Takmer polovica Slovákov si čistí zuby 5 minút denne a pravidelne chodí k dentálnej hygieničke
Autor(ka) : eva
Dátum a čas : 17.11.2011 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Celoštátna akcia Zdravý úsmev pre každého, ktorú pripravil Orbit Klub, prebehla v septembri a v októbri tohto roka v siedmych najväčších slovenských mestách. Zúčastnilo sa na nej viac ako 41 tisíc obyvateľov Slovenska. V rámci Zdravého úsmevu pre každého prebehol aj prieskum týkajúci sa stavu dentálnej hygieny na Slovensku, do ktorého sa zapojilo takmer 6,5 tisíc respondentov. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že priemerný Slovák si zuby čistí 5 minút denne. Takmer 44 % obyvateľov Slovenska navštevuje dentálnu hygieničku aspoň raz do roka. Dobrou správou je, že len 8 % Slovákov neabsolvuje preventívnu prehliadku u stomatológa. Okrem kefky a pasty používame aj ďalšie dentálne pomôcky - najčastejšie žuvačku bez cukru, ústnu vodu a zubnú niť. Medzizubné pomôcky pravidelne využíva len necelých 23 % respondentov.

Celoštátna akcia Zdravý úsmev pre každého, ktorú pripravil Orbit Klub, prebehla v septembri a v októbri tohto roka v siedmych najväčších slovenských mestách. Zúčastnilo sa na nej viac ako 41 tisíc obyvateľov Slovenska. V rámci Zdravého úsmevu pre každého prebehol aj prieskum týkajúci sa stavu dentálnej hygieny na Slovensku, do ktorého sa zapojilo takmer 6,5 tisíc respondentov.  Z výsledkov prieskumu vyplýva, že priemerný Slovák si zuby čistí 5 minút denne. Takmer 44 % obyvateľov Slovenska navštevuje dentálnu hygieničku aspoň raz do roka. Dobrou správou je, že len 8 % Slovákov neabsolvuje preventívnu prehliadku u stomatológa. Okrem kefky a pasty používame aj ďalšie dentálne pomôcky - najčastejšie žuvačku bez cukru, ústnu vodu a zubnú niť. Medzizubné pomôcky pravidelne využíva len necelých 23 % respondentov.

 

„Výsledky prieskumu nás, odborníkov, veľmi tešia,“ hovorí PhDr. Viera Panáková, hlavná odborníčka pre dentálnu hygienu na Slovensku. „Aj keď 44 % Slovákov, ktorí navštevujú dentálne hygieničky pravidelne nie je málo, je potrebné si uvedomiť, že je to veľmi dôležitá časť prevencie. V západných krajinách je návšteva dentálnej hygieničky úplne bežná. Verím, že stúpajúci trend sa udrží a dočkáme sa aj generácie, pre ktorú bude návšteva u dentálnej hygieničky rovnako samozrejmá, ako pravidelné čistenie zubov,“ dodáva V. Panáková.

 

Zubára sa nebojíme, zubnej nite áno

Vyššie číslo oproti roku 2010 zaznamenala i návšteva stomatológa. V roku 2011 takúto návštevu absolvovalo až 61 % respondentov. „Hoci číslo vyzerá dosť vysoké, bolo by skvelé, keby sa pohybovalo okolo 90 %,“ hovorí V. Panáková.

 

Výsledky prieskumu pozitívne prekvapili pokiaľ ide o čas, ktorý denne strávime čistením zubov. Takmer 78 % Slovákov tvrdí, že sa o svoje zuby starajú denne minimálne 5 minút. V čom je naša starostlivosť o chrup stále nedostatočná, je používanie správnych dentálnych pomôcok. Obyvatelia Slovenska si najviac obľúbili žuvačky bez cukru (denne alebo každý druhý deň ich používa viac ako polovica obyvateľov) a ústnu vodu (denne alebo každý druhý deň ju používa viac ako 40 % opýtaných). Za to by nás odborníci pochválili. Medzizubnú kefku či zubnú niť používa každý alebo každý druhý deň len necelá pätina Slovákov. Pritom medzizubné priestory pravidelné čistenie naozaj potrebujú! „V medzizubných priestoroch veľmi často vzniká zubný kaz a zabrániť tomu môže len správne čistenie týchto priestorov,“ upozorňuje hlavná odborníčka pre dentálnu hygienu na Slovensku Viera Panáková.

 

Informácie hľadajte na stránke www.orbitklub.sk

Pre všetkých, ktorí hľadajú informácie o správnej dentálnej hygiene, potrebujú skonzultovať svoj problém s odborníkom alebo si nájsť najbližšiu ordináciu stomatológa či dentálnej hygieničky, ponúka riešenie webová stránka Orbit Klub.sk. Na tomto webe, ktorý funguje už od roku 2006, nájdete poradňu stomatológa, rozšírené vyhľadávanie ordinácií stomatológov a dentálnych hygieničiek a mnoho ďalších praktických rád. Odborná sekcia obsahuje články o problémoch so zubami a o dentálnej hygiene.

 

A aké sú hlavné rady odborníkov, ktoré nám pomôžu k zdravému úsmevu?

 

1) Pravidelne navštevujte svojho stomatológa a dentálnu hygieničku

2) Čistite si pravidelne zuby správnou technikou a pomôckami, ktoré vám lekár či hygienička odporučí

3) Používajte pomôcky pre medzizubnú hygienu

4) Žujte žuvačku bez cukru po každom jedle a pití

5) Obmedzte konzumáciu cukrov

6) Používajte fluoridové preparáty - pasty, gély, ústne vody

 

A nezabudnite: „Čistý zub nemôže ochorieť!“



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.