JANA DUKÁTOVÁ - PROFIL
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 28.12.2011 00:00
Kategória : Osobnosti
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Jana Dukátová sa narodila v Bratislave 13. 06. 1983. V roku 1994 začala s kajakom. Niekoľko rokov sa venovala rýchlostnej kanoistike, potom presedlala na kanoistiku na divokej vode. Členka Vrcholového strediska v Národnom športovom centre Bratislava sa po prvých úspechoch v juniorskom veku okamžite zaradila do seniorskej reprezentácie a už v prvom roku skončila v TOP 10 v medzinárodnom rebríčku vodných slalomárok. Od roku 1996 trénuje v Areáli Divoká Voda a od roku 2000 pod vedením trénera a manažéra Róberta Orokockého. Je trojnásobnou majsterkou Európy do 23 rokov a medzi seniorkami si v roku 2006 vybojovala zlatú medailu na Majstrovstvách sveta.

Jana Dukátová sa narodila v Bratislave 13. 06. 1983. V roku 1994 začala s kajakom. Niekoľko rokov sa venovala rýchlostnej kanoistike, potom presedlala na kanoistiku na divokej vode. Členka Vrcholového strediska v Národnom športovom centre Bratislava sa po prvých úspechoch v juniorskom veku okamžite zaradila do seniorskej reprezentácie a už v prvom roku skončila v TOP 10 v medzinárodnom rebríčku vodných slalomárok. Od roku 1996 trénuje v Areáli Divoká Voda a od roku 2000 pod vedením trénera a manažéra Róberta Orokockého. Je trojnásobnou majsterkou Európy do 23 rokov a medzi seniorkami si v roku 2006 vybojovala zlatú medailu na Majstrovstvách sveta.

 

 

1994

Jana začala s jazdením na kajaku – rýchlostná kanoistika.

 

1997

V trinástich rokoch presedlala na technicky náročnejšiu disciplínu – kanoistiku na divokej vode.

 

1999 – 2001

Nominovala sa do juniorského reprezentačného družstva Slovenska v slalome aj v zjazde. Získala prvý športový úspech a stala sa juniorskou majsterkou sveta i Európy v zjazde. Najvýraznejším umiestnením v slalome bolo 5. miesto na juniorských majstrovstvách Európy.

 

2002

Ako 19-ročná sa dostala do seniorskej reprezentácie Slovenska. V celkovom hodnotení svetového pohára sa vyšvihla hneď na 10. miesto. Na majstrovstvách sveta vo francúzskom Bourg st. Maurice si vybrala nováčikovskú daň a na jednej z najťažších vôd skončila až na 39. mieste. V polovici trate sa prevrátila a po dojazde do cieľa musela ísť rovno na ošetrenie.

 

2003

Po sľubnom začiatku v seniorskej reprezentácii prišiel STOP. Vykĺbené rameno počas tréningu v Liptovskom Mikuláši ju odstavilo na celú sezónu.

 

2004 – 2005

Návrat bol náročný. Boj o účasť na olympiáde v Aténach prehrala so skúsenejšou G. Stacherovou. Svoje miesto vo svete však potvrdila celkovo 6. miestom v seriáli svetových pohárov. Vo vekovej kategórii do 23 rokov získala svoj prvý titul majsterky Európy. Od roku 2004 je členkou olympijského Top tímu Slovenskej republiky. 
V roku 2005 sa posunula vo svetovou pohári na 4. miesto a obhájila titul majsterky Európy do 23 rokov. Na výraznejší úspech v seniorskej kategórii však musela ešte čakať.

 

2006

Jana sa stala majsterkou sveta. V závere sezóny navyše dosiahla hetrik. Tretíkrát za sebou vyhrala majstrovstvá Európy do 23 rokov a k tomu pridala titul akademickej majsterky sveta. Za úspechy bola ocenená v ankete Športovec roka 2006 druhým miestom. V kategórii seniorov sa z tohto úspechu tešila ako štvrtá žena v šestnásťročnej histórii ankety. 

 

2007

Po úspešnom roku 2006 chuť po víťazstvách ešte narástla. Prvenstvo na majstrovstvách sveta a Európy jej síce ušlo, ale vyhrala prestížne predolympijské preteky v Pekingu. Zároveň sa stala športovcom tímu RED BULL. V osobnom živote úspešne ukončila vysokú školu (odbor Knižničná a informačná veda) a získala titul magister na filozofickej fakulte UK v Bratislave.

 

2008

Po zmene olympijských pravidiel mohla za krajinu v Pekingu štartovať len jedna pretekárka. V tretích nominačných pretekoch stratila Jana šancu zúčastniť sa po prehre s aktuálnou olympijskou víťazkou Elenou Kaliskou. Do Pekingu však vycestovala ako hosť Slovenského olympijského výboru a na mieste spolukomentovala priamy prenos Slovenskej televízie.

 

2009

Po prvýkrát v kariére vyhrala celkovo seriál Svetového pohára.

 

2010

Jana začala jazdiť novootvorenú ženskú kategóriu – kanoe ženy. Znamenalo to štartovať v dvoch disciplínach – kajaku a kanoe. Na všetkých významných pretekoch sezóny stála na stupňoch víťazov a patrila medzi najúspešnejšie športovkyne – brala medaily v oboch disciplínach. V kajaku sa stala majsterkou Európy, obhájila prvenstvo v celkovom seriáli Svetového pohára a od kajakárskeho hetriku ju delilo len jedno miesto, keď na majstrovstvách sveta skončila druhá. V kanoe si to však vynahradila a získala historicky prvý titul majsterky sveta. Za jej výsledky skončila v ankete Športovec roka 2010 na 5. mieste.

 

2011

Roky vrcholového športu si vybrali svoju daň a Jana musela začiatkom januára podstúpiť operáciu pravého ramena. Ale ani to ju nezastavilo v ďalších úspechoch. Stala sa vicemajsterkou Európy a sveta a vyhrala Svetový pohár.

 

Areál Divoká Voda Čunovo

 

História areálu Divoká voda siaha do roku 1995, kedy sa začal budovať v súvislosti s uvedením vodného diela Gabčíkovo – Nagymaros. Slalomové trate sa do skúšobnej prevádzky uviedli v roku 1996 a zároveň v tomto roku sa uskutočnili aj prvé preteky vodného slalomu.

 

Areál vodných športov Čunovo svojím vybavením spĺňa kritériá športových štadiónov najvyššej kvality, takže tu možno organizovať preteky na európskej a svetovej úrovni. Areál poskytuje tréningové možnosti nielen pre výkonnostných vodných slalomárov a raftérov, ale aj pre amatérskych športovcov. Záujemcovia, ktorí si tento adrenalínový šport chcú vyskúšať, môžu sa vopred objednať a absolvovať trasu so skúseným inštruktorom.

 

Umelý kanál vodných športov má bohatú históriu pretekov s účasťou slovenských olympionikov aj zahraničných reprezentácii. V roku 1997 a 1999 sa tu uskutočnil Svetový pohár vo vodnom slalome. V roku 2000 a 2001 hostil Majstrovstvá sveta juniorov a v roku 2003 Majstrovstvá Európy juniorov vo vodnom slalome.

 

Rok 2010 bol nemenej dôležitý usporiadaním Majstrovstiev Európy vo vodnom slalome.

Prelomovým rokom je rok 2011, kedy sa areál stal dejiskom Majstrovstiev sveta vo vodnom slalome.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.