RACIO(nálne) a netradične nielen na Veľkú noc |
||
Autor(ka) : Monika Dátum a čas : 15.3.2012 00:00 Kategória : Recepty WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Veľká noc patrí medzi naše najväčšie sviatky. Ich súčasťou je tradičná výzdoba, dodržiavanie rôznych zvykov a vôňa dobrôt šíriaca sa po celom dome. Práve počas týchto sviatkov navštevujeme rodinu, priateľov a známych. Ak by ste sa aj vy chceli popýšiť chutnými a pritom úplne inými veľkonočnými pochúťkami, nechajte sa inšpirovať – chutné a netradičné recepty, ktoré nezaťažia vás žalúdok a vyčaria tú správnu pohodovú atmosféru. | ||
Zapekaná ryba so zemiakovou kašou a chrumkavou kôrkou Doba prípravy: asi 80 minút Potrebujeme: · 800 g zemiakov · 2 vajcia (použijeme iba žĺtky) · 300 g filiet morských rýb · 250 g paradajok · 200 g listového špenátu · 5 plátkov Knäckebrotu ražného RACIO · 60 g strúhaného syra · 2 lyžice kyslej smotany · 7 lyžíc olivového oleja · maslo na vytrenie formy Postup: 1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na štvrtiny alebo šestiny a uvaríme domäkka. Scedíme a cez jemné sitko ich prepasírujeme do misy. Keď trochu vychladnú, primiešame smotanu so žĺtkom a podľa chuti osolíme. 2. Špenát dôkladne opláchneme, krátko sparíme v osolenej vode a prepláchneme studenou vodou. 3. Paradajky opláchneme a nakrájame na plátky. 4. Zapekaciu misu vytrieme maslom a na dno rozotrieme polovicu zemiakovej kaše. Na ňu rozložíme listy špenátu, potom pridáme rybie mäso. Osolíme, zakryjeme plátkami paradajok a povrch opatrne potrieme zvyšnou kašou. 5. Knäckebrot ražný RACIO rozdrvíme pomocou valčeka a preložíme do misky. Pridáme nastrúhaný syr, olivový olej a premiešame. Zmesou posypeme povrch kaše a mierne pritlačíme. 6. Naplnenú formu vložíme do rúry rozohriatej na 165 °C a pečieme cca 40 minút. Zapečené ovocie s kokoskami 4 porcie Doba prípravy: asi 25 minút Potrebujeme: · 1,5 balenia Veverčiny kokosky karamelové RACIO · 400 g čerstvého ovocia - najlepšie jahody a lesné plody · 300 ml mlieka · ½ pudingového prášku · 1 vajce (použijeme iba žĺtok) · štipka soli · 2 lyžice cukru · 2 lyžice práškového cukru · 40 g masla · pár lístkov čerstvej mäty Postup: 1. V hrnci zohrejeme 2/3 mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame puding a žĺtok. Do teplého mlieka najprv nasypeme štipku soli, potom cukor a vmiešame puding so žĺtkom. Miešame do zhustnutia a odstavíme. 2. Zapekaciu misku ľahko vytrieme maslom, na dno rozdrvíme tretinu Veverčiných kokosiek karamelových RACIO, ľahko ich prelejeme krémom, poukladáme plátky jahôd a ďalšie ovocie. Dáme piecť do rozpálenej rúry v režime grilovanie na najvyšší stupeň. 3. Pečieme asi 3 minúty, vyberieme, pocukrujeme a doplníme zvyšnými Veverčinými kokoskami karamelovými RACIO. Ozdobíme lístkami mäty. Syrový dezert s bagetkami 4 porcie Doba prípravy: asi 40 minút plus doba tuhnutia Potrebujeme: · 4 ks Bagetiek RACIO · 200 g čerstvého prírodného syra · 100 g mäkkého tvarohu · zväzok pažítky · 5 plátkov želatíny · soľ · 1 bielok · 50 g modrého syra · 1 lyžica strúhaného parmezánu Postup: 1. Modrý syr rozdrobíme do hrnca a zalejeme 100 ml vody, pridáme parmezán a pomaly necháme variť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom lyžičkou niekoľkokrát opatrne postupne prelejeme Bagetky RACIO. 2. Do misky so studenou vodou vložíme plátky želatíny a necháme napučať. V kovovej mise rozšľaháme syr s polovicou pažítky a tvarohom. Osolíme a aj so zmiešanou zmesou nad parou za stáleho miešania nahrejeme asi na 30 °C. 3. Želatínu zľahka vyžmýkame a dáme do sklenenej misky. Zakryjeme fóliou a dáme do mikrovlnnej rúry rozpustiť. Vmiešame ju do rozmiešaného syra a necháme stáť. 4. Vyšľaháme sneh z bielka a štipky soli a opatrne ho vmiešame do syra. 5. Vhodnú guľatú misku s priemerom asi 10 cm vyložíme fóliou. Na dno misky dáme tretinu syrovej hmoty. Pridáme 2 ks Bagetiek RACIO, zakryjeme druhou tretinou syra. Pridáme zvyšné Bagetky RACIO a zakryjeme zvyšným syrom. Povrch posypeme zvyšnou pažítkou, prekryjeme fóliou a necháme do druhého dňa stuhnúť. Tip: Ako alternatívu môžeme namiesto Bagetiek RACIO použiť 2 ks Toast Multigrain RACIO. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |