Na ružovom víne si pochutnáte aj v zime
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 6.3.2013 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Volajú ho aj víno lásky a priateľstva a všade vo svete sa teší veľkej obľube. Po opatrných začiatkoch prežíva v posledných rokoch ružové víno svoj „boom“ aj u nás. Milujú ho najmä ženy.

Volajú ho aj víno lásky a priateľstva a všade vo svete sa teší veľkej obľube. Po opatrných začiatkoch prežíva v posledných rokoch ružové víno svoj „boom“ aj u nás. Milujú ho najmä ženy.

Kde sa vzalo ružové tajomstvo?

Rosé, klaret alebo ak chcete „po našom“ aj ružové víno - to všetko sú označenia pre lahodné vína, ktoré  si vás  získajú svojou ľahkosťou, sviežosťou a všestrannosťou. Ako a kedy tento druh vína vznikol sa presne nevie. Pravdepodobne  sa viaže so začiatkami výroby červeného vína. Kvôli neznalosti moderných technologických postupov sa  totiž rané červené vína podobali viac ružovým ako tým sýto červeným, teda takým ako ich poznáme dnes. V súčasnosti sa za domovinu ružového vína považuje Francúzsko, kde sa jeho výrobe venuje rovnaká pozornosť ako bielym a červeným druhom. V oblasti Provensálska sa dokonca podieľa na celkovej produkcii viac ako z polovice. Dané je to charakterom kuchyne i podnebia tamojšej oblasti. Jednoducho dokonalá harmónia. Ak si aj vy chcete pochutnať na ružovom víne, nemusíte hneď cestovať do Francúzka. Vo výbornej kvalite ho možno dostať i u nás.

Ružové víno v slovenských reáliách

Tradícia výroby ružových vín na Slovensku nie je stará, vo vinárskej spoločnosti Matyšák ho  však každoročne vyrábajú viac a viac. „Spočiatku sme sa stretávali s rôznymi predsudkami pokiaľ ide o tento druh vína a väčšina pritom súvisela s jeho výrobou,“ hovorí Kristína Matyšáková, spolumajiteľka spoločnosti Víno Matyšák. Málokto vie, že výroba pravého ružového vína odráža naozajstný vinársky kumšt. Podľa slov Kristíny Matyšákovej ešte i dnes medzi neodbornou verejnosťou pretrváva skôr názor, že ružové víno sa získava iba akýmsi prifarbením bieleho vína červeným. Nie je to však pravda, alebo len čiastočne.  Metóda asambláže (zjednodušene miešania) červeného a bieleho vína sa používa len oblasti Champagne, čím vzniká známe Cuvée. Takáto výroba je v iných oblastiach Francúzska  dokonca zakázaná zákonom.

„Ružové víno sa vyrába z modrých odrôd okamžitým a šetrným lisovaním. Tým sa dostane do vína iba zlomok farbiva, čím vzniká charakteristická jemná farba. Ďalší postup je ako u bieleho vína. Farba tohto vína je priamo úmerná zrelosti hrozna a technológii spracovania.  Klaret je víno vyrobené z hrozna modrých odrôd a vyrába sa  tzv. lisovaním bez nakvášania rmutu. Naopak nakvášaním sa získava rosé, ktoré obsahuje o niečo viac trieslovín,“ vysvetľuje dcéra známeho vinára. „Technologickým postupom sa pri výrobe ružového vína  dosiahne krásna ovocnosť, iskra, sviežosť. Jeho hlavnou prednosťou je, že v chuti má aj tóny červeného vína, ale obsahom oveľa menšieho množstva farbiva, tanínov a trieslovín je výrazne ľahšie,“ dodáva.

Víno do koča i do voza

Jednou z predností, ktoré ružovému vínu prináležia, je jeho nesmierna všestrannosť využitia. Podáva sa samozrejme k jedlám, dezertom  i syrom.  Vynikne však aj v miešaných nápojoch, preto ho barmani často a radi využívajú pri svoje práci. Pohár čistého ružového vína sa však najlepšie hodí do jemnej ženskej ruky. Koniec - koncov sú to práve ženy, ktoré na cnosti ružového vína nedajú dopustiť. Práve ony totiž vedia najlepšie oceniť jeho sviežosť a mäkké srdce. Spojenie ženy a ružového vína je preto dokonalé.

Ako si teda ružové víno najlepšie vychutnať?  Podľa slov Kristíny Matyšákovej sú možnosti rozmanité. „Ružové vínko sa hodí k teľacine, jahňacine a najmä k pernatej divine. V polosladkej, alebo v sladkej podobe pristane k dezertom kombinovaným s lesným ovocím,“ vymenúva. Netreba však zabúdať ani na správny spôsob podávania. Ružové víno sa pije pri 9-10 ºC. Nalieva sa do pohára na biele víno, na stopke, maximálne 6-7 cl. a nechá sa 2-3 minúty v pohári. Jemným pootočením pohára sa začnú uvoľňovať arómy jedinečné a charakteristické iba pre ružové víno.

Na otázku, kedy je ružové víno pripravené na konzumácia a možno ho podávať, odpovedá  Kristína Matyšáková s úsmevom: „To je práve jedna z predností ružových vín -  nepotrebujú dlhý proces vyzrievania. Naopak, už po 4-5 mesiacoch je toto víno vhodné na fľašovanie a k zákazníkom sa môže dostať už koncom zimy. I napriek tomu, že je určené najmä  na letnú sezónu, neznamená to, že by na jeseň a v zime nechutilo.“ „ Práve naopak, v zime často prichádza ako príjemná predzvesť jari,“ dodáva na záver.

 

Ocenia spoločnosti Víno Matyšák za ružové vína:

·         Rok 2008 SELECTIONS MONDIALES DES VINS MONTREAL, Cabernet Sauvignon, zlatá medaila

·         Rok 2010 AWC WIENA, Cabernet Sauvignon, strieborná medaila

·         Rok 2011 LE MONDIAL DU ROSE PARIS,    Cabernet Sauvignon, strieborná medaila

·         Rok 2011 AWC WIENA, Cabernet Sauvignon, strieborná medaila

·         Rok 2011 VINUM JUVENALE BRNO, Cabernet Sauvignon, zlatá medaila

·         Rok 2012 LE MONDIAL DU ROSE PARIS, Cabernet Sauvignon, strieborná medaila

·         Rok 2012 VINEALES PARIS, Frankovka modrá, strieborná medaila



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.