ŠVÉDSKA KOZMETIKA ORIFLAME MÁ 45 ROKOV
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 27.5.2012 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Švédsky predajca kozmetiky Oriflame patrí medzi najrýchlejšie rozrastajúce sa kozmetické podniky. Nájdete ho vo viac ako 60 krajinách sveta, pričom až v polovici z nich zastáva popredné pozície na trhu. A to aj vďaka obchodnému konceptu priameho predaja, ktorý dnes zamestnáva približne 3,6 milióna nezávislých kozmetických poradkýň a poradcov ponúkajúcich vyše 1 000 druhov kozmetiky. Ročne tak spolu dosahujú predaj približne 1,5 miliardy eur. Kozmetickú spoločnosť založili bratia Jochnickovci v roku 1967 a dnes Oriflame oslavuje 45 rokov.

Švédsky predajca kozmetiky Oriflame patrí medzi najrýchlejšie rozrastajúce sa kozmetické podniky. Nájdete ho vo viac ako 60 krajinách sveta, pričom až v polovici z nich zastáva popredné pozície na trhu. A to aj vďaka obchodnému konceptu priameho predaja, ktorý dnes zamestnáva približne 3,6 milióna nezávislých kozmetických poradkýň a poradcov ponúkajúcich vyše 1 000 druhov kozmetiky. Ročne tak spolu dosahujú predaj približne 1,5 miliardy eur. Kozmetickú spoločnosť založili bratia Jochnickovci v roku 1967 a dnes Oriflame oslavuje 45 rokov.

 

Na začiatku bol inovatívny nápad

Písal sa rok 1967, keď sa traja mladí muži, bratia Jonas a Robert af Jochnickovci a ich priateľ Bengt Hellsten, rozhodli rozbehnúť vlastný podnik. Nevídaný koncept spočíval v inovatívnom chápaní starostlivosti o pleť, ako aj predaja kozmetiky. Prvý produktový rad sa pýšil len 20 produktmi, predovšetkým pleťovými krémami, rúžmi a špirálami. Revolučným na tú dobu bol rozhodne  prístup k prírode a boj proti testovaniu kozmetiky na zvieratách, a to dávno predtým, ako vstúpili do platnosti akékoľvek zákony.

 

Priateľ priateľovi

Bratia Jochnickovci sa pre priamu formu predaja kozmetiky nerozhodli náhodou. Zaškolené kozmetické poradkyne vedeli svojim zákazníkom odborne poradiť, odporučiť najvhodnejší produkt a doručiť ho klientom priamo domov. Nenahraditeľnou pomôckou sa im stal katalóg produktov, prvý výtlačok uzrel svetlo sveta pred 40 rokmi. Autorom všetkých textov aj ilustrácií bol sám Robert Jochnick. Mnoho žien, ale aj mužov si vďaka Oriflame mohli vybudovať  kariéru, samostatnosť a zarobiť si nemalé peniaze.

 

Zodpovedná značka

Zatiaľ čo u nás sa koncept CSR (Corporate Social Responsibility) postupne len udomácňuje, Oriflame dbá na rešpektovanie životného prostredia, ochranu zvierat a pomoc deťom už od svojich začiatkov. Všetky výrobné závody Oriflame sú vybudované s maximálnym ohľadom na životné prostredie a ich prevádzka zodpovedá najprísnejším normám. Eliminovať negatívny dopad na prírodu sa spoločnosť rozhodla úplným vylúčením PVC pri výrobe produktov a ich obalov.  Navyše všetok papier, ktorý každoročne Oriflame spotrebuje na vytlačenie päťdesiatich miliónov kusov katalógov, je recyklovaný. Švédsky výrobca kozmetiky patrí medzi zakladajúcich členov svetovej charitatívnej organizácie World Childhood Foundation a v jednotlivých krajinách podporuje miestne detské projekty.

 

Rozmach a expanzia

Na samom začiatku, v roku 1967, Oriflame pokrýval švédsky a dánsky trh, o rok neskôr pribudlo Fínsko a o rok na to aj Nórsko. V roku 1970 Oriflame vstúpil na trh Veľkej Británie, o dva roky neskôr prišla spoločnosť do Holandska a v roku 1978 do Španielska. Po sedemročnej pauze sa švédskemu výrobcovi podarilo preniknúť na portugalský trh, o rok neskôr nasledovala Indonézia, v roku 1989 Čile. V roku 1990 Oriflame poznali v susednej Českej republike, o rok neskôr už aj v Poľsku, Maďarsku a Mexiku. Do Ruska, Turecka a Litvy sa švédska kozmetika dostala v roku 1992 a o rok neskôr aj na ukrajinský, slovenský a grécky trh.

Nasledovali: 1994: Bulharsko, 1995: Peru, Rumunsko, India, Lotyšsko, 1996: Macedónsko, Ekvádor, Chorvátsko, 1997: Estónsko, Maroko, Egypt, Slovinsko, Srí Lanka, 1998: Azerbajdžan, Kolumbia, Bosna, 2000: Kazachstan, Thajsko, Gruzínsko, 2001: Srbsko, Čierna Hora, 2002: Mongolsko, 2003: Moldavsko, Vietnam, Arménsko, 2004: Libanon, 2005: Bielorusko, 2006: Čína, 2008: Kirgizsko, Pakistan.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.