Bol mi neverný
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 25.9.2001 11:11
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

,,Áno, vyspal som sa s ňou, ale nič pre mňa neznamená“, priznal Peter svojej manželke osem mesiacov po svadbe. Jana už druhú časť vety ani nepočula. Stŕpla a naplnil ju pocit sklamania, bolesti a poníženia a čo je najhoršie – začala sa cítiť načisto bezradná. Jej svet sa zrútil a ona vôbec netušila, čo má urobiť. Tento predmet nemali ani na vysokej škole. Schytila kabelku a vybehla z bytu s jedinou myšlienkou v hlave: ,,To je koniec!“ Tak ako Jana sa správa väčšina žien. Keď sa dozvedia o partnerovej nevere, v prvej chvíli sú rozhodnuté skončiť so vzťahom.

Chcú sa rozísť, najlepšie navždy. Iba málo žien sa rozhodne pre úprimný rozhovor o tom, čo sa stalo.
Ostať alebo odísť? To je dilema, ktorú musíme / alebo chceme? / riešiť, keď zistíme, že nám bol partner neverný. Je to súčasne dilema, ktorú nemožno riešiť rýchlo a povrchne. Ak prišlo k nevere, treba urobiť chladnú bilanciu partnerstva. Ak sa zamyslíte nad vaším vzťahom a ukáže sa, že má cenu aj naďalej ostať spolu, nezmätkujte, položte mu tvrdé podmienky, trvajte na ich splnení, ale pritom pristúpte na jeho návrh.Ako vyliečiť rany a docieliť dohodu?

Zachovajte pokoj a rozvahu

Chuť spôsobiť bolesť človeku, ktorý nás tak veľmi ponížil a sklamal, je prirodzená. Vyrovnanie účtov je potrebné, aby sme si posilnili ego, ktoré partner podupal a aby sme neochoreli. Keď sme vôbec nepredpokladali takýto podraz/ mali sme ho predpokladať, lebo je večný ako ľudstvo/, tak sme ohrozené depresiami, chrípkou, bronchitídou, kašľom, srdečnými potiažami, zápalom pľúc, poruchami trávenia, zápalom dutín, migrénou, tlakom, pažravosťou, či nechutenstvom. Štipľavá facka, trhanie košieľ, ničenie svadobného porcelánu, pálenie fotografií, likvidovanie darčekov vrátane zlatých prsteňov, demolovanie bytu alebo stovky nadávok sú pre naše zdravie priam potrebné a určite prípustné. Ale nie rozchod. Toto rozhodnutie musí padnúť po zrelej úvahe. V stave nepríčetnej zúrivosti nikto nie je v stave zachovať si chladnú myseľ.
Jana pod vplyvom emocionálneho šoku nahádzala do cestovnej tašky zásoby spodnej bielizne, kefku na zuby, kozmetiku a odsťahovala sa k priateľke. Tam spolu vypili hektolitre kávy a vypustili na Petra najrafinovanejšie kliatby a želania . O tej ...ani nehovoriac. „Múdra“ priateľka kategoricky tvrdí, že Jana od takého hajzľa rozhodne ,,musí“ odísť a v podvedenej žene to tvrdenie prebúdza čoraz väčší žiaľ. Plače a vzlyká a medzi tým spomína na všetko, čo chceli ešte spolu zažiť. Na prvé výročie sobáša, cestu do Paríža, dieťa... a to všetko by malo ľahnúť v troskách len preto, lebo nevedel odolať nejakému lákavému poprsiu vo veľkom výstrihu?/ „A čo keď nemala prsia, na čo ho vlastne tá sviňa nalákala?. A čo keď bola škaredšia, horšia? Bože!!! ˇA má ju vôbec rád? Znamená to, že sa vyspal s inou ženou, koniec ich lásky?“ Janu prenasleduje množstvo pochybností a nepotrebuje nepremyslené rady, (ktoré sa poskytujú veľmi ľahko), skôr potrebuje čas, aby porozmýšľala o tom, čo sa stalo a upratala zmätok vo svojej duši.

Urobte si duševné upratovanie
Nevera je zvyčajne dôsledkom spoločne robených chýb. Jeden z partnerov je nespokojný, ale často nevie svoju nespokojnosť definovať. Preto neustále niečo hľadá. Občas aj nájde. Možno iba preto, aby zistil, že to nie je to, čo hľadal. Porozmýšľajte, aké hriechy môžete mať na svedomí vy. Neboli ste príliš požadovačná a nespravodlivá? Ak kritizujete všetko, čo urobí, možno nakoniec začne hľadať akceptáciu v náručí inej. Psychológovia tvrdia, že muži neidú do postele s inou ženou preto, lebo očakávajú lepší sex, ale preto, že bude iný. Keď sa do manželstva vkradne nuda, nevera im umožňuje napr. hrať v partnerstve so ženou (aj keď veľmi krátko) prvé husle, alebo s radosťou spĺňať jej rozmary.

Koľko stratíte rozchodom?
Pre ženu, ktorá je zamotaná v sieti zúrivosti a poníženia, je veľmi ťažké nájsť odpoveď na otázku, ktorú by si mala nevyhnutne položiť: mám ho ešte stále rada? Ešte mi na ňom záleží? Budem schopná mu dôverovať?
Jana, ako každá podvedená žena, by si želala, aby Peter pred ňou kľačal, prosil o odpustenie a tisíckrát zopakoval, že ju miluje. Chyba. Tu nejde o kajanie sa, pretože nikto nechce ubližovať blízkemu človeku a Petrovi by prosby o odpustenie nerobili väčšiu námahu, ale to problém nevyrieši. Ide o dlhodobý efekt ľútosti a na ten treba čas. Podľa psychológov potrebujú partneri až rok času, aby sa vyrovnali s démonom nevery a opäť si vybudovali akú-takú dôveru. Rýchle odpustenie je chybou. Muž sa musí chvíľu obávať o svoj vzťah a silno pocítiť, čo všetko by mohol stratiť. Netreba mu to však stále pripomínať.

Tvrdé podmienky
Nevera znamená koniec tolerancie a pochopenia. Žena bude v budúcnosti nedôverčivá a nepokojná. Aby opäť nadobudla stratenú sebadôveru, sú nevyhnutné nové pravidlá hry. Jana a Peter sa dohodli, že ona mu môže kedykoľvek telefonovať do práce, najmä, keď tam ostáva dlhšie a on sa nebude sťažovať, že je pod prísnou kontrolou. Ostáva ešte problém ,,tej tretej“: tu musí muž prisľúbiť, že s ňou preruší všetky kontakty. Jana má šťastie, že ,,tamtá“ býva v inom meste. Omnoho horšie je, ak je príčinou nevery napríklad kolegyňa, sestra, priateľka. V takom prípade ostáva jedinou prípustnou formou kontaktu každodenný pozdrav.
A ešte čosi. Ak sa podvedená žena nechce onedlho dozvedieť o ďalšej nevere, nemala by príliš kontrolovať muža. Napokon Dr.Plzák vraví, že nevera je soľou manželstva. Najmä , ak o nej nevieme.
Jana dala Petrovi jasne najavo: ďalší takýto kúsok bude znamenať definitívny koniec ich vzťahu. Možno mu mala vysvetliť aj to, že džentlmen si užíva mlčí. Najmä doma pod vlastnou strechou. Súhlasíte?


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.