Agresívna forma rakoviny prsníka je už 10 rokov účinnejšie liečiteľná
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 14.1.2011 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Pred desiatimi rokmi nastal v onkológii prelom, ktorý zmenil životy tisíckam žien a nadchol aj samotných odborníkov. Bola schválená prvá cielená liečba proti rakovine prsníka a vďaka nej sa začalo aj o zvlášť agresívnej rakovine prsníka, tzv. HER2-pozitívnej forme, uvažovať ako o liečiteľnom ochorení. Dnes už tento liek môže pomôcť aj pacientom s rakovinou žalúdka a v ďalších rokoch bude zrejme prinášať nádej stále viacerým pacientom.

Pred desiatimi rokmi nastal v onkológii prelom, ktorý zmenil životy tisíckam žien a nadchol aj samotných odborníkov. Bola schválená prvá cielená liečba proti rakovine prsníka a vďaka nej sa začalo aj o zvlášť agresívnej rakovine prsníka, tzv. HER2-pozitívnej forme, uvažovať ako o liečiteľnom ochorení. Dnes už tento liek môže pomôcť  aj pacientom s rakovinou žalúdka a v ďalších rokoch bude zrejme prinášať nádej stále viacerým pacientom.

 

Rakovina prsníka na Slovensku každý rok postihuje viac ako 2300 žien. Má rôzne formy a jednou z nich je aj tzv. HER2-pozitívna rakovina prsníka, ktorá tvorí asi 25-30 % všetkých prípadov. Je to agresívnejší typ rakoviny, ktorý rastie rýchlejšie, rýchlejšie sa šíri do okolia a aj v prípade úspešného potlačenia choroby je vyššia pravdepodobnosť jej opakovaného návratu. Pred desiatimi rokmi mali ženy s HER2- pozitívnou formou rakoviny prsníka oveľa nižšiu šancu vyhrať svoj boj s ochorením. Potom však prišiel trastuzumab, tzv. monoklonálna protilátka, liek,  ktorý odborníci označili ako „nie len evolučný, ale priam revolučný“. V roku 2000 bol schválený na liečbu HER2-pozitívneho pokročilého ochorenia rakoviny prsníka s metastázami a lekárske periodiká o ňom písali ako o prelome, začiatku novej a dôležitej éry v liečbe rakoviny prsníka. V ďalších rokoch liek potvrdil svoj potenciál. Štúdie a dáta z analýz ukázali, že trastuzumab takmer zdvojnásobuje prežívanie pacientok s metastatickou HER2-pozitívnou rakovinou prsníka, dvojnásobne odďaľuje progresiu ochorenia a u pacientok vo včasnom štádiu výrazne predlžuje čas bez návratu rakoviny. „Vidíme úžasné výsledky, ktoré sú hlavným prelomom v liečbe tejto agresívnej choroby. Liek by sa mal odporúčať HER2-pozitívnym pacientkam bez ohľadu na štádium ochorenia,“ povedala vedúca výskumu prof. Martina Piccart-Gebhart. (1) Uznávaný odborný časopis The New England Journal of Medicine napísal: „Výsledky trastuzumabu sú jednoducho fantastické. Starostlivosť o HER2-pozitívne pacientky sa preto musí zmeniť.“ (2)

Trastuzumab bol v roku 2006 schválený aj na liečbu včasného štádia ochorenia. V ďalších skúmaniach sa zistilo, že u viac ako 45% žien s HER2 pozitívnou rakovinou prsníka, ktoré pred operáciou užívali spolu s chemoterapiou trastuzumab, bolo potom možné nádor úplne chirurgicky odstrániť. „Trastuzumab dáva ženám s týmto agresívnym typom rakoviny prsníka pocit väčšej istoty a dôvery v ich budúcnosť,“ vyjadril sa Prof. Dr. Michael Untch,  jeden z najvýznamnejších svetových onkológov špecializujúcich sa na liečbu karcinómu prsníka. (3)

V roku 2010 oslávil trastuzumab svoje desiate narodeniny a na celom svete sa ním lieči viac ako 740 000 žien s HER2 pozitívnou rakovinou prsníka. No okrem toho bol najnovšie schválený aj na liečbu HER2-pozitívnej rakoviny žalúdka. Zdá sa, že v nasledujúcich rokoch bude trastuzumab prinášať nádej na úspešnú liečbu rakoviny nie len ženám s HER2 pozitívnym nádorom prsníka, ale stále viacerým pacientom s rôznymi HER2-pozitívnymi onkologickými ochoreniami.

Trastuzumab je cielená liečba, ktorá špecificky napáda rakovinové bunky a viaže sa na ich receptory pre rastový faktor HER2. Vďaka tomu im bráni, aby vysielali do vnútra bunky signál na množenie a bujnenie, čím blokuje rast a šírenie nádoru. Okrem toho trastuzumab nádor „označí“ a aktivuje bunky imunitného systému, ktoré ho začnú napádať a spôsobujú bunkovú smrť. Liek tiež bráni vzniku zvlášť aktívnej formy HER2 receptoru a obmedzuje krvné zásobenie nádoru, čo mu bráni v raste.

Na Slovensku sa trastuzumab používa na liečbu pokročilej i včasnej HER2-pozitívnej rakoviny prsníka. Jeho použitie pri HER2-pozitívnom nádore žalúdka je schválené, no zatiaľ obmedzené. Trastuzumab môže predpisovať onkológ a podlieha schváleniu revíznym lekárom. 

 

Referencie: 

  1. Untch M., et al.: Estimating the magnitude of trastuzumab effects within patient subgroups in the HERA trial., Ann Oncol 2008; 19:1090–1096
  2. Elizabeth A. Eisenhauer, M.D: From the Molecule to the Clinic — Inhibiting HER2 to Treat Breast Cancer., N Engl J Med 2001; 344:841-842
  3. Piccart-Gebhart M.J., Procter M., Leyland-Jones B., et al.: Trastuzumab after Adjuvant Chemotherapy In HER2 positive Breast Cancer.,  N Engl J Med 2005; 353:1659 - 1672


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.