Nábytok a toxické látky
Autor(ka) : Silvia Petrasova
Dátum a čas : 25.7.2000 03:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Neviete sa dohodnúť s manželom, či si máte kúpiť lacnejší nábytok s lepenou drevotrieskou a drevenou dyhou na povrchu alebo radšej našetriť na drahší drevený nábytok. Poprípade si kúpiť jednoduchý , ale dosť drahý borovicový nábytok z dovozu?

Neviete sa dohodnúť s manželom, či si máte kúpiť lacnejší nábytok s lepenou drevotrieskou a drevenou dyhou na povrchu alebo radšej našetriť na drahší drevený nábytok. Poprípade si kúpiť jednoduchý , ale dosť drahý borovicový nábytok z dovozu?
Záleží vám na zdraví, ale peňazí nemáte nazvyš. Dočítali ste sa, že v rôznych lepidlách a umelých hmotách je skryté nebezpečenstvo otravy a vzniku alergií. Čo s tým?
Neberte nasledujúce riadky ako odborný výklad a skúste sa ešte v nábytkárstve opýtať na použité lepidlá a ostatné hmoty. Ak by vám nevedeli odpovedať, pokojne si zavolajte alebo napíšte výrobcovi, ktorý vám môže poskytnúť tieto informácie. Ja osobne mám doma, práve pre strach z toxickýxh látok, iba pár kúskov starožitného nábytku a v detskej izbe borovicovú posteľ a skriňu. Nasledujúce riadky som pre vás našla v časopisoch Bunte a Geo, keď som sa nevedela rozhodnúť ako ďalej pri zariaďovaní bytu.
Nemeckí lekári zistili, že iba tretina obyvateľstva sa dokáže bez problémov vyrovnať s toxickými látkami. V ich tele sa vďaka priaznivej genetickej výbave nachádzajú enzýmy, ktoré rozložia jedy na neškodné časti. Ostatné dve tretiny však proti škodlivým účinkom formaldehydu, výfukových plynov a výparov lepidiel, farieb a lakov nemajú účinnú protizbraň. To znamená, že pre väčšinu ľudí stačí malé množstvo jedovatej látky, aby ochoreli.
U mnohých pacientov lekári zistili zhoršenie psychického stavu, najmä podráždenosť, agresivitu a depresiu po kúpe nového nábytku.. Príčinou týchto psychických porúch je narušenie nervovej sústavy, imunitného a hormonálneho systému škodlivými chemikáliami napr. formaldehydom – táto látka sa nachádza v lacnom nábytku a cigaretách. Preto je také nebezpečné aj pasívne fajčenie, čo znamená, že ste v prostredí, kde sa fajčí. U dvoch tretín pacientov blokuje formaldehyd záchytné miesta pre neurotransmitery, následkom čoho sa objavia príznaky psychickej poruchy.
Vo vysokých dávkach je veľmi nebezpečný, pretože vdychovanie formaldehydových výparov môže spôsobiť rakovinu pľúc.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.