Na svalovú horúčku treba ísť rafinovane
Autor(ka) : Silvia
Dátum a čas : 23.11.2011 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Svalová horúčka (svalovica) vzniká v dôsledku náhleho preťaženia organizmu počas fyzickej záťaže. Zvyčajne sa to stáva vtedy, ak pohyb alebo cvičenie neprispôsobíte vašej kondícii.

Svalová horúčka (svalovica) vzniká v dôsledku náhleho preťaženia organizmu počas fyzickej záťaže. Zvyčajne sa to stáva vtedy, ak pohyb alebo cvičenie neprispôsobíte vašej kondícii.

 

Jeseň je ideálnym časom na to, aby ste sa vybrali do hôr alebo telocvične načerpať energiu a zregenerovať organizmus. Pohyb blahodarne pôsobí na zdravie, posilňuje imunitu, zlepšuje kondíciu. Odborníci na zdravý životný štýl a aj lekári vám potvrdia, že chôdza či cvičenie úkony, na ktorých sa zúčastňuje celý pohybový mechanizmus tela. Pohyb je najjednoduchším tréningom pre srdce a dýchacie orgány. Zlepšuje latkovú premenu, zabraňuje ukladaniu tukov a upokojuje nervy. Je tak ideálnym prostriedkom na chudnutie a zlepšenie fyzickej kondície.

 

Pozor na precenenie síl

Aj pri turistike, cvičení či obyčajnej chôdzi nepreceňujte svoje sily. Trasu či cvičenie si dopredu naplánujte a prispôsobte ich vašej fyzickej kondícii. Vedľajším účinkom precenenia síl nemusí byť len vyčerpanosť, ale aj bolestivá svalovica.

Podľa fyzioterapeutov a telovýchovných lekárov vzniká v dôsledku náhleho preťaženia organizmu počas fyzickej záťaže. V tele sa vtedy uskutočňujú určité chemické procesy, pri námahe sa poškodzujú svalové bunky, čo je prirodzená reakcia na ťažkosti s prispôsobením sa organizmu na nové zaťaženie. Svalovicu môžu dostať aj profesionálni športovci. Zvyčajne sa to stáva vtedy, keď sa po chorobe či zranení ženú do extrémnych výkonov.

 

S pohybom začínajte opatrne

Pravidelným pohybom si výrazne utužíte svoje zdravie. Organizmus bude výkonnejší, dokážete sa lepšie koncentrovať, pomôžete si aj s regulovaním hmotnosti, odstránite aj ľahšie depresie, pochmúrnu náladu a predídete rôznym ďalším ochoreniam. Ak je bolestivá svalová horúčka príčinou toho, že sa cvičeniu a fyzickej aktivite vyhýbate, ponúkame vám niekoľko rád.

 

1.      Nesnažte sa za každú cenu rýchlo dosiahnuť cieľ, ktorý ste si vytýčili, je rozumnejšie dopracovať sa na určitý stupeň zdatnosti postupne.

2.      Dbajte na to, aby ste pri turistike aj športovaní mali vhodný športový odev a vybavenie.

3.      Každú telesnú aktivitu začínajte zahrievacími cvičeniami.

4.      Predtým, než sa prvý raz intenzívne vrhnete na turistiku či cvičenie, poraďte sa so svojím lekárom a to hlavne vtedy:

  •  ak máte viac ako 60 rokov,
  • viac ako 40, ale od mladosti ste necvičili pravidelne,
  • patríte k ťažkým fajčiarom,
  • máte nadmernú hmotnosť,
  • ste pod kontrolou lekára pri dlhotrvajúcom ochorení (vysoký krvný tlak, ochorenia srdca, cukrovka či poškodenie obličiek),
  •  pri tehotnosti.

 

Nezabúdajte na oddych a regeneráciu

Najlepšou ochranou proti svalovej únave  je, ak začnete akýkoľvek pohyb s postupným zaťažovaním organizmu. Svalovicu pomôžu odbúrať aj chemické prípravky – látky s obsahom enzýmov. Požitím takýchto zmesí sa bolesť svalov nedostaví, prípadne sa organizmus rýchlejšie zregeneruje. Zmierniť ju dokáže aj dobrý spánok alebo studená sprcha (stačí 5 až 10 minút), pri ktorej sa cievy stiahnu a potom sa rýchlo rozšíria, čím sa rýchlejšie vyplavujú splodiny z tela. Dôležité sú tiež uvoľňovacie cvičenia po skončení športovania.  Nezabúdajte na masáž, ktorá dokáže svaly uvoľniť. Niektoré masáže si môžete urobiť aj sami doma. Liečivé zložky pri vtieraní preniknú cez pokožku hlbšie do organizmu a dopomôžu k rýchlejšej regenerácii.

 

 

Čo pomôže odbúrať svalovú horúčku

Telové a masážne oleje sú ideálnou starostlivosťou o pokožku a svaly pri športe či fitnes. Výbornou voľbou sú telové a masážne oleje značky Saloos – Body fit a Maratónec. Sú to oleje v BIO kvalite odporúčané pre rekreačný a takisto aj vrcholový šport. Telo pred svalovou záťažou príjemne prehrejú, prekrvia pokožku a svaly, čím sa znižuje riziko poranení. Po zvýšenej telesnej námahe zase podporujú uvoľnenie, zmierňujú napätie svalstva, kŕče a tiež opuchy. Z pomedzi množstva blahodarných účinkov, oleje dodávajú pokožke vláčnosť a jemnosť, dokonca aj na chodidlách a zabraňujú plesniam.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.