Vôňa jesene vo vašej kuchyni
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 22.10.2010 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Jeseň so sebou prináša nielen krásne farby v prírode, ale je aj časom hojnosti v záhradách, na poliach a lesoch. S týmto obdobím je spojený zber jabĺk, zeleniny a aj hubári majú sezónu bohatú na ich obľúbené plody. Ak sa tieto dobroty spoja s kuchárskym umením, vôňa jesene krásne zaplní aj vašu kuchyňu.

Jeseň so sebou prináša nielen krásne farby v prírode, ale je aj časom hojnosti v záhradách, na poliach a lesoch. S týmto obdobím je spojený zber jabĺk, zeleniny a aj hubári majú sezónu bohatú na ich obľúbené plody. Ak sa tieto dobroty spoja s kuchárskym umením, vôňa jesene krásne zaplní aj vašu kuchyňu.

 

Dyňová polievka

1 cibuľa nakrájaná na kocky, 1 PL oleja, 500 g na kocky nakrájanej dyne, 125 ml mlieka, 375 ml zeleninového alebo slepačieho vývaru, soľ, biele korenie, 1 ČL cukru, 10 g masla, 1 PL crème fraîche, 6 PL smotany, 1 PL nahrubo nasekaných dyňových jadier

Spôsob prípravy:

Cibuľu a olej dáme do misky a prikryté dusíme v mikrovlnnej rúre asi 4 minúty (pri 850 W). Pridáme nakrájanú dyňu, mlieko, vývar a korenie. Prikryté varíme v mikrovlnnej rúre asi 6 minút (pri 850 W), potom ďalších 12 minút (pri 450 W). Polievku rozmixujeme, zároveň pridávame maslo a crème fraîche. Na každú porciu dáme PL smotany a trochu dyňových jadier.

 

Brokolica s hubami  

300 g čerstvej brokolice, 300 g čerstvých húb, 400 g zemiakov, 125 g Crème fraîche, 100 ml smotany, 2 zarovnané ČL (10 g) škrobu, soľ, čierne korenie, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, 150 g nastrúhanej goudy

Spôsob prípravy:

Brokolicu rozkrájame dáme do nákypovej formy (Ø 26 cm). Pridáme očistené, na plátky nakrájané huby a na kocky nakrájané zemiaky. Crème fraîche zmiešame so smotanou, škrobom, petržlenovou vňaťou a 1/3 syru. Hmotu dochutíme soľou a korením, rozdelíme na zmes zeleniny a zemiakov. Posypeme zvyšným syrom a neprikryté pečieme dozlata 50 až 60 minút.

 

Jablkové štvorčeky

4 plátky lístkového cesta (300 g mrazené), 1 až 2 jablká, 30 g marcipánovej hmoty, 30 g hrubo nasekaných lieskových orechov, 30 g hrozienok naložených v rume, 2 PL zmesi cukru a škorice; na potretie: 1 bielok, 1 žĺtok

Spôsob prípravy:

Plátky lístkového cesta necháme rozmraziť, položíme na seba a rozvaľkáme na 40x20 cm veľkú plochu. Cesto rozdelíme na 8 štvorcov asi 10x10 cm. Jablká olúpeme, rozpolíme, zbavíme jadier a nakrájame na drobné kocky. Marcipánovú hmotu rovnako nakrájame na kocky. Jablká a marcipán rozložíme na štvorec, pridáme lieskové oriešky a odkvapkané rumové hrozienka. Každú hranu štvorca potrieme bielkom, všetky rohy prehneme do stredu a dobre pritlačíme. Jablkové štvorce položíme na plech. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme dozlata  20 – 25 minút.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.