Ako si správne vybrať
Autor(ka) : Petra
Dátum a čas : 28.9.2011 01:01
Kategória : Móda
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Sú príležitosti, ktoré vám dovoľujú voľnosť pri výbere oblečenia. Inokedy je potrebné podriadiť sa protokolu. Ak ste pozvaní na spoločenskú udalosť, zvyčajne je informácia o vhodnom odeve uvedená na pozvánke (dress code).

Príležitosť udáva štýl

Sú príležitosti, ktoré vám dovoľujú voľnosť pri výbere oblečenia. Inokedy je potrebné podriadiť sa protokolu. Ak ste pozvaní na spoločenskú udalosť, zvyčajne je informácia o vhodnom odeve uvedená na pozvánke (dress code).

Klasické obleky nosí väčšina mužov do práce. Ak je oblek vaším pracovným odevom, budete ich zrejme potrebovať niekoľko. Alain Delon Individual Tailoring vám ponúka aj možnosť kúpiť si k jednému saku dvoje alebo troje nohavice, čo ocenia predovšetkým páni so sedavým zamestnaním. Ak nenosíte oblek denne, je vhodné obliecť si klasický tmavosivý alebo čierny oblek aspoň na dôležité obchodné rokovanie. Vyjadríte tým rešpekt voči obchodnému partnerovi a príležitosti dodáte patričnú váhu.

Najväčšiu voľnosť výberu majú páni vo voľnočasovej móde. Tzv. klubové saká sa dnes už bežne nosia napríklad k džínsom alebo bavlneným nohaviciam. K neformálnym oblekom sa hodia košele bez kravaty. Ak zvolíte kravatu, môžete si dovoliť aj extravagantnejší štýl. Farebnosti sa v tomto prípade medze nekladú. Prekvapivo atraktívny kontrast vytvoríte napríklad károvaným sakom s jednofarebnou košeľou. Upútať môžete zaujímavými detailmi na voľnočasovom saku – štepovanie lemov na fazóne, imitácia záplat na rukávoch, veľké obdĺžnikové vrecká alebo gombíky prešité kontrastnou niťou.

Na ples si páni tradične obliekajú klasický frak alebo smoking, ku ktorým sa nosí motýlik a pásová šerpa. Keď nie je na pozvánke predpísané oblečenie, spoločensky prijateľný je aj čierny oblek. V tomto prípade môže byť motýlik nahradený kravatou. Ak chcete naozaj zaujať, k čiernemu smokingu zvoľte motýlika a pásovú šerpu výraznej, kontrastnej farby.

 

Materiál prezrádza veľa

Kvalitný oblek by mal byť z vlnených materiálov. Traduje sa, že keď odchádzate od krajčíra v novom obleku, mal by vyzerať ako „nosený“, akoby k vám „prirástol“. Obleky vyrobené zo 100-percentnej vlny sú síce krčivejšie, ale keď si zvyknete na správne uskladnenie obleku, vyhnete sa náročnému žehleniu a svojmu okoliu dokážete, že si potrpíte na vysoký štandard.

Výhodou zmesových materiálov sú predovšetkým ich praktické vlastnosti. Oblek zo zmesi sa menej krčí, čo ocenia predovšetkým páni, ktorí musia oblek nosiť denne. Aj pri nich by však vlna mala predstavovať viac ako 50 % zloženia. V materiáloch pre obleky Individual Tailoring je podiel vlny 60 – 80 %. Zvyšok tvoria zložky, ktoré dodávajú látke elasticitu (lycra) alebo iné praktické vlastnosti.

Na bežné nosenie do práce si môžete vziať aj oblek zo zmesi, no nezabudnite to vyvážiť perfektným strihom. Pracovné jednanie či spoločenská udalosť sa však bez obleku z vlny nezaobídu.

V sortimente Alain Delon máme väčšinu oblekov zo 100 % vlny. V ponuke oblekov Individual Tailoring sú aj zmesové materiály, aby sme vyšli v ústrety predovšetkým tým klientom, pre ktorých je oblek každodennou uniformou. Najvyššiu kvalitu v oblekoch Individual Tailoring predstavujú vlnené materiály, ktoré pre vás objednávame z talianskej Florencie. Tradičná fabrika si technológiu spracovania vlny prísne stráži, čo zaručuje vysokú kvalitu oceňovanú skutočnými fajnšmekrami.

 

Individuálny štýl vďaka doplnkom

Každý odev možno jedinečne dotvoriť vhodne zvolenými doplnkami. K obleku najčastejšie nosíme kravatu alebo motýlika. Dnes si už možno vybrať zo širokej ponuky farieb a vzorov, záleží len od vkusu nositeľa. V našich predajniach nájdete široký výber kravát. Vyberať môžete z pestrej palety farieb a vzorov, ale aj z rôznych modelov.

Strohý štýl saka oživí vreckovka v náprsnom vrecku. Tradične sa nosila tón v tóne s kravatou, dnes to však už nie je pravidlom. Možno ju nosiť nariasenú alebo poskladanú na plocho – do štvorca.

Na vybrané spoločenské udalosti je vhodné obliecť si košeľu s manžetovými gombíkmi. Mali by byť decentne zladené aj s náramkovými hodinkami, prípadne prsteňom na ruke. Iné šperky v tomto prípade radšej odložte.

 

Aktuálne trendy

V dnešnej dobe ja najväčším trendom zúžený, tzv. „slim fit“ strih oblekov. Tento typ strihu sa hodí nielen pánom s dokonalou postavou, ale prakticky každému. „Slim fit“ totiž znamená, že strih obleku je prispôsobený vašej postave tak, aby zúžil siluetu a opticky vylepšil postavu. Dobre sadnúci oblek vám dodá sebavedomie a šarm.

Tohtoročným sezónnym trendom sú najmä vzorové kontrasty. Nosia sa napríklad kárované voľnočasové saká s jednofarebnými košeľami, alebo naopak jednofarebné saká s károvanými košeľami.

Z materiálov dominuje vlna. Výnimkou nie sú ani výrazné pletené alebo tvídové obleky. Túto sezónu sú veľmi módne saká kratšieho strihu. Obľúbené sú predovšetkým u mladých mužov.

Košele sa počas tohtoročnej jesene a zimy nosia predovšetkým kockované – vedie bielo-modrá kombinácia, prúžkované alebo kárované. Jednofarebnou klasikou však nič nepokazíte.

V doplnkoch vedú návraty do minulosti. Na prehliadkových mólach prevládajú zúženépletené kravaty. Do vrecka na saku sa opäť vrátila vreckovka. Odvážnejší páni ju môžu nosiť aj v kontraste s kravatou. Farebnosť a vzor doplnkov je otázkou individuálneho štýlu. Základným pravidlom je striedmosť. Ak zvolíte výraznú kravatu, farba košele by mala byť skôr nenápadná a vzor na obleku žiadny alebo jednoduchý.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.