VÝLETY S BRUMÍKOM PO SLOVENSKU A ČECHÁCH
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 27.5.2012 01:44
Kategória : Cestovanie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Vyberte sa na objaviteľskú cestu s Vašimi malými ratolesťami a spoločne objavujte krásu oboch našich krajín. Nezabudnite si do vláčika vziať aj Brumíkov obrázkový atlas. Do batôžkov si pribaľte obľúbenú piškótovú desiatu Brumíka, dobrú náladu a môžete vyraziť! Slovensko a Čechy sú plné zaujmavých miest, ktoré stoja za návštevu, preto si pre vás Brumík pripravil dvadsať tipov na zaujímavé výlety.

Vyberte sa na objaviteľskú cestu s Vašimi malými ratolesťami a spoločne objavujte krásu oboch našich krajín. Nezabudnite si do vláčika vziať aj Brumíkov obrázkový atlas. Do batôžkov si pribaľte obľúbenú piškótovú desiatu Brumíka, dobrú náladu a môžete vyraziť! Slovensko a Čechy sú plné zaujmavých miest, ktoré stoja za návštevu, preto si pre vás Brumík pripravil dvadsať tipov na zaujímavé výlety. 

 

Hrad Červený kameň

V obci Častá sa na bralách týči majestátny hrad Červený kameň. Počas celého leta je pre malých návštevníkov pripravený vzrušujúci program. Vráťte sa do časov dávneho stredoveku, zažite bojové umenie šermiarov, alebo spoznajte tajomstvá hradu a spôsob života ľudí v dávnych časoch. Hrad Červený kameň pre malých bádateľov pripravil nezabudnuteľnú a dobrodružnú cestu objavovania tajomstiev hradu. Nezabudnite sa zastaviť na Sokoliarskom dvore, kde sa deti zoznámia s operenými dravcami a uvidia ukážky umenia sokoliarov.

 

Slnečné jazerá Senec

K letu patrí kúpanie a vodná zábava, preto Brumík odporúča výlet na obľúbené Slnečné jazerá v Senci, kde sa vyšantíte a strávite krásny deň plný oddychu, slnka a kúpania. Brumík odporúča vyskúšať vodnú vežu, tobogány, alebo hrozivé tornádo. A ak sa náhodou pokazí počasie, navštívte neďaleký senecký Aquapark, kde sa deti dosýta vybláznia. Na malých návštevníkov sú pripravení - v areáli sú ihriská aj detské kútiky. Po ceste sa zastavte v neďalekej dedinke Kostolná pri Senci v Oáze sibírskeho tigra, kde môžu malí bádatelia vidieť a pohladkať tieto divé a krásne mačky.

 

Múzeum praveku v Prepoštskej jaskyni, Bojnice

Každý pozná nádherný Bojnický zámok a areál Bojnickej ZOO. Brumík však objavil v Bojniciach Múzeum praveku, kde sa malí výletníci vypravia na cestu do praveku. Spoznajú život neandertálskeho pračloveka a to priamo na mieste, kde skutočne žil. Deti spoznajú nástroje, ktoré používali, aké zvieratá vtedy žili a ako ich pravekí ľudia lovili. Múzeum je v prírode a tak deti môžu všetko preskúmať samé bez obmedzení. Nezabudnuteľný výlet môžete ukončiť nočnou prehliadkou s fakľami. Pre väčšie deti je pripravený originálny celodenný program pre deti – Prázdninové praveké putovanie.

 

Habakuky na Donovaloch

Netradičná Dobšinského rozprávková dedina očarí každého malého nezbedníka. Vstúpte do rozprávky a prežite zázračné príbehy, ktoré poznáte len z knižiek. V Škrupinovom zámku s jazierkom, zakliatom Čiernom meste, alebo v domčeku proroka Raka sa stretnete s postavičkami, ktoré všetci dobre poznáme z rozprávok – čaká na vás Popolvár, Laktibrada, alebo Zlatá priadka. V blízkosti je veľa príležitostí na výlet do prírody, určite nezabudnite na Harmaneckú jaskyňu, alebo neďaleké minerálne pramene.

 

Westernové mestečko Šikulov Mlyn

Neďaleko vodnej priehrady Liptovská Mara a v susedstve Aquaparku Tatralandia je raj pre všetkých dobrodruhov a bádateľov. Westernové mestečko pre deti pripravilo bohatý program – ryžovanie zlata, pre väčších odvážlivcov aj lukostreľbu, alebo hod tomahawkom. Menší výletníci si môžu vyskúšať jazdu vláčikom, alebo jazdu na koni. Po všetkých dobrodružstvách si vydýchnite v susednom aquaparku Tatralandia. Bazény, tobogány, šmykľavky a veľa iných atrakcií potešia nielen deti, ale vybláznia sa aj rodičia.

 

Oravský hrad

Orlie hniezdo nad riekou Orava je jedným z najkrajších slovenských hradov. Pre odvážnych objaviteľov sú pripravené okrem bežných prehliadok aj strašidelné nočné prehliadky, kde deti pomáhajú vyriešiť záhadu tajomného hradu. Počas celého leta sa takmer každý víkend konajú rôzne podujatia - Stredoveké dni, chodia sem sokoliari, šermiari a sprístupnené je aj Oravské múzeum, alebo neďaleká Hviezdoslavova horáreň. Ak budú malí nezbedníci stále plní energie, vezmite ich na výlet loďou po Oravskej priehrade.

 

Železnička Čierny Balog

Uprostred hustých lesov a prekrásnej prírody sa ukrýva starodávny parný vláčik, ktorý prevezie všetkých dobrodružných výletníkov po krásnom čiernohronskom kraji. Deti sa dozvedia ako sa pred rokmi ťažilo a zvážalo v lesoch drevo a ako ľudia kedysi cestovali. Možností na výlet máte v okolí železničky veľa - neďaleko sa nachádza prírodná rezervácia Muránska planina s divo žijúcimi koňmi. Sú tu salaše, drevené chatky na odpočinok po namáhavej turistike a veľa ďalších atrakcií pre deti.

 

Detský náučný chodník Tajch v Pavlovciach

V oblasti Slanských vrchov vám Brumík ukáže náučný chodník Tajch, ktorý vychádza z Pavloviec. Okrem krásnej prírody sa môžete napiť z prírodného prameňa, obdivovať drevené sochy a rôzne minerály. Deti si tu prídu na svoje a spoznajú bohatstvo prírodných zdrojov našej krajiny. Na kopci čaká malých výletníkov ranč s koníkmi, kde si môžu zajazdiť v ohrade a spoznať rôzne domáce zvieratká. V dedine Pavlovce je aj kúpalisko, kde sa po dlhom dni môžete osviežiť, alebo prespať v niektorej z tradičných  drevených chatiek.

 

Jaskyňa Zlá diera

Pre tých odvážnejších Brumík vymyslel výlet do jaskyne Zlá diera pri obci Lipovce. Brumík vás prevedie jaskyňou plnou zážitkov s výkladom skúsených jaskyniarov o tajomstvách podzemia. Výpravu zvládnu aj malé deti, len nezabudnite na teplé oblečenie, dobrú obuv a baterku. V jaskyni nájdete pozostatky kostier medveďov a prebývajú tu aj vzácne netopiere, ktoré deti môžu pozorovať. Odfoťte sa s netoriermi, alebo v tmavých komorách lesných zvierat. Najúžasnejšie spomienky na podzemné dobrudružstvo zostanú vo vašich rodinných albumoch.

 

Košická ZOO

Ak máte radi exotické živočíchy a vtáctvo, zavítajte do Košickej ZOO v Kavečanoch. Okrem prehliadky zvierat máte možnosť zažiť dobrodružnú noc v ZOO, alebo kŕmenie niektorých zvierat. A keď budú malí objavitelia unavení, zabavia sa na bobovej dráhe, alebo na trampolínach. Po toľkých zvieratkách zájdite s deťmi do mesta. Pri neďalekom Košickom hrade natrafíte na vyhliadkovú vežu, a ak vám bude počasie priať, uvidíte panorámu Košíc, Volovské a Slanské vrchy.

 

 

Kam vyraziť v Čechách?

 

Zámok Konopište

Tento krásny zámok nájdete v stredných Čechách, asi 40 km od Prahy. Leží asi 2 kilometre od centra mesta Benešov. Konopište sa preslávilo ako posledné sídlo Františka Ferdinanda D´Este, dediča trónu Rakúsko-Uhorskej ríše. Okrem interiérov sa poprechádzajte po krásnom zámockom parku a nezabudnite pozdraviť Brumíkovho kamaráta, šesťročného medvedíka Jurka, ktorý býva pri zámku. Tento huňatý obyvateľ hradnej priekopy pricestoval na Konopište len pred rokom zo ZOO Lešná pri Zlíne. Jurko, aj keď sa veľmi podobá na baribala, patrí k medveďom ušatým, ktoré žijú v strednej a východnej Ázii. A aj keď Jurko vyzerá na poriadneho maškrtníka, je to vegetarián a najradšej má med.

 

Zoologická záhrada v Prahe - Tróji

Určite si nenechajte ujsť návštevu pražskej ZOO v Tróji. Zvieratká tu žijú v takých podmienkach, ktoré pripomínajú ich prirodzené prostredie, takže sa tu môžete cítiť ako v Afrike, v austrálskej buši, alebo v indonézskych pralesoch. Vidieť tu môžete viac jako 4000 zvieratiek. Pražská ZOO pripravuje množstvo zábavných akcií pre deti aj dospelých, ako napríklad Brumíkov náučný chodník, ktorý si môžete užiť tento rok 16. a 17. júna. Príďte sa s deťmi pohrať s Brumíkom a naučiť sa niečo nové o zvieratkách v ZOO.

 

Ješted

Horu Ješted nájdete v meste Liberec v severozápadných Čechách. Na vrchol sa vyveziete lanovkou a odtiaľ môžete pokračovať príjemnou prechádzkou – máte na výber hneď niekoľko možností. Vychutnajte si jeden z najkrajších výhľadov na okolitú krajinu a pokochajte sa pohľadom na jednu z najvýraznejších českých stavieb novodobej histórie - hotel Ješted. Osem metrová veža televízneho vysielača v tvare kuželu se bude páčiť nielen vám, ale aj deťom. Keď si všetko prezriete, možno ešte stihnete navštíviť miestnu ZOO. Je síce malá, ale veľmi pekná a ideálna na príjemnú vychádzku a relax. Ak budú vaši nezbedníci ešte vládať, zájdite sa pozrieť aj do botanickej záhrady.

 

Zámok Orlík nad Vltavou

Spočiatku drevený hrádoček Orlík bol postavený na začiatku 13. storočia na strmej skale tak, aby pripomínal orlie hniezdo (odtiaľ pochádza aj jeho dnešné meno). V dvadsiatom storočí tu bola vybudovaná vodná nádrž, ktorá prehradila tok rieky Vltava. Hlboké údolie tak bolo zatopené a preto sa dnes zámok Orlík týči len pár metrov nad hladinou priehrady. Deti určite ocenia návštevu zámockého akvária s výstavou „Pod hladinou Orlickej priehrady“, kde uvidia mnoho druhov rýb, ktoré tu stále žijú.

 

Znojmo

Znojmo je druhým najväčším mestom Juhomoravského kraja a je historickým centrom juhozápadnej Moravy. Deti vezmite na zaujímavý výlet do Popic. Výlet začína pri Znojemskom hrade, pokračuje cez rieku Dyje až ku Kravej hore, kde rastie vzácny vres.  Ak sa budete pozorne pozerať okolo seba, možno zbadáte aj chránenú Modlivku zelenú, ktorá sa skrýva medzi vetvičkami vresu. Potom sa dostanete do dedinky Konice s krásnym kostolíkom a pokračujete do Popíc, kde určite nevynechajte chránenú prírodnú rezerváciu Popické kopčeky. Trasa je dlhá 12 kilometrov, ale dá sa skrátiť asi na polovicu. Znojmo je však najznámejšie svojimi kyslými uhorkami, tak ich nezabudnite ochutnať!

 

Rožnov pod Radhoštem

V tomto meste v Zlínskom kraji sa nachádza druhé najstaršie stredoeurópske múzeum v prírode. Tento moravský skanzen vnikol na začiatku 20. storočia a po celý rok v ňom prebiehajú akcie spojené s folklórom, ľudovými zvykmi a tradičnými remeslami. Prejdite si pravé drevené mestečko, mlynskú dolinu, alebo valašskú dedinu s viac ako 70. stavbami, ako sú napr. salaše, stajne, kováčske dielne a veterný mlyn – práve ten sa najviac páčil Brumíkovi.

 

Konepruské jaskyne a hrad Točník

V stredných Čechách, asi 5 km od Berouna v samom srdci Českého krasu sa nachádza najdlhší jaskynný systém v Čechách - Konepruské jaskyne plné rôznych druhov nádherných kvapľov. V jaskyniach žijú aj netopiere, tak sa nezľaknite, keď vám niečo zašuchoce nad hlavou. Všímavé deti tu môžu obdivovať skameneliny prvohorných živočíchov. V okolí Koneprus je veľa možností na mnohé pekné prechádzky a atrakcie, napríklad hrady Karlštejn, Křivoklát, alebo Točník s bohatým programom pre deti. Na Točníku bude v júni pre deti pripravený rozprávkový hrad s množstvom strašidiel, kúzelníkov a kaukliarov. Chýbať nebude ani obľúbené maľovanie na tvár, ktoré majú detičky veľmi radi.

 

Třeboň

Krásne mesto Třeboň sa nachádza v Juhočeskom kraji, priamo na brehoch dvoch veľkých českých rybníkov Svet a Rožmberk. Ak sa sem vyberiete, určite tu ostaňte pár dní a vyberte sa na výlet na bicykloch. Třeboňsko je ideálne pre cykloturistiku s deťmi, nie sú tu náročné kopce, naopak – celý deň môžete jazdiť skoro po rovinkách. Väčšie deti sa môžu s rodičmi pustiť po náučnej cyklotrase „Okolo Třebone“, menší nezbedníci môžu preskúmať náučný chodník „Rožmberk“. Brumík odporúča ochutnať tunajšie rybie špeciality (napríklad slávneho třeboňského kapra), ktorých má veľmi rád a samozrejme nezabudnite na návštevu Třeboňského zámku.

 

Vranovská priehrada

Na južnej Morave, na Vranovskej priehrade si všetci spoločne užijete ozajstné letné kúpanie, tak si zbaľte nafukovačky a hurá k vode! Nablízku je tiež veľa pamätihodností, ako napríklad Štátny zámok Vranov nad Dyjou, alebo hrad Bítov, kde je o bohatý program pre deti postarané. Na Bítove si môžu malí objavitelia vyskúšať streľbu z lukov a kuší, uvidia tu historické predstavenia šermiarov, alebo budú odhaľovať tajomstvá hradnej kaplnky. Vo Vranove nad Dyjou na vás čaká aj veľká sezónna výstava historických umeleckých remesiel.

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.