Prirodzený pôrod vs. pôrod cisárskym rezom
Autor(ka) : Janka
Dátum a čas : 7.6.2011 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Prirodzený pôrod vs. pôrod cisárskym rezom

Prirodzený pôrod vs. pôrod cisárskym rezom

A.   Prirodzený / vaginálny pôrod

·         Prirodzený pôrodný proces sa delí na dve fázy, prvá je otváracia (tzv. dilatačná), počas ktorej sa rozširuje krčok maternice. Keď je krčok rozšírený, nastáva druhá vypudzovacia fáza.

·         Celý proces vaginálneho pôrodu prichádza postupne, vplyvom hormónov tak, ako to „zariadila“ príroda, telo má čas na všetko sa pripraviť a prispôsobiť sa.

·         Zníženej bolestivosti sa dá napomôcť správnym dýchaním, pokojom, zachovaním rozvahy a tiež dostupnými medicínskymi, či zdravotníckymi prostriedkami na uľahčenie pôrodu a uľavenie od bolesti (epidurálna analgézia, či pôrodnícky gél).

 

 

POZITÍVA VAGINÁLNEHO PÔRODU

 

NEGATÍVA VAGINÁLNEHO PÔRODU

 

·         Pri pôrode bez komplikácií je prirodzený pôrod bezpečnejší

·         Mamička je pri vedomí a vníma príchod dieťatka na svet

·         Dieťa môže matka dostať okamžite po pôrode do náručia, čo mu pomáha lepšie sa adaptovať na nové prostredie

·         Mamička môže mať dieťa neustále pri sebe, prikladať ho k prsníku a starať sa oň pod dohľadom sestier a lekárov, dieťa je navyše v prítomnosti matky pokojnejšie

·         Tekutina, ktorú obsahujú pľúca dieťaťa pred narodením sa rýchlejšie odstráni, pretože tento proces urýchľuje tlak na hrudník dieťaťa počas jeho prechodu pôrodnými cestami

·         Nie je dobrým riešením pri nesprávnej polohe dieťaťa, výskyte komplikácií pri pôrode, kedy sú dieťa či matka v rizikovom stave, z dôvodu úzkej panvy či iných zdravotných obmedzení matky

·         Zväčša dlhšie trvanie pôrodu a väčšia bolestivosť pri samotnom privádzaní dieťaťa na svet

 

 

B.   Cisársky rez / sekcia

·         Cisársky rez nie je pôrodom v pravom slova zmysle, je to  operačný úkon, pri ktorom sa prereže koža, podkožie, svalová blana, sval, pobrušnica a cez dve vrstvy maternica, následne sa vyberie z maternice donosený plod.

·         Jednotlivé vrstvy sa zašívajú samostatne, jedna po druhej. Ak sa rana hojí bez komplikácií, stehy sa vyberajú na siedmy až desiaty deň.

·         Hoci operácia prebieha v antiseptickom prostredí, pri cisárskom reze hrozí riziko infekcie, ktorá spôsobuje zhoršené hojenie rany a v najhoršom prípade i jej rozpad.

·         Tento typ pôrodu musí mať medicínsku príčinu a svoje dôležité opodstatnenie.

·         Je nevyhnutný pri zlom otočení dieťatka, vopred známych (plánovaná sekcia) alebo náhlych zdravotných komplikáciách (akútna sekcia) - napr. odlučovanie placenty, nedostatočný prísun výživy dieťatku, atď.

·         Žena by nemala počas života podstúpiť viac než tri cisárske rezy, odstup medzi nimi  musí byť minimálne jeden rok.

·         Cisársky rez prebieha buď v celkovej narkóze, alebo v tzv. spinálnej anestézii, kedy žena ostáva pri vedomí.

·         Cisárske rezy sa u živých rodičiek vykonávajú od roku 1500, dovtedy sa vykonávali len umierajúcej či práve zosnulej žene, jeho výkon bol však do 19. storočia veľmi zriedkavý, nakoľko hrozilo veľké riziko úmrtnosti rodičky.

·         Moderná operačná technika vykonávania sekcie britského pôrodníka Johna Martina Munro-Kerra pochádza z roku 1926 a vykonáva sa dodnes.

 

 

 

POZITÍVA CISÁRSKEHO REZU

 

NEGATÍVA CISÁRSKEHO REZU

 

·         Umožňuje porodiť zdravé dieťa v situáciách, kedy by spontánny vaginálny pôrod mohol predstavovať významné riziko pre matku a dieťa

·         Netrvá ani hodinu a samotný zákrok nie je pre matku bolestivý

·         Odporúča sa starším rodičkám pri viacplodovej gravidite

  • Šesťnásobne vyššie riziko komplikácií ako pri klasickom pôrode
  • Dve hodiny po pôrode strávené na izbe pooperačnej starostlivosti
  • Dlhšia pooperačná rekonvalescencia – hoci jazva nie je veľká, rez je hlboký a vnútorné orgány potrebujú na zahojenie približne 6 týždňov
  • Možné komplikácie: krvácanie, embólia, poškodenie močového mechúra alebo tenkého čreva, infekcie, zapálená jazva

·         Po cisárskom reze je dieťa od matky odlúčené zvyčajne na 48 – 72 hodín

·         Štyrikrát častejšia hospitalizácia novorodenca na JIS - jednotke intenzívnej starostlivosti

·         Nie je síce vylúčené, aby žena po cisárskom reze rodila prirodzene, ale veľmi často sa pri ďalšom tehotenstve znova vykonáva  cisársky rez

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.