Mikuláš, alebo odkiaľ sa vzala sladká nádielka?
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 22.11.2012 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Rok sa s rokom zišiel a opäť je tu Mikuláš. Každý ho pozná - dobrého, usmievavého deduška s bielou bradou, ktorý s anjelom a čertom roznášajú deťom sladkosti a ovocie. Na tie sa tešia hlavne poslušné deti. Nezbedníci si nájdu v pletených pančuchách alebo čižmičkách aj zopár uhlíkov či zemiakov. Zvyk, ktorý každoročne otvára vianočné obdobie, neodmysliteľne patrí k slovenskej ľudovej tradícii a malé deti od nepamäti čakajú na sladkosti od sv. Mikuláša.

Rok sa s rokom zišiel a opäť je tu Mikuláš. Každý ho pozná - dobrého, usmievavého deduška s bielou bradou, ktorý s anjelom a čertom roznášajú deťom sladkosti a ovocie. Na tie sa tešia hlavne poslušné deti. Nezbedníci si nájdu v pletených pančuchách alebo čižmičkách aj zopár uhlíkov či zemiakov. Zvyk, ktorý každoročne otvára vianočné obdobie, neodmysliteľne patrí k slovenskej ľudovej tradícii a malé deti od nepamäti čakajú  na sladkosti  od sv. Mikuláša.

 

Legenda o sv. Mikulášovi

Slovenský Mikuláš, americký Santa Claus, nemecký Weihnachtsmann aj francúzsky Pere Noël majú spoločného predka, ktorý sa narodil okolo roku 280 v antickom meste v Turecku. Bol to svätý Mikuláš, biskup z Myry, ktorý sa preslávil svojou štedrosťou, ako ochranca viery a nespravodlivo obvinených. 

 

Aj napriek tomu, že sa z  jeho života nezachovalo veľa faktických údajov, legendárne príbehy o jeho dobročinnosti a štedrosti sa z generácie na generáciu tradujú dodnes. Patrónom detí sa stal Mikuláš vďaka príbehu o chudobnom otcovi a jeho troch dcérach, pre ktoré nemal veno. Biskup sa nad nimi zľutoval a  tajne hodil do komína ich domu hrudy zlata, aby sa  osud troch dievčat obrátil k lepšiemu.

 

Mikuláš vo svete

Prezlečení Mikulášovia chodia takmer po celom svete. Líšia sa menami aj oblečením. Za slovenskými  deťmi chodí Mikuláš už od 13. storočia a nadeľuje im cukrovinky a dobroty. Navštevuje ich v trojici s anjelom a čertom, ako symbolmi dobra a zla. Čert nikdy nič nedával, ale za to musel mať strašidelnú masku. Podobne ako u nás, aj v nemecky hovoriacich krajinách čakajú malé deti nádielku už ráno. V Chorvátsku si tiež deti večer pred sviatkom sv. Mikuláša  vyčistia čižmičku a postavia ju na okno. Ráno v nej nájdu sladkosti a ovocie. Holanďania si sviatok užívajú úplne inak. Každý rok pripláva do prístavu v Amsterdame tajomná loď. Z korábu vystúpi Sinter Klaas, vysadne na bieleho koňa a prechádza mestom, obklopený malými černoškami v turbanoch, ktorí deťom rozhadzujú za hrste sladkostí.

Dobroty od Penamu pre našich najmenších

 

Dokonca aj najstaršie tradičné zvyky kráčajú ruka v ruke s modernou dobou. Aj dnes deti netrpezlivo čakajú, kedy sa už konečne vo dverách objaví Mikuláš v sprievode láskavého anjela a strašidelného čerta. Preto vám prinášame sladké tipy od značky Penam, čím peknú  básničku či pesničku sladko odmeniť.

 

Čertove brambory

Keď sa budete tento rok sami seba pýtať, aké poslušné alebo neposlušné boli vaše deti, inšpirujte sa našimi tipmi. Ak vaše ratolesti predsa len trošku neposlúchali, alebo ich naopak chcete podpichnúť vy, vyskúšajte Čertove perníčky. Sami čertíci ich poctivo plnili vynikajúcou ríbezľovou náplňou..

 

Mikulášsky perník

Ak boli vaše deti dobré, odmeňte ich Mikulášom alebo anjelom. Ak občas neposlúchli, môžete im do vrecúška so sladkosťami šupnúť perník s čertom namiesto kôpky uhlia. Alebo kúpte všetky tri, pretože neodmysliteľne patria k sebe! Deti sa určite potešia. Perníčky majú ovocnú náplň, ktorá im veľmi chutí.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.