Európsky deň melanómu v Slovenskej republike 2012
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 3.5.2012 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Aj v tomto roku sa 34 európskych krajín, vrátane Slovenska, znova zapojí do preventívno-osvetového projektu „Európsky deň melanómu“. Cieľom projektu je najmä šírenie osvety a povedomia u širokej verejnosti o problematike melanómu a možnostiach predchádzania tomuto nebezpečnému ochoreniu.

Aj v tomto roku sa 34 európskych krajín, vrátane Slovenska, znova zapojí do preventívno-osvetového projektu „Európsky deň melanómu“. Cieľom projektu je najmä šírenie osvety a povedomia u širokej verejnosti o problematike melanómu a možnostiach predchádzania tomuto nebezpečnému ochoreniu.

Desiatky dermatológov po celom Slovensku otvoria počas „Európskeho dňa melanómu“ svoje ambulancie pre pacientov, ktorí si chcú dať vyšetriť znamienka. Dermatovenerológovia pod vedením Fotobiologickej sekcie Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti sa k paneurópskej iniciatíve „Euro Melanoma Day“, ktorá sa zameriava na skríningové vyšetrenie onko-patologických zmien u obyvateľstva, pripojili už v roku 2004. Táto preventívno-osvetová akcia teda prebehne na Slovensku už po deviatykrát. Zoznam dermatológov zapojených do akcie, ako aj všetky potrebné informácie nájdete na stránke www.sdvs.sk.

Prichádza obdobie jari spojené s príjemným oteplením, ktoré nás po zime láka dopriať si voľnejšie oblečenie a plnými dúškami si vychutnávať prvé dotyky slnečných lúčov. A práve slnečné žiarenie predstavuje aj zvýšené riziko pre našu pokožku. Riziko vzniku rakoviny kože má na svedomí hneď niekoľko faktorov. Opatrní by mali byť najmä ľudia s bledým typom kože či mnohopočetnými znamienkami a tie osoby, u ktorých sa rakovina kože vyskytla v rodine. Vyššiemu riziku vzniku rakoviny kože, ktorá každoročne postihuje milióny ľudí na celom svete, podliehajú aj ľudia, ktorí sa vystavujú nadmernému slnečnému žiareniu alebo navštevujú pravidelne soláriá.

Včasná diagnostika, účinná a cielená liečba umožňujú znižovať riziko a počet úmrtí na toto ochorenie. Prevencia melanómu spočíva najmä v pravidelných dermatologických prehliadkach, ktoré by nemali zanedbávať najmä rizikové skupiny ľudí, ktorí sú vystavení slnečnému žiareniu napríklad počas športu, alebo ktorí sa dlhodobejšie zdržiavajú na slnku počas práce. „Zhubných kožných nádorov neuveriteľne pribúda a čo je horšie, rakovina kože sa presúva z vyšších vekových skupín medzi mladších, a dnes neobchádza dokonca ani dvadsaťročných. Aj to je dôvod, prečo sa každý rok Slovensko pripája k preventívnej akcii pri príležitosti Európskeho dňa melanómu,“ hovorí dermatovenerológ docent MUDr. Vladimír Hegyi, PhD., z Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. „Aj keď sa melanómy u detí vyskytujú iba vzácne, preventívne kontroly nie sú zbytočné ani u nich. Naopak, prevencia zákernej choroby sa začína už v útlom detstve. Mladí ľudia sa pri nej učia, ako sa správať pri pobyte na slnku a aj to, aké nesmierne dôležité je sledovať si znamienka, a ak sa zmenia, že majú vyhľadať lekára,“ vysvetľuje odborník.

Medzi najčastejšie sa vyskytujúce zhubné druhy kožných nádorov patria bazalióm, spinocelulárny karcinóm a malígny melanóm, pričom práve ten patrí medzi najzhubnejšie nádory vôbec. V minulom roku  využilo možnosť skríningového vyšetrenia počas „Európskeho dňa melanómu“ viac ako 1 450 ľudí, pričom takmer polovicu tvorili ženy. Zachytených bolo 11 podozrivých nálezov s odporúčaním k liečbe či k odbornému sledovaniu. Zistené a histologicky potvrdené boli v minulom roku dva malígne, teda zhubné melanómy. Za posledných osem rokov bolo v rámci „Európskeho dňa melanómu“ potvrdených celkovo 43 malígnych melanómov, 11 spinocelulárnych karcinómov a 147 bazaliómov u viac ako 21 800 vyšetrených pacientov.

K podozrivým zmenám materských znamienok, ktoré môžu upozorniť na zhubný proces, patrí najmä akákoľvek náhla zmena veľkosti, farby, tvaru, štruktúry, vznik asymetrie, svrbenie, bolesť, zápal, mokvanie, prípadne krvácanie znamienka. V takomto prípade je potrebné urýchlene a bezodkladne vyhľadať dermatovenerológa, ktorý znamienko vyšetrí, posúdi a prípadne odhalí chorobné zmeny. Aj keď netreba podozrievať každú bodku na našom tele, mnohí ľudia sa obávajú vyšetrenia aj v prípade, keď pozorujú zmeny na koži. Samotné vyšetrenie pritom nie je vôbec bolestivé. Dobrým pomocníkom je, okrem skúseností odborníka, aj digitálny dermatoskop. Špeciálna kamera zosníma znamienko a zväčšenina na obrazovke počítača uľahčí lekárovi zistiť, či predstavuje pre svojho nositeľa riziko alebo je naozaj len bodkou krásy.

Koža je orgán prístupný zraku a aj keď sa každý deň sprchujeme, natierame krémom či obzeráme v zrkadle, hnedé bodky na našom tele často prehliadame. Význam prevencie netreba ani v tomto prípade nikdy podceňovať. Každý, kto neberie svoje zdravie na ľahkú váhu, môže v rámci „Európskeho dňa melanómu“, ktorý tento rok pripadá na 14. mája, podstúpiť vyšetrenie u vybraného dermatovenerológa a uistiť sa, že má znamienka pod kontrolou.

 

Počas Európskeho dňa melanómu (14. mája 2012) môže verejnosť absolvovať preventívne vyšetrenie znamienok v dermatovenerologických ambulanciách po celom Slovensku

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.