Dr.Oetker už viac ako 20 rokov na Slovensku
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 19.5.2012 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ťažko by sme na Slovensku hľadali domácnosť, v ktorej by sa nenašla aspoň jedna vec s logom Dr.Oetker. Červeno-biela hlava na nás totiž pozerá z obrovského množstva produktov, akými sú prísady na pečenie, klasické a instantné dezerty, sladké a slané jedlá, želírovacie prípravky, hlboko zmrazená pizza či nápoje v prášku. Veľká rodinná firma Dr.Oetker pôsobí na Slovensku už viac ako 20 rokov. A práve na Slovensku pribudli medzi produkty Dr.Oetker aj také legendy ako BB puding a Zlatý klas.

Ťažko by sme na Slovensku hľadali domácnosť, v ktorej by sa nenašla aspoň jedna vec s logom Dr.Oetker. Červeno-biela hlava na nás totiž pozerá z obrovského množstva produktov, akými sú prísady na pečenie, klasické a instantné dezerty, sladké a slané jedlá, želírovacie prípravky, hlboko zmrazená pizza či nápoje v prášku. Veľká rodinná firma Dr.Oetker pôsobí na Slovensku už viac ako 20 rokov. A práve na Slovensku pribudli medzi produkty Dr.Oetker aj také legendy ako BB puding a Zlatý klas.

 

Zrodenie z prášku do pečiva

Za zrodom jednej z najväčších rodinných firiem so 120-ročnou tradíciou – Dr. Oetker stojí obyčajný kypriaci prášok do pečiva. V tej dobe, čiže v roku 1893, však rozhodne obyčajný nebol. Niežeby dovtedy gazdinky kypriaci prášok nepoznali. Ten existujúci však nebol chuťovo neutrálny a nebol vhodný na skladovanie. Až mladý lekárnik Dr. August Oetker po hodinách náročnej výskumnej práce odstránil tieto nedostatky a vyvinul kypriaci prášok, ako ho poznáme aj dnes. Dávkoval ho do vreciek tak, aby sa dal použiť na pečenie z vtedajšej zaužívanej jednej libry múky, čo je približne 0,5 kg. Gazdinkám tak zaručil, že sa im pečenie vydarí.

 

Úspešná červeno-biela hlava

Postupne pribúdali nové a nové produkty, ktoré svojou červeno-bielu hlavou na obale oznamovali zákazníkom, že ide o produkty vysokej kvality. Táto značka sa spája s produktmi Dr.Oetker už od roku 1900, čím sa Dr. August Oetker radí k zakladateľom značkového priemyslu v Nemecku.

 

Veľký dopyt po výrobkoch Dr.Oetker a s ním spojený prudký nárast výroby spôsobil, že sa firma rozrastala aj do iných krajín. V priebehu dvadsiatych rokov vyrástli pobočky vo Francúzsku, Taliansku, Dánsku, Poľsku aj Československu. Tam začala firma fungovať v roku 1923 pod názvom Dr.Oetker, Továrna poživatin Brno a svojou činnosťou zasahovala celé Slovensko, Čechy a Moravu. Po druhej svetovej vojne bola činnosť brnenskej spoločnosti na dlhé roky prerušená. Celosvetovo sa firme Dr.Oetker mimoriadne darilo - dnes má pobočky na všetkých kontinentoch, kde zamestnáva 9500 ľudí.

 

Viac ako 20 rokov na Slovensku

Na Slovensko zavítal Dr.Oetker znovu v roku 1991, kedy založil spoločnosť so sídlom v Bratislave. Jej cieľom bolo dovážať produkty Dr.Oetker do vtedajšieho Československa. V roku 1993 odkúpil Dr.Oetker výrobnú divíziu v Boleráze, kde sa vyrábali pudingy a dezerty – napríklad aj BB puding, Zlatý klas či Solamyl.

 

Prevádzka v Boleráze patrí v súčasnosti k najvýznamnejším potravinárskym výrobcom práškového sortimentu. Celkovo vyrába až 98 druhov produktov, medzi ktoré patria prísady na pečenie, pudingy, instantné dezerty a šumienky. Špecifickým druhom pudingov, ktoré sa nevyrábajú nikde inde, je BB puding a Zlatý klas.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.