„Priezračne čistá a teplá voda, biely piesok, úplný oddych, dokonalý relax a vynikajúca kuchyňa... Kvôli nej tam mieri aj Slovák Michal Konrád, šéfkuchár z reštaurácie FOU ZOO.“
Autor(ka) : Petra
Dátum a čas : 7.4.2012 00:00
Kategória : Cestovanie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Vitajte vo vodnom svete! Maledivy sú vodný raj v Indickom oceáne, ktorý tvorí viac ako tisíc koralových ostrovov a ostrovčekov. Medzi hlavné dopravné prostriedky tu patria lode, hydroplány a v niektorých prípadoch aj lietadlá.

Vitajte vo vodnom svete! Maledivy sú vodný raj v Indickom oceáne, ktorý tvorí viac ako tisíc koralových ostrovov a ostrovčekov. Medzi hlavné dopravné prostriedky tu patria lode, hydroplány a v niektorých prípadoch aj lietadlá.

 

Ak by ste chceli na Maledivoch niečo postaviť, tak si najskôr musíte navoziť tony zeme, vybudovať pozemok, na ktorom to bude stáť... Napriek tomu sú v pestovaní zeleniny úplne sebestační a navyše prísne dbajú na ekológiu a ochranu životného prostredia. „Maledivy, to je úplne iný svet, na aký sme zvyknutí a odporúčam každému človeku, aby sa tam raz išiel pozrieť, a nie je to len kvôli modrej pláži a bielemu piesku,“ vysvetľuje Rudolf Garan, cestovateľ a majiteľ agentúry Dreams Travel. Je to podľa neho fascinujúci vodný svet s množstvom umelo vytvorených ostrovčekov. Hoci patrí hlavné mesto Male k najhustejšie obývaným miestam na svete (na 2,5 km štvorcových žije 150-tisíc ľudí), nájdete tu aj ostrovy s absolútnym súkromím a dokonalým pokojom.

 

Zažite pocit slobody a odpojenia od sveta!

„Prvé, čo vnímate, keď prídete do akejkoľvek krajiny, je letisko. Z letiska začína vyplývať, či je to krajina bohatá alebo chudobná... Napríklad, keď priletíte do Kuala Lumpur, tak to letisko je obrovské luxusné a vidíte, že tam asi sú  peniaze. V prípade Malediv vás prekvapí jednoduchosť,“ vysvetľuje Garan. Zážitok z príletu je ďaleko príjemnejší, z výšky vyzerajú roztrúsené ostrovy veľmi zaujímavo.  Z hlavného mesta sa potom turisti presúvajú na svoje rezorty. Sú tri spôsoby ako sa k nim dostanete, záleží to od vzdialenosti. Sú rezorty, ako napríklad Soneva Gili, dostupné rýchločlnom do 30 minút, ale už na  vzdialenejšie, ako napríklad Soneva Fushi sa presúvate hydroplánom  a na tie najvzdialenejšie, napríklad do Six Senses Laamu,  sa využívajú domáce letecké linky, kde až za 50 minút sa dostanete do vysneného rezortu.

 

„Obrovská výhoda týchto vzdialených rezortov, čo si málokto uvedomuje je to, že aj keď ide o náročnejšiu logistiku, ale ten pocit slobody a odpojenia od sveta je oveľa väčší,“ vysvetľuje Garan.  „V blízkosti hlavného mesta Male je hustá premávka lodí, počujete lietadla, takže stále máte pocit, že ste v kontakte s  okolitým svetom. Six Senses Laamu je unikátne v tom, že je ďaleko od Male, a keď sa pozriete ktorýmkoľvek smerom v okolí ostrova nenájdete nič, čo by vám pripomínalo civilizáciu.“

 

Prísne dbajú na ochranu životného prostredia

Unikátne je to, že každý rezort Six Senses má manažéra na životné prostredie. Títo ľudia nerobia nič priamo pre hostí, sú tam kvôli tomu,  aby dohliadali a neustále  vyvíjali nové technológie. Stále pracujú na tom, aby bol rezort čo najviac sebestačný a aby čo najmenej škodil životnému prostrediu.  „Preto sa môže zdať niektorým hosťom, ktorý tam prichádzajú, že platia vysokú cenu za pobyt.  Nejde však len o zahrnutý komfort a luxus, ktorý tam zažívate. Je tam veľa vedľajších faktorov, napríklad aj podpora lokálnych komunít, stavajú školy pre chudobných ľudí, zachraňujú živočíšne druhy... Ja to odhadujem, že takých 20 až 30 percent z ceny pobytu reálne odteká na tieto účely,“ vysvetľuje cestovateľ a podnikateľ. „Napríklad večer, keď už je tma tak v rezorte dbajú na to, aby neprodukovali svetelný smog. Takže všade je veľmi tlmené osvetlenie, len aby ste si naozaj videli pod nohy. Ale keď sa pozriete na oblohu, tak sa vám naskytne pohľad na nebo plné posiate hviezdami, aký neuvidíte ani na Lomnickom štíte.“

 

Netopiere veľké ako mačka

Podobne, ako je to s oblohou, tak je to aj so zvukmi. Zažijete absolútne ticho, v skutočnosti počujete iba šum mora.  Občas započujete nejaké šumenie stromov a možno zvuky kaloňov. Kaloň malajský je obrovský netopier, ktorý má hlavu skoro ako mačka,  veľké oči, ňufáčik. Je to cicavec a patrí medzi  najväčšie netopiere na svete, rozpätie krídiel majú aj pol metra. Sú to však veľmi mierumilovné zvieratká a zaujímavosťou je, že sa neživia krvou ani mäsom, ale ovocím. Navyše sú veľmi bojazlivé a schovávajú sa v palmách. Z fauny vás už nič neprekvapí, skutočný zážitok zažije skôr pod morom. 

 

 

Dokonalý pokoj, dokonalé ticho, dokonalý relax

V rezorte Six Senses Laamu vládne filozofia, že máte oddychovať a zrelaxovať by malo nielen telo, ale aj duša. Takže hoci môže ísť o luxusný pobyt, na izbe nie je satelit a v televízii si môžete pozrieť iba nejaký film na DVD. A pokiaľ sa dá, tak na všetkých rezortoch chodíte bosí.  „Zachováva sa luxus v rámci ubytovania, ale taký naturálny, niektorí ľudia to práve za luxus nemusia považovať, lebo aj veci majú takú patinu, vyzerajú akoby boli zašlé, ale je to kvôli tomu, aby to dostalo ten prirodzený vzhľad,“ dodáva Garan. „Luxus si užívate v tom, že tam máte veľmi veľa životného priestoru, máte tam absolútne súkromie, ticho, pohodu, tiež v službách, v priateľskom prístupe, príjemnej obsluhe.“

 

 

Kuchyňa má indický nádych

Ryby a zelenina tvoria základ maledivskej stravy. Zeleninu si dopestujú na ostrove, tak sa môžete spoľahnúť, že je úplne čerstvá. A keďže si musia udržiavať určitú dávku luxusu, tak sa aj v tomto smere snažia  pokrývať potraviny rôzneho druhu. „Napríklad, ak si chcete dať stejk, tak ho tam pre vás určite pripravia. Ale snažia sa  zákazníkov motivovať k tomu, aby si vyberali lokálne potraviny, ktoré sú čerstvé, lepšie, kvalitnejšie a reprezentujú domácu kuchyňu.  Navyše stejk je aj tak veľmi drahý, tak si ho radšej ani nedáte. Navyše všetky jedlá sú varené z láskou. Ak niekto tomu verí, že do jedla dáva šéfkuchár srdce a energiu, tak sa človek potom cíti oveľa lepšie, než keby sa najedol niekde v kantíne...“

 

Slovenský kuchár bude predvádzať svoje kulinárske umenie

V Six Senses Laamu majú spracovaný kulinársky kalendár, podľa ktorého organizujú akcie zo šéfkuchármi alebo degustátormi z celého sveta. Takýmto spôsobom bol do tohto kalendára zaradený aj Slovák Michal Konrád - šéfkuchár z reštaurácie FOU ZOO.  Michal už pracoval v mnohých prestížnych reštauráciách v Londýne. Na Maledivách predvedie nielen svoje kuchárske umenie, ale rád získa nové podnety na gurmánske špeciality, ktoré viac priblížia  chute tejto exotickej krajiny aj Slovákom.  „Ázijská kuchyňa ma očarila hlavne pestrosťou ingrediencii, podávaním, servisom, konzumáciou a celým stolovaním,“ hovorí Michal Konrád, ktorý sa prvýkrát s ázijskou kuchyňou stretol práve v Londýne. Pracoval tam viac než 5 rokov.  Z Londýna ho zlákala ponuka založiť podobnú reštauráciu v Bratislave. „Určite sa mám stále čo učiť a ja rád získavam nové podnety,“ hovorí mladý šéfkuchár. „Teším, čo nové prinesiem Slovákom, aby mohli ochutnať čaro exotickej Maledivskej kuchyne.“

 

 

Vyrábajú si vlastné džemy aj chlieb

„Jedlo sa podáva v reštaurácii, ale bez akýchkoľvek príplatkov sa môžete najesť aj na izbe. Roomservis je v cene,“ dodáva cestovateľ Garan. Záleží hlavne od toho, či chcete byť v úplnom súkromí odrezaní od ľudí, alebo predsa len zájdete do tej reštaurácie.  Ak si takú cestu naplánujú, napríklad čerství novomanželia, tak môžu byť úplne samí bez toho, aby ich niekto rušil...  „Navyše raňajky a večere nie sú príliš časovo obmedzované, sú veľmi slobodné. Na raňajky môžete prísť aj o jedenástej hodine. Fungujú formou bufetových stolov a zameriavajú sa skôr na kvalitu ako na kvantitu. Výber je menší, ako v nejakom inom hoteli vo svete, ale jedlá sú špecifické a kvalitné. Nájde tam tri druhy syra, veľmi kvalitné a čo majú neskutočne výborne sú marmelády.“ Napríklad v takom mangovom džeme nájdete kúsky manga... Sami ich vyrábajú a sami si tiež pečú aj chlieb. Takže hoci na raňajky nemáte taký bohatý výber, jedlo je skutočne veľmi chutné.  „Samozrejme, že tam nájdete aj šunku, ktorú si zo stehna môžete sami nakrájať, takže to môže byť zaujímavý zážitok,“ dodáva Garan. Rovnako sa snažia, aby bola aj káva a nápoje. Iné je to už s alkoholickými nápojmi.  Maledivy sú moslimskou krajinou, takže piť alkohol na verejnosti je zakázané. V rezortoch dostane kvalitné vínko, ktoré je niekoľkonásobne drahšie, ako na Slovensku a tvrdý alkohol tam ani nenájdete. Konzumácia alkoholu a bujará zábava je totiž v úplnom rozpore s ich filozofiou o oddychovej atmosfére...

 

Opaľovanie, potápanie, wellness, aj výlety loďou

„Zaujímavé je ísť sa pozrieť na ostrovy, kde žijú domorodí obyvatelia. Počul som aj také informácie, aby tam turisti nechodili, vraj stratia ilúzie o raji,“ dodáva Garan. Na rezorte totiž všetko prispôsobujú tomu, aby to naozaj vyzeralo ako raj. A domorodci nežijú tak, ako sa žije v rezortoch, o pláže sa nestarajú, sú chudobní, ale na druhej strane šťastní a spokojní. Oni totiž  majú oproti nám obrovskú výhodu, nikto na nich nevyvíja tlak, aby dosahovali nejaké výsledky, nežijú v strese.

 

Súčasťou ich filozofie je: Spomaľte život

Na dosiahnutie rovnováhy tela a duše majú vynikajúco vypracovaný systém wellnessu. Six Senses je z jedným zo svetových lídrov poskytovania SPA - služieb na svete.  Oni neposkytujú wellness len vo vlastných rezortoch, ale majú SPA ako samostatný produkt a nájdete ich aj v iných rezortoch, napríklad aj v Egypte... Také masáže, ako balijská či thajská, tie môžete absolvovať aj u nás na Slovensku. Zaujímavosťou pre nich sú rôzne terapeutické sedenia, napríklad na vyladenie čakier. „Ja by som určite odporúčal niečo podobné vyskúšať, ja som skúsil liečbu zvukom,“ dodáva Garan a dodáva, že absolvovať niečo podobné je obrovský zážitok. Terapia je postavená na vlnení zvuku, ktoré prechádza všetkými bunkami tela. Podľa nich má telo energetické dráhy, ktoré môžu byť zablokované a zvuk tým, že prechádza tými dráhami, ich tak uvoľňuje. Terapia trvá dve hodiny stojí asi dvesto dolárov. Po kúre však na človeka dôjde zvláštne uvoľnenie, prečistí mu celý organizmus.

 

„Maledivskí kuchári celkovo presadzujú zdravú výživu, dbajú na to, aby tam bolo čo najmenej tuku, aby to bolo z akéhokoľvek pohľadu zdravé. V princípe tam nejaké príliš nezdravé jedlo ani nenájdete...“

 

 

 

Podnebie je na Maledivách tropické, ovplyvňované monzúnovými vetrami. Priemerná denná teplota sa po celý rok pohybuje okolo 27 stupňov, najteplejšie počasie zažijete v apríli a v máji. V máji zároveň začína vlhké monzúnové obdobie, ktoré až do októbra prináša dážď a vietor. More je počas celého roka veľmi teplé a jeho teplota sa pohybuje okolo príjemných 27 až 28 stupňov.

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.