Vivat jahody! |
||
Autor(ka) : Kristína Farkašová Dátum a čas : 13.6.2001 12:20 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Konečne sú tu jahody. Sladké a voňavé. Tajomná látka bromelín robí zo zrelých jahôd skutočný dietetický zázrak. Bromelín prečisťuje, zbavuje jedov a uľahčuje spaľovanie tukov. Vyberte sa na trh a doprajte si ich čo najviac. Sezóna jahôd nie je večná. | ||
Ak si na raňajky pridáte jahody do ovsených alebo kukuričných vločiek s ľahkým jogurtom, budete mať nielen príjemný zážitok zo skvelej chuti, ale takisto vyšlete výstražný signál svojmu cholesterolu. O chvíľu sa začne malý boj – ovocie neobsahuje tuk, ale zato je bohaté na rozpustné aj nerozpustné jedlé vlákna. Vláknina a pektín zase urýchlia rozpúšťanie včerajších ,,diétnych prehreškov“, koláčikov, hamburgerov alebo zmrzliny. Ak nemáte problémy s váhou, doprajte si na raňajky jahody v sladkej nevyšľahanej smotane, ktorej ste rozpustili troška želírovacieho cukru. Urobíte ešte múdrejšie, ak začnete deň zjedením samotných jahôd. Ale pozor – hneď po prebudení. Potom si urobte rannú toaletu a po 20 minútach zasadnite k ľahkým raňajkám. Jahody obsahujú pomerne malú koncentráciu cukru a menej podliehajú procesu fermentácie v žalúdku. Podobné je to aj s malinami, ríbezľami a černicami – môžeme ich preto jesť aj po hlavnom jedle. Najväčší problém spočíva v tom, že trávenie ovocia sa začína už v ústach a končí v tenkom čreve. Ak podávame ovocie ako dezert, v žalúdku ho blokujú bielkoviny a tuky, ktoré sa tam dostali skôr. Ak ste včera raňajkovali jahody, dnes si urobte jahodovú šťavu. Stačí rozmixovať jahody s jedným citrónom a vliať ich do pohára s rozdrteným ľadom. Ozdobené lístkom mäty piepornej vás potešia skôr ako na vás padne denný zhon. Porcia jahôd na lačno je najlepším darčekom, aký si môžete urobiť. Vďaka enzýmom, spaľujúcim tuky a vysokému obsahu živín toto červené, šťavnaté ovocie pripravuje váš organizmus na rýchle trávenie. Ako? Do arény vstupuje nezvyčajný bromelín, enzým, ktorý rozkladá bielkoviny. Od čias jeho objavenia v roku 1957 sa neustále objavujú nové vedecké publikácie o rôznorodom využití bromelínu v medicíne a jeho význame pre zachovanie zdravia. Dnes už vieme, že bromelín môže napomáhať pri rozpúšťaní krvných zrazenín a byť nápomocný pri liečení chorôb srdca. Dietetici predpisujú bromelín pacientom, ktorí majú ťažkosti s trávením bielkovín, alebo tým ktorí chcú či musia znížiť telesnú hmotnosť. Jedna z amerických redukčných diét odporúča dodržiavanie jahodových (počas sezóny zberu tohto ovocia) a ananásových dní. Práve tieto dva druhy ovocia obsahujú najvyššie koncentrácie bromelínu. A čo ak ste stratili sebakontrolu a zjedli priveľa zhubných (ale vynikajúcich) zákuskov, rezňov, majonézových šalátov? Jednoducho tri štvrtiny dňa jedzte iba čerstvé jahody alebo ananás a až večer niečo iné / diétne jedlo /. Malo by byť uhľohydrátové alebo bielkovinové. Doprajte si na skorú večeru porciu pečeného kurčaťa a lebo tvaroh zmiešaný s vanilkovým cukrom a kúskami jahôd, ozdobený šľahačkou, poprípade zmrzlinou ako dezert. Ak uprednostňujete uhľohydrátovú večeru, uvarte si cestovinu s vynikajúcou paradajkovou omáčkou. Bromelín, vláknina, vitamín C a iné poklady obsiahnuté v jahodách budú účinkovať ako portijed a ochránia organizmus pred negatívnymi účinkami ťažko stráviteľných jedál. Ak chcete schudnúť, začnite deň polievkou zo sušených sliviek (15 dag sliviek a pohár vody, ochutené klinčekom alebo zeleným korením). Potom už celý deň jedzte iba jahody. Takéto dni môžete držať dva -trikrát týždenne počas sezóny jahôd. Významne vám znížia váhu a prispejú k zdravej peristaltike čriev. Jahody sú ,,vysokooktánové palivo“ a váš organizmus bude pri ich zvýšenom prísune fungovať bezchybne. Fruktóza, ktorá sa vstrebáva v črevách, sa okamžite premieňa na glukózu – bez pôsobenia inzulínu a je zdrojom ,,rýchlej energie“. Preto ľuďom, ktorí sa ráno ťažko prebúdzajú poslúži solídna dávka rozmixovaných jahôd lepšie ako silná káva. Fruktóza je o 50 percent sladšia ako rafinovaný cukor! Takáto dávka ovocnej energie zmobilizuje vašu myseľ aj telo a zlepší vám náladu rovnako účinne ako vaše obľúbené raňajky. Dodatočným darčekom, ktorý vám dávajú jahody, zjedené na raňajky, je draslík, ktorý vplýva na precíznosť rozmýšľania. O výbornej chuti jahôd, dozretých na slniečku, ich milovníkov určite netreba presviedčať. Ak máte chuť na niečo sladké, nebojte sa, že konzumáciou jahôd vaša snaha o nadobudnutie štíhlej postavy ľahne popolom. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |