Posilňujme obranyschopnosť
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 3.9.2001 15:56
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Prelom leta a jesene môžeme využiť na posilnenie obranných síl organizmu. Pestrý výber čerstvého ovocia a zeleniny umožňuje prípravu rozličných vynikajúcich jedál, ktoré zvýšia našu obranyschopnosť.

Za náš imunitný systém zodpovedajú biele krvinky – leukocyty. Aby mohol obranný systém tela optimálne pracovať, musíme mu každodenne, systematicky dodať potrebnú dávku bielkovín (proteínov), ktoré pomáhajú vytvárať protilátky a regenerovať biele krvinky.
· Bielkoviny živočíšneho pôvodu sú plnohodnotné. Mäso, mlieko a mliečne výrobky obsahujú všetky dôležité aminokyseliny.
· Bielkoviny rastlinného pôvodu nie sú plnohodnotné. Strukoviny, obilniny a obilné výrobky, orechy, zelenina a ovocie neobsahujú všetky životne dôležité aminokyseliny (jedinou výnimkou je sója). Preto ich treba spájať s inými zdrojmi bielkovín. Denne by sme mali skonzumovať 0,8 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti.

Vitamínová zásobáreň
Apatia, nespavosť, nedostatok apetítu, podráždenosť a náchylnosť na infekcie signalizujú, že organizmus trpí nedostatkom niektorého vitamínu. Úlohou vitamínov však nie je ani dodávka energie, ani funkcia stavebného materiálu. Vitamíny pôsobia ako ochranný štít buniek a tkaniva. Rozdeľujú sa do dvoch skupín: rozpustné vo vode, čiže vitamíny skupiny B a vitamín C a rozpustné v tukoch, čiže vitamíny A, D, E a K.
Vitamín A posilňuje sliznice. Jeho nedostatok spôsobuje oslabenie slizníc horných dýchacích ciest, nosa, hrdla a pľúc, ktoré sa stávajú náchylnými na prenikanie baktérií a vírusov. Vitamín C uľahčuje vstrebávanie železa, posilňuje činnosť obranných buniek, pomáha predchádzať prechladnutiu a chrípke. Vitamín E je antioxidant, ktorý pomáha spomaľovať starnutie organizmu a zvyšuje jeho odolnosť. Takisto chráni steny buniek, čím predlžuje ich životnosť.

Prírodné prostriedky na posilnenie

MED – obsahuje antibakteriálne látky a kvôli vlastnostiam podobným antibiotikám sa odporúča pri infekciách dýchacích ciest alebo pri kožných ochoreniach. Chuť medu závisí predovšetkým od druhu kvetov, z ktorých pochádza. Najúžasnejší je med z citrusových kvetov a ruží.
CITRUSOVÉ OVOCIE – obsahuje mnoho vitamínu C, ktorý pomáha predchádzať chrípke a prechladnutiu. V čase, keď je nedostatok iného ovocia, by sme mali jesť čo najviac citrusov a dopĺňať ich kivi, ananásom, petržlenovou vňaťou, kapustou a špenátom.
ČIERNA BAZA – čaj z čiernej bazy je vynikajúcim prostriedkom proti prechladnutiu. Bazový čaj má zároveň aj očistné účinky.

Aj voda je naším spojencom
Pre fungovanie pľúc je nevyhnutná aj voda, aby sme ich udržali v dobrej kondícii, musíme systematicky a veľa piť. Potreba zvlhčovania organizmu sa značne zvyšuje počas horúčky alebo v prípade zápalu priedušiek. Ak máte pocit, že vás obchádza nádcha nezabudnite zvýšiť príjem tekutín až na dva litre denne.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.