Do Mníchova na otočku.
Autor(ka) : Kami
Dátum a čas : 3.10.2011 21:53
Kategória : Cestovanie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Nápad vybrať sa do Mníchova na Oktoberfest vznikol veľmi spontánne a celá akcia sa až do jej konca niesla práve v tomto duchu. Do ruksaku som narýchlo zabalila teplé oblečenie a po osemhodinovke v práci som nasadla na vlak. Najväčší pivný festival v hlavnom meste Bavorska som si nechcela nechať tento rok ujsť.

Nápad vybrať sa do Mníchova na Oktoberfest vznikol veľmi spontánne a celá akcia sa až do jej konca niesla práve v tomto duchu. Do ruksaku som narýchlo zabalila teplé oblečenie a po osemhodinovke v práci som nasadla na vlak. Najväčší pivný festival v hlavnom meste Bavorska som si nechcela nechať tento rok ujsť.

 

Konečná: Műnchen Hauptbahnhof

Do cieľovej stanice sme dorazili o čosi skôr ako sa pôvodne plánovalo. Vstávalo sa ťažko,  napokon, po noci strávenom prevažne v spoločenskom vozni, kde o skvelú zábavu a nadšenie nebola núdza, sa nedalo ani nič iné čakať. Predstavte si plný vlak milovníkov piva, hlava na hlave, v ruke dobre orosený zlatý mok, k tomu diskotéková hudba, nakláňajúci sa vozeň raz na jednu, raz na druhú stranu - spolu s ním jeho rozjarení pasažieri. Popíjať sa začalo už na ceste na najväčšiu ľudovú oslavu na svete, ktorá tento rok oslávila svoje 178 výročie.

 

Ako to celé začalo...

Prvý Oktoberfest sa konal 12. októbra 1810 pri príležitosti oslavy sobáša korunného princa Ľudovíta a princezny Therese von Sachsen-Hildburghausen. Keďže akcia mala obrovský úspech, rozhodlo sa o jej pokračovaní i v ďalších ročníkoch. Pri storočnom jubileu v roku 1910 sa vypilo až 12 000 hektolitrov piva.  O štyri desaťročia neskôr sa zaviedlo  tradičné otvorenie Oktoberfestu dvanástimi výstrelmi z mažiara a narazením suda presne v sobotu o dvanástej  úradujúcim starostom Mníchova  za slávnostného vyrieknutia:  „O' zapft ist!“ (Je narazené.)  Je to signál na začatie hodovania, ktoré tento rok trvalo 17 dní.

 

Od roku 1850 stráži Wiesn socha Bavarie

 

Príchod na Theresienwiese

Z hlavnej stanice nám cesta do areálu trvala 10 minút ľahkou chôdzou. Hneď pred vstupom na festival sme si nemohli nevšimnúť pamätník, ktorý je spomienkou na atentát z roku 1980, pri ktorom zomrelo 13 ľudí. Mimovoľne hneď každému príde na um ich zbytočná smrť, tragédia, ktorá negatívne poznačila aj toto svetoznáme podujatie. Tento rok len prvý deň festivalu navštívilo pol milióna hostí. Napriek výstražnému mementu pri vstupnej bráne sme sa  po celý čas cítili bezpečne, o čo sa nenápadne starali muži zákona, ktorí svoju prácu odviedli skutočne profesionálne. Nikde som si nevšimla ani drobné výtržnosti. Na turistov čakalo 14 veľkokapacitných stanov,  z toho najväčší je pre 1O tisíc ľudí, ďalej  24 stanov menších rozmerov  a k tomu niečo okolo 200 atrakcií na ploche 34 hektárov! Keďže sme prišli v skorších ranných hodinách a na vstup do stanu sme čakali približne hodinku, mali sme možnosť prejsť si celý areál a urobiť si fotografie, ktoré by sa už neskôr asi  spraviť nedali. A najmä zažiť prebúdzanie festivalu do nového dňa.

 

 

Oslava v číslach

Predstavte si plný stan dobre naladených ľudí z rozličných kútov sveta, ktorí spoločne za sprievodu živej kapely  na drevených stoloch a  laviciach spievajú, tancujú a  zdieľajú radosť zo skvelej atmosféry. Každoročne zavíta na Oktoberfest okolo 6 miliónov návštevníkov. Minulý rok sa celkom vypilo 7,1 miliónov litrov piva, zjedlo 505 901 vyprážaných kurčiat, 200 000 párov klobás119 volov3 milióny praclíkov.  Pre Wiesn varia mníchovské pivovary špeciálne, tmavšie a silnejšie pivo, ktoré sa podáva v litrovom pivnom krčahu, tzv. Maß. Hoci toho roku sa ceny zlatého moku o čosi zvýšili (8.70€ do 9.20€ za Mass (1 liter), usporiadatelia ostali v odhade zisku optimistickí. Aj to je Oktoberfest.  Dobré pivo, jedlo, atmosféra, tradičné kroje. Muži oblečení v  kožených nohaviciach po kolená, košieľke a klobúčiku,  ženy v typických bavorských šatách, tzv. Dirndl. Za skutočne kvalitne spracovaný kroj sa platí okolo 200 eur, ale samozrejme, zohnať sa dá vždy aj lacnejšia alternatíva. Kroje sme si síce nekúpili ( hoci sme váhali), zato praclíky, medovníky, klobúky a hrnčeky s logom Mníchova nakoniec  miesto v našich ruksakoch našli. Zlatým klinčekom dňa bola  určite šialená jazda na húsenkovej dráhe, ktorá bola mojou premiérou i derniérou zároveň. Tiež záber krásnej Claudie Schiffer v spoločnosti priateliek pri vychutnávaní pohody a dobrého piva.

 

Na budúci rok znova

Zažiť posledné dni festivalu v krásnom slnečnom počasí bolo veľmi príjemné  a hoci som v Mníchove strávila prakticky len jeden deň, neľutujem túto návštevu. Už teraz sa teším, že o rok sa tam vyberiem zas a vyhradím si na túto veľkolepú akciu minimálne päť dní.  Stojí to za to, najmä, ak sa ide s dobrou partiou. Hoci som spočiatku takmer nikoho pred odchodom do Mníchova nepoznala, z Nemecka som odchádzala s vynikajúcim  pocitom a novými priateľmi. Hovorí sa, že neplánované akcie sú najlepšie. V tomto prípade môžem len súhlasiť.

 

Dovidenia nabudúce, milí Mníchovčania !

  

 

Oktoberfest (doslova Októbrové slávnosti) v Mníchove  je „najväčšia ľudová oslava na svete“ na Theresienwiese (Terezina lúka).

2 údery stačili tohto roku na narazenie prvého suda

830 miliónov € je predpokladaný príjem počas trvania festu

24 ročníkov bolo vynechaných z dôvodu vojen, krízy, či epidémii cholery

 

 


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.