Ako budeme fotiť v roku 2013?
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 6.3.2013 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Každý rok pozorne sledujeme, aké nové trendy sa vo fotografovaní objavujú. V roku 2012 sa roztrhlo vrece s kulinárskymi fotkami - ľudia začali snímať detailné fotografie svojho jedla – a došlo aj k nárastu popularity používania rôznych efektov, ktoré zvyšujú atraktivitu bežných objektov. Po uvedení fotoaparátu Nikon D5200 preto spoločnosť Nikon oslovila po celom svete vybraných lokálnych profesionálnych fotografov, aby sa podelili o svoje názory na to, čo bude v dohľadnej dobe vo fotografovaní „in“. Ako teda budú tento rok fotiť Slováci?

Každý rok pozorne sledujeme, aké nové trendy sa vo fotografovaní objavujú. V roku 2012 sa roztrhlo vrece s kulinárskymi fotkami - ľudia začali snímať detailné fotografie svojho jedla – a došlo aj k nárastu popularity používania rôznych efektov, ktoré zvyšujú atraktivitu bežných objektov. Po uvedení fotoaparátu Nikon D5200 preto spoločnosť Nikon oslovila po celom svete vybraných lokálnych profesionálnych fotografov, aby sa podelili o svoje názory na to, čo bude v dohľadnej dobe vo fotografovaní „in“. Ako teda budú tento rok fotiť Slováci?

 

„Rok 2013 bude v znamení ďalšieho stierania rozdielov medzi amatérmi a profesionálmi. Amatérski nadšenci dnes už nezriedka majú výbavu, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani profesionál. Podľa fotografie tak už takmer nepoznať, či ju snímal pokročilý amatér alebo profesionál živiaci sa fotením,“ hovorí skúsený fotograf a šéfredaktor najväčšieho slovenského fotoportálu ePhoto.sk Karol Srnec.

 

Obsah ustúpi efektnosti

Internet je veľkým zdrojom inšpirácie a cenných informácií, na základe ktorých môžu amatéri rýchlo napredovať a dosahovať profesionálnu kvalitu. Používajú pokročilé fotografické techniky, experimentujú, sú kreatívnejší ako kedykoľvek predtým. Z procesu fotografovania sa ale pre vysoké nároky kladené na kvalitu vytráca radosť a uvoľnenosť. Fotografi to vyvažujú fotografovaním s pokročilými kompaktami a CSC fotoaparátmi. V obľube sú efektové programy napodobujúce rôzne fotografické techniky bez nutnosti vlastniť špeciálne objektívy, či ovládať postprocesing. Práve na tom je založený úspech Instagramu, ktorý u nás bude v roku 2013 naďalej dobíjať svet fotografií zdieľaných na sociálnych sieťach.

 

Pri pretlaku fotografií dnes už nestačí len ich vysoká technická kvalita. Ak chcete byť in, musíte zaujať a do každej fotografie vniesť aj niečo naviac. Stále väčšej obľube sa preto budú tešiť efektové funkcie a programy napodobujúce rôzne fotografické techniky. „Zámerné znehodnotenie obrazu pridaním napríklad vinetácie, šumu, posunom farieb a podobne dáva vyniknúť svetelnej atmosfére a fotograf je pritom oslobodený od honby za perfektnou ostrosťou a dokonalou expozíciou. Tento trend je inšpirovaný Lomografiou a preniká aj do amatérskych zrkadloviek,“ vysvetľuje Srnec.

Po príklad však netreba chodiť ďaleko ani vo svete profesionálnych fotografov. Najvýznamnejšiu svetovú súťaž novinárskej fotografie World Press Photo vyhrávajú čoraz drastickejšie a extrémnejšie snímky, výnimkou neboli ani nedávno vyhlásené výsledky ročníka 2013.

 

Chcete teda so svojimi fotografiami v čoraz silnejšej konkurencii zaujať? Inšpirujte sa troma inšpiratívnymi tipmi, ktoré pre vás pripravil Nikon v spolupráci s Karolom Srncom a obohaťte v roku 2013 svoje foto- portfólio:

1.) Strobist

Strobist je využitie malých bleskov v štýle veľkých ateliérových svetiel. Postačuje pritom aj jediný blesk, najlepšie systémový s funkciou diaľkového ovládania. Základom je používať ho tak, aby nebol upevnený priamo na fotoaparáte - zmení sa tým smerovanie svetla a fotka dostane úplne inú atmosféru. Ak sa k blesku dokúpi základné príslušenstvo v podobe statívu, dáždnika alebo softboxu, máte základný set aj pre náročné fotografovanie.

 

2.) Použitie ND a prechodových filtrov

Polarizačný a prechodové filtre sa v krajinárskej fotografii používajú už desaťročia. Najnovším trendom je ale použitie silných ND (=neutrálnych) filtrov, ktoré dovoľujú výrazne predĺžiť expozíciu aj počas dňa a tým “rozmazať” pohybujúce sa mraky alebo vodu bez toho, aby bola fotka príliš presvetlená.

 

3.) Svetelné objektívy

Jedným z najúčinnejších riešení, ako sa pomocou fototechniky odlíšiť, je využiť vlastnosti objektívov. Jednou z nich je schopnosť výraznejšie pracovať s hĺbkou ostrosti – vďaka vysokej svetelnosti. „Tá nie je vyhradená len profesionálom, ktorí si môžu dovoliť drahé objektívy. Napríklad Nikon ponúka celý rad amatérskych objektívov s výbornou obrazovou kvalitou a vysokou svetelnosťou: Nikon AF-S 28/1.8G, Nikon AF-S 35/1.8G, Nikon AF-S 50/1.8G, Nikon AF-S 85/1.8G. Investícia do ktoréhokoľvek z týchto objektívov sa rýchlo vráti v podobe fotografii, ktoré sa objektívmi so štandardnou svetelnosťou nedajú odfotiť,“ radí Karol Srnec.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.