Tradičný a originálny slovenský nápoj výnimočnej kvality Demänovka |
||
Autor(ka) : Zuzana Dátum a čas : 28.7.2012 00:00 Kategória : Koktail WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Kedysi dávno, keď sa človek prvý raz stretol s chorobou a utrpením bolesti, vydali sa šamani, čarodejnice a babky bylinkárky do hlbokých lesov a hôr, aby našli odpovede na základné otázky. Postupne tak objavovali liečivé sily skryté v bylinkách, koreňoch rastlín, v ich listoch a plodoch. Vo veľkých kotloch z nich potom varili liečivé nápoje na všetky choroby, z rozličných bylín miešali nápoje lásky, zabudnutia i precitnutia. Neskôr, za múrmi talianskych a francúzskych kláštorov, v laboratóriách stredovekých alchymistov na kráľovských dvoroch vyrábali z bylín pomocou lúhovania a destilácie elixír mladosti a večného života, vzácny ako najcennejšie drahokamy. | ||
Kedysi dávno, keď sa človek prvý raz stretol s chorobou a utrpením bolesti, vydali sa šamani, čarodejnice a babky bylinkárky do hlbokých lesov a hôr, aby našli odpovede na základné otázky. Postupne tak objavovali liečivé sily skryté v bylinkách, koreňoch rastlín, v ich listoch a plodoch. Vo veľkých kotloch z nich potom varili liečivé nápoje na všetky choroby, z rozličných bylín miešali nápoje lásky, zabudnutia i precitnutia. Neskôr, za múrmi talianskych a francúzskych kláštorov, v laboratóriách stredovekých alchymistov na kráľovských dvoroch vyrábali z bylín pomocou lúhovania a destilácie elixír mladosti a večného života, vzácny ako najcennejšie drahokamy. Prvým bylinným extraktom - priamym predchodcom Demänovky – pripisovali ľudia zázračnú liečivú moc. Mnísi a alchymisti ich predpisovali pri nechutenstve problémoch so žalúdkom či trávením, ordinovali pri chudokrvnosti, návaloch tepla, neurózach, prisudzovali im omladzovacie a vek predlžujúce účinky. Bylinné extrakty užívali králi, kráľovné – často a rada sa nimi liečila napríklad aj slávna Katarína Medicejská, vďaka ktorej sa tešili obrovskej popularite už v 15. storočí. V 60-tych rokoch 20. storočia sa potom na Slovensku, konkrétne v Liptovskom Mikuláši, zrodil jedinečný recept na výrobu originálneho slovenského nápoja výnimočnej kvality. Na svet prišla Demänovka. Jemnú nezameniteľnú chuť jej prepožičalo 14 druhov starostlivo vybraných bylín, včelí med, kvalitný veľmi jemný lieh, podtatranská voda a receptúra, ktorej korene siahajú hlboko do minulosti. Jej meno je odvodené od názvu rieky pretekajúcej cez Liptovský Mikuláš z neďalekých hôr Nízkych Tatier a v jej dúšku sa snúbi celá poézia Liptova, jeho bylín, vôd a prírody. Základ horkých liehovín „bitters“ nájdeme v lekárenských tinktúrach z minulých storočí, ktoré vznikli ako bylinkové elixíry na liečenie nechutenstva či žalúdočných ťažkostí , lebo slovo „bitter“ doslovne znamená žalúdočné kvapky. Výrobné tajomstvo elixírov bolo dobre strážené a uchovávané po generácie. Receptúra Demänovky je tajná, základné informácie sú však známe. Bylinky po dôkladnej kontrole kvality putujú do nádrží, kde sa lúhujú – macerujú v liehu. Macerát po odstránení bylín zreje niekoľko mesiacov a následne sa primiešava k ostatným surovinám. Po zmiešaní sa likér nechá nejaký čas a „uležať“, potom sa už stáča do fliaš. Horkastý likér podporuje chuť do jedla a činnosť tráviaceho traktu, pomáha pri žalúdočných nevoľnostiach pri jedení a aj preto je nazývaný skutočným prírodným elixírom. Popularita Demänovky od jej vzniku stále rástla. Stala sa vyhľadávaním nápojom zahraničných hostí a turistov, ktorí si ju nezabúdajú pribaliť pri odchode zo Slovenska ako chutnú spomienku na malú zelenú krajinu v srdci Európy. Dnes sa okrem klasického 33%-ného bylinného likéru, ktorý má sladšiu, zladenú, bylinnú, aromaticky vyváženú chuť, vyrába aj 38%-ná Demänovka – bylinná horká s rovnako vynikajúcimi chuťovými vlastnosťami ako jej staršia sestra, avšak je menej sladká a korenistá. Demänovka je výborný aperitív a nezameniteľná súčasť mnohých miešaných nápojov. Bola uvítacím nápojom mnohých vážených osobností, ktoré navštívili Slovensko. Pozná ju Juan Antonio Samaranch, princ Charles či Adriana Sklenářiková. Podávala sa ako aperitív pri oficiálnych návštevách hláv štátov, ministrov a iných významných príležitostiach. LEN PRE OSOBY STARŠIE AKO 18 ROKOV ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |