Kuchárka najlacnejších receptov |
||
Autor(ka) : Lenka Dátum a čas : 29.10.2012 00:00 Kategória : Knihy WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
V týchto dňoch sa na trh dostala kuchárska kniha s receptami, ktoré pochádzajú zo severného Spiša. Recepty majú pôvod v jednom z najchudobnejších regiónov Slovenska, ale nechýba v nich tvorivosť a variabilnosť. Tradičné recepty patria medzi tie najlacnejšie, ale zároveň sú veľmi chutné. Autorovi trvalo niekoľko mesiacov na zozbieranie najtradičnejších receptov, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. | ||
V týchto dňoch sa na trh dostala kuchárska kniha s receptami, ktoré pochádzajú zo severného Spiša. Recepty majú pôvod v jednom z najchudobnejších regiónov Slovenska, ale nechýba v nich tvorivosť a variabilnosť. Tradičné recepty patria medzi tie najlacnejšie, ale zároveň sú veľmi chutné. Autorovi trvalo niekoľko mesiacov na zozbieranie najtradičnejších receptov, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. V receptoch sa objavujú najmä potraviny, ktoré boli typické a dostupné pre každého v tejto oblasti. Obyvatelia Spiša si tieto potraviny ešte stále pestujú doma v záhradách. Mäso patrilo len na sviatočný stôl a aj to len niekedy. Väčšinou to bola bravčová masť, slaninka, bravčové mäso a baranina. V receptoch sa najčastejšie používajú zemianky a múka, ktoré patrili a ešte stále patria k najlacnejším druhom surovín. Vynaliezaví obyvatelia Spiša si vyrábali vlastné klobásky bez mäsa. Volali sa Kysky a ich základnou surovinou boli zemiaky s kúskom nakrájanej klobásky alebo slaninky. Knihu Františka Strelu „Tradičné tajomstvá kuchyne“ je dostať v Nestville Parku, ktorý sa nemalou mierou pričinil o jej vydanie, v expozícii tradičných remesiel a liehovarníctva,. Kniha sa tak stáva ďalším z artefaktov histórie severného Spiša, ktoré sa snažia v Nestville Parku v obci Hniezdne zhromažďovať. Viac informácii na www.nestvillepark.sk ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |