Suroviny na 1 bábovku:
175 g masla
175 g kryštálového cukru + 1 lyžica hnedého cukru
štipka soli
4 vajcia
250 g hladkej múky
80 g škrobovej múčky
1/2 balíčka prášku do pečiva
2 lyžice rumu
1 minivrecúško pomarančového sirupu Jupí
6 lyžíc pomarančovej šťavy
250 g práškového cukru
Príprava:
- Maslo, 175 g kryštálového cukru a soľ ručným mixérom dobre vyšľaháme na hustý svetlý krém (cukor sa musí rozpustiť). Potom po jednom zašľaháme vajcia. Múku, škrobovú múčku a prášok do pečiva spojíme a striedavo s rumom a 4 lyžicami pomarančovej šťavy zašľaháme do cesta.
- Vencovú formu (alebo tortovú formu s bábovkovou strednou časťou, priemer 26 cm) vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Formu naplníme cestom a povrch uhladíme. V rúre vyhriatej na 175 °C pečieme asi 30 až 35 minút. Po upečení vyberieme z rúry a necháme ešte 10 minút odpočívať vo forme. Potom bábovku z formy vyberieme (preklopíme), jemne ju popicháme špajdľou a pokvapkáme sirupom. Necháme celkom vychladnúť.
- Zvyšnú pomarančovú šťavu rozmiešame v miske s práškovým cukrom (môžeme prifarbiť oranžovým potravinárskym farbivom), bábovku oblejeme polevou a necháme stuhnúť. Pri servírovaní ju môžeme dozdobiť kúskami pomaranča.
©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |