Sladké pokušenie ukryté v tyčinke
Autor(ka) : Janka
Dátum a čas : 20.10.2011 12:37
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ponúknuť lahodný nápoj plný vyváženej chuti bolo vždy výzvou pre každého dobrého hostiteľa. Nenadarmo sa však hovorí - sto ľudí, sto chutí.

Ponúknuť lahodný nápoj plný vyváženej chuti bolo vždy výzvou pre každého dobrého hostiteľa. Nenadarmo sa však hovorí - sto ľudí, sto chutí.

Kávu, alebo čaj?

Sú tradície, ktoré si ľudia pestujú od nepamäti a pretrvávajú dodnes. Väčšinou sa jedná o činnosti, ktorých rituál sa vyvíjal s dôrazom na históriu a možnosti krajiny. Existuje však niečo, čo je vlastné každému národu a to je pitie rôznych nápojov. Stačí si spomenúť na japonské čajové obrady, ktoré sa začali vyvíjať už od roku 1159, alebo na mágiu talianskych kaviarní. Dodnes sa vedú vášnivé debaty o tom, kde bola otvorená prvá. Jedni hovoria, že to bolo v Benátkach v roku 1720. Iné zdroje zase tvrdia, že káva sa síce dostala do Európy cez Taliansko v 17. storočí, no prvá kaviareň v strednej Európe vznikla podľa tejto teórie po porážke Turkov pri Viedni v roku 1675. Istý Franz Georg Kolschitzky, ktorý žil v Turecku, kávu dobre poznal a otvoril aj prvú kaviareň. Jemu vďačíme aj za zvyk kávu sladiť a pridávať do nej mlieko.

Kocky, kryštály, vrecúška...

Nech to bolo tak či onak, ľudia sú už od dávna veľkí pôžitkári a kultúre pitia nápojov často pripisovali aj spoločenskú funkciu. Ponúknuť lahodný nápoj plný vyváženej chuti sa postupne stalo výzvou pre každého dobrého hostiteľa. Alchýmia sa začína už pri príprave a pokračuje pri dochucovaní. Voľakedy si ľudia do nápojov na zvýraznenie ich chuti pridávali rôzne koreniny. Človek je však tvor maškrtný, netrvalo preto dlho a prišiel na to, že aj malé množstvo sladkých kryštálikov dokáže v nejednom nápoji vytvoriť symbiózu chutí. Vzniklo tak nerozlučné puto, ktoré sa zachovalo dodnes. V súčasnosti cukor neodmysliteľne patrí k šálke a to dokonca bez ohľadu na jej obsah. Zaujímavé je, že forma v akej sa do nápoja pridáva sa rôzni. Závisí od príležitosti, miesta, druhu nápoja a samozrejme chuti. Niekto napríklad obľubuje cukor kockový,  ktorý pekne vynikne cukorničke a z hygienických dôvodov sa hodí skôr na domáce použitie. V reštauráciách, kaviarňach, alebo čajovniach sa overilo podávanie cukrov v jednotlivo balených porciách. Elegantné cukrové tyčinky sú považované za ozdobu každej šálky a len málokto im odolá. Najmä vďaka jemnosti kryštálov, ktoré sa v teplom čaji, či káve rýchlejšie rozpustia. Kávový „fajnšmekri“ zase hovoria, že dobré espresso spoznáte podľa toho, že sa na jeho povrchu udrží niekoľko sladkých kryštálikov.

 „Zverinec v šálke“

Pre všetkých milovníkov kultúry sladenia nápojov prichádzajú Slovenské cukrovary  s jedinečnou novinkou – „redizajnovaným“ hygienicky baleným cukrom. Obsahom je tradičný biely krupicový cukor, ktorý je balený do 5 g tyčiniek umiestnených do priesvitnej plastovej dózy. Jednotlivé balenia cukru majú veselé ZOO motívy, ktoré nahradili pôvodný „pyžamový“ vzor, čím sa stávajú neprehliadnuteľným výrobkom nielen v regáloch, ale aj na našom stole. Na sladenie silného espressa s krémom sú vhodné zase trendové malé kocky, ktoré prinášajú chuť do života. Dostanete ich v 500 gramovom balení.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.