Letná kuchyňa: Šaláty 4
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 12.7.2000 03:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

„Což takhle dát si špenát ?!“ Len málokto vie, že všade tam, kde používame hlávkový šalát, môžeme použiť aj mladé špenátové listy alebo mladé listy púpavy. Aj špenát je výborný zdroj betakaroténu, C vitamínu a železa.

Ľudský organizmus prijme viac železa zo špenátu, keď sa konzumuje s potravinami obsahujúcimi viac C vitamínu, napríklad s paradajkami. Okrem toho obsahuje dosť draslíka, ktorý potrebujeme najmä pri regulácii krvného tlaku. Obsahuje aj iné minerálne látky a je významným zdrojom prevencie proti nádorovým ochoreniam. V tehotenstve sa odporúča jesť špenát ako prevenciu proti rázštepu chrbtice budúceho dieťatka. V ľudovom liečiteľstve sa okrem regulácie krvného tlaku využíva aj pri liečení málokrvnosti a zápchy. Vynikajúco chutí v kombinácii s avokádom.

Dôležité upozornenie:
Ak by ste chceli zjesť toľko špenátu ako Pepek námorník, mohli by ste si spôsobiť problémy so vstrebávaním vápnika. Vznikajú pri extrémnej konzumácii kyseliny šťaveľovej, ktorú v značnej miere obsahuje aj špenát. Ale hlavne štiav /šťaveľ/ a rebarbora. Pre ľudí citlivých na tvorbu obličkových kameňov sú tieto potraviny nevhodné. Ak sa rozhodnete namiesto šalátu pripraviť zo špenátu tradičný prívarok, nezabudnite, že špenát sa nesmie zohrievať ani dlhšie skladovať, pretože obsah dusičnanov tým rastie.

Takmer rovnaké účinky ako špenát, majú listy púpavy. Ich príprava je tiež úplne rovnaká. Listy púpavy sa okrem toho dajú skombinovať aj s hlávkovým šalátom.

Dnes je síce dostať celý rad dresingov na šaláty, ale ak si chcete pripraviť čerstvý a dobrý dresing bez konzervačných látok, pripravte si ho radšej sama. Nasledujúci nálev môžete použiť rovnako na hlávkový šalát, púpavu, špenát ako na uhorku.

Univerzálny dresing.

Zmiešajte 150 ml smotany, s polievkovou lyžicou octa, s polievkovou lyžicou citrónovej šťavy s malou lyžicou pomarančovej šťavy s lyžičkou horčice, s troškou soli a cukru a so štipkou čierneho korenia.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.