vreckové prinesie rodičom viacero výchovných výhod,“ radí Marcela Capuliaková, finančná sprostredkovateľka spoločnosti Partners Group SK a dodáva: „Vreckové pomáha deťom pochopiť hodnotu peňazí, naučí ich správne hospodáriť s peniazmi a v neposlednom rade rozvíja ich osobnosť tým, že získajú sebavedomie, pocit slobody a samostatnosti, ktoré sú veľmi dôležité devízy do ich dospelosti.“

 

Marcela Capuliaková z Partners Group SK zároveň prikladá pár rád, ako správne nastaviť vreckové a ako naučiť Vaše dieťa správne využívať peniaze, ktoré dostane:

 

  1. Kedy a koľko

S vreckovým to nepreháňajte, Vaše dieťa má všetko čo potrebuje. Z vreckového by nemalo dieťa platiť bežné veci ako napríklad školné, strava, cestovné, mobil, či oblečenie. Vreckové by malo slúžiť pre potreby dieťaťa a na jeho osobné mimoriadne výdavky.  

Kedy začať s vreckovým, ako aj v akej výške je individuálne. Odporúčame však začať najneskôr odvtedy, ako dieťa začne chodiť do školy. Výška vreckového sa samozrejme líši, s vekom by sa však mala mierne zvyšovať. Malým školákom vo veku 6 – 8 rokov vystačí napríklad aj 1 euro na mesiac, starším deťom 5 euro na mesiac a stredoškolákom 10 euro na mesiac. Všetko však záleží od finančnej situácie v rodine.

 

  1. Stanovte si jasné pravidlá a neporušujte ich

Dohodnite si presné pravidlá hry, ktorú budú obidve strany dodržiavať. Ujasnite si, za akých okolností na  vreckové siahate a naopak, kedy sa k nemu opäť vrátite.

Pokiaľ dieťa minie dohodnutú sumu skôr, určite mu nedávajte peniaze navyše. Jedine v prípade, ak mu to stiahnete z nasledujúceho vreckového. Nepokúšajte sa dieťa vychovávať tým, že mu zadržíte vreckové, strácate tak jeho dôveru. Vreckové mu patrí, aj keď sa nespráva vhodne.

Nemotivujte dieťa peniazmi, aby sa lepšie učilo, učí sa pre seba. A taktiež ho neodmeňujte za domáce práce. Nabudúce Vám doma nepomôže, pokiaľ mu nezaplatíte.

 

 

 

  1. Zmysluplné míňanie

Na začiatku, kým sa naučí dieťa hospodáriť, je dobré dohodnúť sa s ním,  nech Vám prinesie doklady kde a ako peniaze utráca. Viete mu tak vysvetliť a naučiť ho, čo bolo dobré a čo nie. Berte však vždy ohľad na to, že dieťa je dieťa a jeho predstavy o tom, čo je dôležité, sú rozdielne od Vašich.

 

  1. Rozprávajte sa doma o peniazoch

Doma sa rozprávajte o peniazoch otvorene, o menších aj väčších sumách a výdavkoch. Dieťa tak ľahšie pochopí hodnotu peňazí, proces míňania a plánovania rodinných výdavkov a tým pádom aj význam šetrenia peňazí.

 

 

  1. Založte mu bankový účet

Stredoškolákom odporúčam založiť účet, kde im mesačne pošlete napríklad 10 euro, z ktorých musí vyjsť. Vreckové mu pravidelne dopĺňajte na účet. Je dobré, ak si prácu s bankomatovou kartou a vlastným účtom osvojí čo najskôr. Je to zároveň ďalší krok k jeho finančnej samostatnosti, po ktorej tínedžeri tak veľmi túžia.

Na účet si zároveň môže nechávať posielať peniaze, ktoré si napríklad zarobí na brigádach počas školských prázdnin. Vlastné zarobené peniaze si mladí ľudia budú ceniť omnoho viac. Výhodou je, že študentské účty poskytujú banky zvyčajne bez poplatkov.

 

  1. Buďte vzorom

V mnohých veciach sa dieťa učí pozorovaním, je tomu aj pri peniazoch. Väčšinu návykov, ktoré má rodič, preberá aj jeho dieťa. Rovnako finančné návyky. Buďte preto vzorom.

 

 

 

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.