Jedzte tofu
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 24.8.2001 16:10
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Keď som prvý raz kúpila sójový tvaroh Tofu, iba silná vôľa a neprekonateľná chuť zdravo sa stravovať, ma donútili prehltnúť. Dnes z neho robím rizoto, fašírky, kocôčky do polievky, vyprážam ho, dusím so zeleninou, pripravujem z neho “segeďák“, jednohubky, šalát, sladké dobroty pre deti a s radosťou ho namáčam do olivového oleja s cesnakom a bylinkami. Jem ho preto, lebo Tofu znižuje hladinu olova v krvi a pôsobí preventívne proti rakovine.

Výskumný tím pracovníkov z Harvardu zistil, že konzumácia väčšieho množstva Tofu, významne znižuje hladinu olova v krvi. Hoci presne nezistili ako chráni sójový tvaroh organizmus, výsledky sú jednoznačné - hladina olova v krvi je nižšia približne o 10%. Dá sa predpokladať, že práve vápnik obsiahnutý v sóji je tým činiteľom, ktorý chráni pred absorbovaním a akumuláciou olova v tele. Vo výskumoch sa ďalej pokračuje. Vedcov zaujíma mechanizmus, ktorý toto zníženie zapríčiňuje.
Tofu, ktoré k nám prišlo svetovými cestičkami z Číny je obľúbené pre jeho vysoký obsah bielkovín, nízky obsah nenasýtených tukov, dobrý obsah vápnika a vitamínu E, fosforu a železa a ochranné účinky, teda prevenciu, srdcových ochorení a niektorých druhov rakoviny. Jeho nevýhodou je, že pri alergii na sóju, vzniká aj alergia na Tofu. Tofu sa totiž získava rozomletím sójových bôbov na sójové mlieko, ktoré sa potom zráža nerastným syridlom.
Keďže má tento výrobok neutrálnu chuť. Môžeme z neho pripravovať sladké, slané, horké aj pikantné pokrmy. Dôležité je vedieť, že Tofu má byť v chladničke uložené v miske so studenou vodou, ktorú treba každý deň vymieňať.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.