Už túto sobotu 16. apríla premiéra rozprávkového muzikálu Čarodejník z krajiny OZ v Divadle Nová scéna
Autor(ka) : Silvia
Dátum a čas : 15.4.2011 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Divadlo Nová scéna uvádza v premiére svetoznámu rozprávku – muzikál „Čarodejník z krajiny OZ“.

Divadlo Nová scéna  uvádza  v premiére svetoznámu rozprávku – muzikál „Čarodejník z krajiny OZ“.

Réžie  tohto náročného divadelného naštudovania sa ujal mladý talentovaný režisér Michal Náhlík, ktorý zároveň pôsobí ako umelecký šéf Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Námetom a voľnou inšpiráciou pôvodného rozprávkového muzikálu sa stala stodesať rokov stará knižka Lymana Franka Bauma pod názvom Čarodejník z krajiny Oz. Príbeh dvanásťročnej Dorotky, ktorú tornádo odnieslo ďaleko od domova a ktorá hľadá  čarodejníka z krajiny Oz, ktorý jediný jej môže pomôcť vrátiť sa domov, sa stal námetom nespočetného množstva divadelných a rozhlasových adaptácií a námetom niekoľkých veľmi úspešných filmov. Skutočnosť, že takmer vo všetkých úspešných divadelných a filmových stvárneniach hrá dominantnú úlohu hudba, inšpirovala i tvorcov našej  divadelnej verzie Čarodejníka z krajiny Oz, autora adaptácie a zároveň režiséra Michala Náhlíka a autora hudby Juraja Haška.

„Dá sa povedať, že našu divadelnú verziu s filmovou spája iba meno autora predlohy a hlavná téma. Zvyšok je autorským vkladom, ktorým sme sa chceli priblížiť k súčasnému divákovi. Filmový svet má možnosti (nielen finančné), o ktorých sa nám v divadle môže iba snívať. Divadlo však má svoju jedinečnú mágiu, ktorú vám film nikdy nenahradí. A preto využívame všetky dostupné divadelné techniky, ktorými chceme nášho diváka očariť.“ hovorí režisér.

 

 

Mnohí z nás si pamätajú úžasnú Judy Garland  ako Dorotku vo  filmovej verzii amerického muzikálu, ktorá sa  vďaka tejto roli vyšvihla na  svetové muzikálové výslnie. Na slovenských doskách sa  v úlohe Dorotky predstaví herečka Novej scény Katarína Ivanková:

„Dorotka je  dieťa  uchvátené štýlom EMO, takže trucovitá, depresívna, negatívna na všetko, odmietajúca celý svet. Je príkladom mnohých súčasných detí, ktoré zaujíma len svet facebooku a počítačových hier. K tejto ťažkej úlohe pristupujem s veľkým rešpektom a verím, že sa mi takúto povahu podarí stvárniť dôveryhodne. Je to náročné i preto, že detského diváka je ťažké presvedčiť. Veď možno aj v hľadisku bude sedieť počas predstavenia mnoho podobných detí.“

 

Poteší a zaujme i ďalšie herecké obsadenie. Andrea Kiráľová  hrá v tomto muzikáli dokonca až 9 rozprávkových postáv:  „Hrám hlavnú postavu Bábiky, ktorá sa počas predstavenia ukrýva za ďalšími ôsmymi rozprávkovými postavami a zámerom je, aby sa v každej bytosti prezradila táto Bábika aspoň malým detailom. Mám rozdielne nielen kostýmy, ale musím tiež meniť hlas, rytmus, tempo a pohyby. Hrať deväť postáv je teda najmä o fyzickej náročnosti a mňa táto výzva veľmi teší, avšak počas skúšania som si uvedomila, že si ich nestihnem všetky ani poriadne užiť!“

 

Predstavia sa i známi Přemek Boublík, Róbert Halák a ďalší. Vo vedľajších úlohách dostanú priestor  študenti herectva z Konzervatória v Bratislave.

 

Muzikál  nie je len  hudobnou pastvou pre uši, ale zároveň  vizuálne stvárnenie bude mať nádhernú rozprávkovú scénu, ktorú  vytvorila Anita SzÖkeová a úžasné kostýmy rozprávkových postáv a zvieratiek, ktoré vytvorila  Lenka Kadlečíková.

Celé predstavenie čarodejníka bude postavené na nádhernej vizuálnej výprave, krásnej farebnej scéne, množstve  nádherných efektných kostýmov, skvelej hudbe a zároveň na kvalitných hereckých výkonoch. Všetky tieto elementy musia byť v súzvuku a musia vytvoriť pastvu pre oči, uši i dušu. Verím, že sa nám to spoločne podarí.“ hovorí o príprave predstavenia režisér.

 

Rôzno-žánrová hudba dáva priestor viacerým hercom na zaujímavé prezentácie:  napríklad  taký kocúr v čižmách a antilopy budú rapovať. Herečka Aďa Kiráľová  si zajazdí na inlinových korčuliach a jeden z hercov sa kvôli predstaveniu musel  dokonca naučiť hovoriť  celé vety odzadu.

Muzikál bude nabitý technickými efektami – otočnou scénou aj  zdvíhacou plošinou, ktoré si zahrajú v dynamicky sa meniacej scéne – krajina mľaskáčov, pole, v ktorom rastú trpaslíci,  jazero s trampolínami, les plný obrovských muchotrávok, cintorín hračiek,  to je len pár zaujímavostí a lákadiel  vizualizácie  muzikálu .

 

Treba však aj upozorniť, že tí ktorí čakajú staré hity od Judy Garland z amerického filmového muzikálu, budú prekvapení  a veríme, že pozitívne. „V našom muzikáli je totiž  úplne nová hudba, moderná, inšpirovaná najmodernejšími  súčasnými trendmi. Veríme preto, že  úspech budeme mať nielen u detských divákov, ale aj u  rodičov. “ vyjadrila sa Silvia Paprancová, PR manažérka Divadla Nová scéna.

 

A aké bude vyvrcholenie a ponaučenie ? Keď som začal pripravovať túto rozprávku, uvedomil som si, že mnoho dospelých sa v sebe snaží za každú cenu potlačiť všetko to, čo im zostalo z detstva – fantáziu, zmysel pre humor, vášeň pre dobrodružstvo, hravosť... A detí, ktorých jedinou hračkou je notebook, je tiež stále viac a viac...

 A tak len chceme povedať, či už malým, alebo veľkým... HRAJTE SA!!!“ odkazuje Michal Náhlík.

 

 

Predstavením Čarodejník z krajiny Oz nadväzuje DNS na svoju dlhodobú snahu splácať podlžnosti voči detskému divákovi. Svojou  umeleckou kvalitou, výbornou hudbou a výpravnosťou však určite zaujme aj dospelého diváka.

 

 

Premiéra sa uskutoční  16.apríla 2011 o 16:00h.

Srdečne Vás pozývame do Divadla Nová scéna.

 

 

réžia: Michal Náhlík

 

hrajú: Katarína Ivanková , Katarína Čillíková, Andrea Kiráľová, Róbert Halák,

Lukáš Pavlásek, Přemysl Boublík, Erik Peťovský, Dávid Hartl, Adam Jančina,

Vladimír Plevčík, Šimon Kapunec, Simona Miháliková, Pavlína Palmovská

 

divadelná adaptácia: Michal Náhlík

dramaturgia: Róbert Mankovecký

texty piesní : Róbert Mankovecký

hudba : Juraj Haško

hudobné a vokálne naštudovanie: Ľubomír Dolný

scénická výprava: Anita SzÖkeová

kostýmová výprava: Lenka Kadlečíková

choreografia: Renáta Bubniaková

inšpicientka : Aurélia Gurková

šepkárka: Darina Sečanská



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.