Na 4 poháre po 375 ml
Prísady:
500 g olúpaných jabĺk zbavených jadrovníkov
šťava z ½ citrónu
500 g odkôstkovaných sliviek
1 balenia Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
2 kúsky celej škorice
3 PL rumu
Príprava:
1. Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou. Asi 200 g ovocia nakrájame na malé kúsky a zvyšok ovocia rozmixujeme alebo rozomelieme. Ovocnú zmes vložíme do hrnca.
2. Pridáme Extra želírovací cukor a škoricu a dobre zamiešame. Za stáleho miešania zmes privedieme k varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Vmiešame rum. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Uzavrieme viečkom, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku