Ukryte leto do pohára |
||
Autor(ka) : Monika Dátum a čas : 18.5.2012 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Letné mesiace sa tradične považujú za obdobie voňavého ovocia. Preto odolajte pokušeniu kúpiť si džem v obchode, vysúkajte si rukávy a vyskúšajte si ho uvariť vlastnoručne! | ||
Letné mesiace sa tradične považujú za obdobie voňavého ovocia. Preto odolajte pokušeniu kúpiť si džem v obchode, vysúkajte si rukávy a vyskúšajte si ho uvariť vlastnoručne! Vôňa domácej marmelády vždy patrila k slovenskému letu. Voľakedy jej príprava bola takpovediac „povinnou jazdou“ každej domácnosti. Dnes je to inak. Domáci džem je skôr vzácnosťou. Možno je to rýchlou dobou, alebo nedostatkom voľného času, no faktom je, že aj túto tradičnú ovocnú pochúťku čoraz častejšie kladieme do nákupných košíkov. A je to škoda, pretože chuť, vzhľad i vôňa toho poctivého domáceho je jednoducho vždy lepšia. Navyše ani príprava nemusí byť taká náročná, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Zabudnite na dlhé hodiny rozvárania ovocia a kvantum pohárov. Nepotrebujete si z plodov predsa vyvariť všetky vitamíny a farbu, ani obdarovať džemom celú rodinu. Ak chcete sebe i svojim najbližším urobiť radosť domácou pochúťkou, varte džem po troškách a s ohľadom na zachovanie cenných látok v ovocí. Jedine tak si ho neskôr naozaj vychutnáte. Ako na to? Základom pri príprave kvalitného domáceho džemu je kvalitné ovocie. Dbajte na jeho starostlivý výber a pred použitím ho dôkladne umyte. Aby sme sa vyhli nekonečnému rozváraniu ovocia, použijeme pri varení kvalitný želírovací cukor. Horúcou novinkou na pultoch je Korunný cukor želírovací 2:1, ktorý je neoceniteľným pomocníkom pri domácom džemovaní. Jedná sa o jemný kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a kyselinou citrónovou, ktorý svojimi vlastnosťami zjednodušuje a zároveň aj skvalitňuje prípravu lahodných ovocných pochúťok. Patrí medzi ne najmä želírovacia, alebo ak chcete zahusťovacia schopnosť, vďaka ktorej získava ovocná zmes tú správnu rôsolovitú konzistenciu. Takto pripravený džem možno skladovať bez konzervačných látok, pričom ovocie si zachováva svoju prirodzenú farbu i chuť. Zároveň nie je ani príliš sladký, keďže pomer ovocia a cukru je 2:1. Výsledkom je tak ľahšia ovocná marmeláda plná lahodnej chuti a neodolateľnej vône. A ako sa so želírovacím cukrom pracuje? Veľmi jednoducho. Dôležité je pamäť si najmä dve zásady. Cukor určený na prípravu džemu vmiešavame do studenej ovocnej masy, pretože inak by džem mohol zrôsolovatieť príliš rýchlo. Naopak, rýchlo treba samotný džem variť, pretože prírodný pektín obsiahnutý v želírovacom cukre stráca svoj účinok po 10 minútach varenia. Znamená to, že ak by sa zmes varila príliš dlho, zostala by v tekutej forme. Aby sa vydaril, alebo 20 rád pre perfektný džem! I napriek tomu, že varenie džemu nie je žiadna veda, oplatí sa mať pri jeho príprave na pamäti zopár zásad: 1. Všetky recepty na prípravu džemu so želírovacím cukrom uvádzajú brutto hmotnosť ovocia (celkovú hmotnosť). 2. Nepracujte s viac ako 1 ½ kg ovocia súčasne! 3. Na prípravu džemu je najvhodnejšie použiť dozreté ovocie. Jeho aróma je intenzívnejšia a obsahuje menej vody. Ovocie musí byť čerstvé, tvrdé a dozreté, avšak nemalo by byť prezreté, inak bude džem obsahovať vodu. 4. Čím menšie sú kúsky ovocia, tým kratší je čas varenia a starostlivejšia príprava. 5. Dôležité je, aby ste cukor do džemu zamiešali čo najrýchlejšie je to možné. 6. Cukor určený na prípravu džemu vmiešajte do studenej ovocnej masy, pretože inak by džem mohol zrôsolovatieť príliš rýchlo. 7. Na prípravu džemu použite kuchynské vybavenie z nerezovej ocele s pevným dnom. Nádoba musí byť dostatočne veľká a ovocnou zmesou zmiešanou s cukrom naplnená len do polovice. 8. Džem vždy pripravujte v nádobe bez pokrievky. 9. Presný čas trvania varenia závisí od percenta pektínu a stupňa zrelosti ovocia. Nedá sa preto presne stanoviť. Avšak akékoľvek ovocie je potrebné variť minimálne 5 minút. 10. Ako zistíte, že je džem už hotový? Vezmite nádobu z ohňa a malé množstvo džemu kvapnite na studený plytký tanier. Ak džem stuhne, je hotový. 11. Prírodný pektín v cukre na prípravu džemu stráca svoj účinok od 10 minút varenia. Znamená to, že ak by sa džem varil príliš dlho, zostane v tekutej forme. 12. Ak je džem príliš hustý, zmiešajte ho pred použitím s vriacou vodou. 13. Čo ak džem počas varenia vytvorí penu? Pena neznižuje kvalitu džemu, jednoducho ju pred plnením pohárov džemom odstreďte. 14. Ak nemôžete využiť celé množstvo ovocia v jeden deň, zmiešajte pripravené ovocie s cukrom na prípravu džemu a odložte ho na noc na chladné miesto. 15. Ak nemôžete spracovať veľké množstvo ovocia tak rýchlo ako je potrebné, pripravte si ho po 1 kg a zmrazte toto množstvo bez pridania cukru. Môžete tak pripravovať čerstvý džem častejšie a kombinovať rôzne druhy ovocia. 16. Opatrne používajte ovocné destiláty, likéry alebo koreniny (škorica, vanilka, zázvor). Držte sa zásady: „Menej je niekedy viac“. 17. Pripravené poháre na džem položte na vlhký uterák, aby sa nerozbili v dôsledku náhlej zmeny teploty počas ich plnenia horúcim džemom. Poháre musia byť čisté, odmastené a nepoškodené. 18. Umyté poháre pred použitím opätovne dobre opláchnite horúcou vodou (alebo rumom). Neutierajte ich a položte na čistý kuchynský uterák. 19. Cukor zachováva sfarbenie ovocia. Avšak džem stratí svoju pôvodnú farbu, ak ho budete dlhšie skladovať v miestnosti s prirodzeným svetlom. 20. Ideálna teplota skladovania pripraveného džemu sa pohybuje od 4 do 12 °C. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |