Želírovacia sezóna začína!
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 21.7.2012 00:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Výroba vlastných džemov a marmelád sa v posledných rokoch teší stále väčšej obľube. Domáca príprava sladkej ovocnej dobroty má zároveň tú výhodu, že si môžete sami vybrať ovocie, ktoré na jej prípravu použijete. Navyše si môžete zvoliť koľko ovocia a cukru bude pripravovaný džem obsahovať. Aby boli džemy naozaj chutné, kvalitné a dlho vydržali, používajte vždy kvalitné želírovacie výrobky. Dr.Oetker vám prináša celý rad pomocníkov na želírovanie, ktorí zaručia ako výbornú chuť, tak úsporu času a 100 % kontrolu kvality!

Výroba vlastných džemov a marmelád sa v posledných rokoch teší stále väčšej obľube. Domáca príprava sladkej ovocnej dobroty má zároveň tú výhodu, že si môžete sami vybrať ovocie, ktoré na jej prípravu použijete. Navyše si môžete zvoliť koľko ovocia a cukru bude pripravovaný džem obsahovať. Aby boli džemy naozaj chutné, kvalitné a dlho vydržali, používajte vždy kvalitné želírovacie výrobky. Dr.Oetker vám prináša celý rad pomocníkov na želírovanie, ktorí zaručia ako výbornú chuť, tak úsporu času a 100 % kontrolu kvality!

 

Leto v pohári – urobte si domáci džem

Konečne sa začína sezóna dozrievania šťavnatého ovocia a s ním aj želírovacia mánia. Veď ako inak uchovať tieto dary prírody a tešiť sa z nich po celý zvyšok roka? Sezóna ovocia je skutočne pestrá; začína sa už v apríli rebarborou, v máji dozrievajú čerešne a jahody, v júny sú to maliny, ríbezle, egreše a marhule. Júl je hlavná sezóna pre černice, čučoriedky, ale aj broskyne, slivky a mirabelky. V auguste sa hlásia o slovo jablká a hrušky. Želírovacia sezóna sa končí až v novembri, neskoro kvitnúcou odrodou bazy a zberom hrozna.

 

Tajomstvo hustého domáceho džemu

Príprava domáceho džemu a marmelády nie je žiadna veda. Vďaka želírovacím výrobkom Dr.Oetker je príprava džemov a marmelád veľmi jednoduchá a rýchla, želírovanie trvá iba 6 minút! Želírovať by ste mali len čerstvé, zrelé a nepoškodené ovocie. Mali by ste tiež vedieť, že ovocie obsahuje pektíny, prírodné látky, ktoré majú želírovacie schopnosti a teda vám zaručia správnu hustotu džemu. Čím vyšší obsah pektínov ovocie má, tým ľahšie džem pripravíte. Najvyšší obsah pektínov majú citrusové plody, jablká a egreše. Naopak, najnižší obsah pektínov nájdete v jahodách, čerešniach a višniach, ktoré sa vyznačujú zníženou želírovacou schopnosťou.

 

Moderné želírovanie – Dr.Oetker radí

Domáce želírovanie má množstvo výhod. Môžete si vybrať práve ten druh ovocia, ktorý vám najviac chutí, zvoliť si pre vás optimálny pomer cukru a ovocia, pripraviť kyslejší džem alebo hustejšiu marmeládu. Rozhodnutie je iba na vás.

 

Z bohatého výberu želírovacích prípravkov Dr.Oetker si určite vyberie každý. Na prípravu marmelád, džemov a želé zo stredne sladkého alebo stredne zrelého ovocia použite Dr. Oetker Želírovací cukor Extra 2:1. Ak si chcete bez výčitiek a počítania kalórií pridať džem do jogurtu alebo ho natrieť deťom na chlieb, nešetrite ovocím, ale cukrom. Použite Dr.Oetker Želírovací cukor Super 3:1, ktorý vám pomôže zachovať výraznú chuť ovocia. Výrobok odporúčame používať pri príprave džemov s veľmi sladkým alebo veľmi zrelým ovocím. Alternatívou pre diabetikov je Želírovací ovocný cukor. Tvorí ho ovocný cukor – fruktóza  (97%) a náhradné sladidlá.

 

Dr. Oetker Gelfix Klasik 1:1 je ideálny na prípravu džemov z kyslejšieho alebo menej zrelého  ovocia. Na prípravu džemov alebo marmelád s vyšším obsahom ovocia použite Dr. Oetker Gelfix Extra 2:1. Postačí vám polovičné množstvo cukru, čo poteší aj priaznivcov zdravšieho životného štýlu. Ak máte radi džem alebo marmeládu s intenzívnou ovocnou chuťou a menším množstvom cukru, Dr.Oetker Gelfix Super 3:1 je presne pre vás. Vďaka malému množstvu cukru je ideálny pre tých, ktorí si potrpia na zdravý jedálniček. Ak obľubujete kyslejší džem, pridajte k surovinám Dr.Oetker Kyselinu citrónovú, ktorá má zároveň aj želírovaciu schopnosť.

 

Vhodný prípravok si vyberte podľa typu ovocia a jeho množstva a podľa vašej chuti. Vďaka krátkej dobe prípravy s pomocou výrobkov Dr.Oetker si ovocie navyše zachová množstvo vitamínov, ktoré sa inak varením strácajú. Spracovávané ovocie a zeleninu účinne ochráni pred plesňami a kvasením Dr.Oetker Pomôcka na konzervovanie. Zároveň pôsobí aj ako konzervačný prostriedok.

 

Nevšedná chuť ovocia - hrajte sa a kombinujte!

Každá moderná gazdinka rada experimentuje. Zabudnite na klasické recepty a trochu sa pri zaváraní pohrajte. Nebojte sa kombinovať a inšpirujte sa našimi tipmi. Napríklad jahody sú výborné s rebarborou, ríbezľami alebo višňami. Tradičnú chuť marhúľ obohatí vanilka a zázvor, ktorý dodá džemu pikantnejšiu príchuť. S jablkami dobre ladia exotické figy. Do čučoriedkového džemu primiešajte trošku whiskey, ktorá dodáva konečnému výsledku jedinečnú nezameniteľnú arómu. Môžete pridávať aj oriešky a rôzne druhy byliniek, ktoré ozvláštnia a dodajú chuť každého džemu.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.