Krajina záchrancov
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 6.3.2013 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Slovenské príslovie hovorí, že nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. Na mnohé situácie by sme mohli byť pripravení a veľa ľudských životov by bolo zachránených, keby väčšina z nás ovládala základy prvej pomoci. Ako sú na tom ľudia na Slovensku? Podľa prieskumu by takmer dve tretiny by uvítali možnosť absolvovať kurz prvej pomoci, keďže väčšina z nich sa cíti nedostatočne prakticky vybavená. Vďaka unikátnemu projektu Krajina záchrancov bude mať každý možnosť osvojiť si základy prvej pomoci. Ich znalosť je mimoriadne dôležitá. Až v troch štvrtinách prípadov totiž zachraňujeme životy svojim blízkym.

Vedieť poskytnúť prvú pomoc znamená byť pripravený zachrániť život svojim najbližším

 

Slovenské príslovie hovorí, že nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. Na mnohé situácie by sme mohli byť pripravení a veľa ľudských životov by bolo zachránených, keby väčšina z nás ovládala základy prvej pomoci. Ako sú na tom ľudia na Slovensku? Podľa prieskumu by takmer dve tretiny by uvítali možnosť absolvovať kurz prvej pomoci, keďže väčšina z nich sa cíti nedostatočne prakticky vybavená. Vďaka unikátnemu projektu Krajina záchrancov bude mať každý možnosť  osvojiť si základy prvej pomoci. Ich znalosť je mimoriadne dôležitá. Až  v troch štvrtinách prípadov totiž zachraňujeme životy svojim blízkym.

 

Postup pri záchrane života je ako reťaz. A každá reťaz je taká silná ako jej najslabšie ohnivko. Tým je v mnohých prípadoch prvá pomoc laikov na mieste nehody či úrazu v najdôležitejších prvých minútach. Aj keď priemerný čas dojazdu záchranných služieb na Slovensku je 11 minút, pri život ohrozujúcich stavoch ide o sekundy.

Slováci si v poskytovaní prvej pomoci veria

Ako sme na tom so znalosťami z prvej pomoci? Z prieskumu, ktorý realizovala spoločnosť TNS na vzorke 500 respondentov vo veku 18 – 65 rokov vyplynulo, že sebavedomie nám nechýba. Až 78 % respondentov je presvedčených, že svojim blízkym by v prípade potreby vedeli podať prvú pomoc, pričom si veria viac muži ako ženy. Teória sa však nie vždy stretáva s praxou čo potvrdili aj výsledky prieskumu. Akákoľvek prvá pomoc je lepšia než žiadna, no len 22 % respondentov si to uvedomuje. Viac ako 40 % z opýtaných sa obáva, že postihnutému neodbornou pomocou skôr poškodia a zároveň si neuvedomujú, že neposkytnutím okamžitej prvej pomoci môžu obeť pripraviť o šancu na záchranu.

Viete, aký je správny počet stlačení hrudníka a záchranných vdychov? Len 38 % Slovákov pozná pomer 30:2 pri resuscitácii dospelého. O tom, ako sa sebavedomie Slovákov odzrkadľuje v reálnych situáciách, svedčí prax lekárov záchranných služieb. Tí sa takmer denne stretávajú s nečinnosťou alebo neprimeranými reakciami svedkov nehôd a úrazov.

„Nevedomosť, strach a neochota ľudí poskytnúť prvú pomoc pripravuje mnohých o šancu na prežitie do príchodu odbornej pomoci. Málokto si uvedomuje, že až 75 % úrazov a nehôd sa stáva v prítomnosti blízkych ľudí. Stačí chuť, vôľa a pár vedomostí, vďaka ktorým raz môžete pomôcť tým, ktorých máte najradšej,“ hovorí Doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD., špecialista na urgentnú medicínu a odborný garant projektu Krajina záchrancov.

Naučte sa zachrániť svojich blízkych!       

S kurzom prvej pomoci sa stretol asi každý z nás. Autoškola, základná a stredná škola, či zamestnanie sú najčastejšie miesta, kde sme absolvovali základy prvej pomoci. Väčšinou však z povinnosti a neraz s nedostatočným dôrazom na praktický nácvik úkonov. Pozitívnym je fakt, že až takmer dve tretiny    respondentov (63 %) by uvítali možnosť prihlásiť sa na kurz prvej pomoci. Ako hlavným motivátorom sa ukázala pripravenosť pomôcť niekomu blízkemu (83 %) a osobná skúsenosť s potrebou poskytnutia prvej pomoci (72 %).

Každý z nás by mal vedieť pomôcť a nemal by sa báť. Osvojiť si základy prvej pomoci nie je ťažké, stačí odhodlanie a chuť. Cieľom projektu Krajina záchrancov je motivovať obyvateľov Slovenska, aby absolvovali kurz prvej pomoci a pripravili sa tak na možnosť, že sa raz môžu ocitnú v situácii, kedy záchrana života bude v ich rukách.

Vstúpte do Krajiny záchrancov

Myslieť si, že viem, to nestačí! Preto na stránke www.prvapomoc.sk môže každý  bezplatne, jednoduchou a zaujímavou formou absolvovať e-learningový kurz základov prvej pomoci. Vo ôsmich lekciách sa vďaka interaktívnym videám a úlohám naučíte celú teóriu od privolania záchrannej služby, po resuscitáciu, záchranu pri dusení, zastavenie krvácania, či fixáciu zlomeniny. Na konci                      e-learningového kurzu je pripravený krátky test, ktorý preverí nadobudnuté znalosti. Na základe jeho výsledkov získa úspešný absolvent Certifikát Krajiny záchrancov, ktorý oprávňuje jeho majiteľa na druhý krok. Tým je absolvovanie praktického kurzu prvej pomoci. Odborným partnerom Krajiny záchrancov je aj Slovenský Červený kríž, ktorý vďaka svojej sieti Územných spolkov dokáže zastrešiť praktickými kurzami prvej pomoci takmer celé Slovensko. Stačí si na stránke www.prvapomoc.sk nájsť najbližšie miesto k svojmu bydlisku, kde je možné kurz absolvovať. Vďaka certifikátu Krajiny záchrancov bude jeho praktická časť trvať len 4 hodiny a stáť symbolických 14,90 €. Zvýhodnená cena a skrátený kurz však predpokladá teoretickú prípravu na e-learningu a zvládnutie záverečného testu.

„Krajina záchrancov je projekt, ktorého cieľom je zachraňovať životy. Veríme, že sa nám podarí dosiahnuť veľmi užitočnú a dôležitú zmenu, ktorou je skutočnosť, že viac ľudí na Slovensku bude schopných účinne a bez váhania poskytnúť prvú pomoc. Chceme vytvoriť nové možnosti, aby si každý záujemca jednoducho a pohodlne osvojil techniku prvej pomoci a vedel pomôcť účinne a bez váhania. Veríme, že moderný e-learning v kombinácii s praktickým nácvikom oslovia každého, kto chce byť pripravený zachrániť život a zdravie,“ uviedol MUDr. Pavol Adamkov, Public Affairs Director spoločnosti Pfizer, ktorá je hlavným partnerom projektu.

Krajina záchrancov má dlhodobé ciele, pri ktorých napĺňaní je potrebná pomoc každého. Šírenie hlavnej myšlienky projektu je základom pre naplnenie veľkej ambície – naučiť každého Slováka, bez ohľadu na vek či vzdelanie, poskytnúť prvú pomoc.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.