Veľkonočná jahňacina Petra Dvorského
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 26.3.2013 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Mladú polovičku jahňaťa jemne poumývame, vysušíme a rozdelíme na tri kusy. Prvé dva kusy, stehno a lopatku, zbavíme najväčších kostí, aby sa nám zmestili do pekáča. Mäso nasolíme, potrieme korením a provensálskymi bylinkami a položíme do pekáča, v ktorom máme už pokrájanú cibuľu na mesiačiky v cca 7 mm vrstve. To všetko je na vymastenom pekáči. Stehno a lopatku taktiež pokvapkáme trochou oleja a navôkol podlejeme (pridáme) 3 dcl bieleho vína. Pekáč prikryjeme alobalom, dáme do vopred predhriatej elektrickej rúry a pri teplote 140®C pečieme približne jeden a pol hodiny.

Mladú polovičku jahňaťa jemne poumývame, vysušíme a rozdelíme na tri kusy. Prvé dva kusy, stehno a lopatku, zbavíme najväčších kostí, aby sa nám zmestili do pekáča. Mäso nasolíme, potrieme korením a provensálskymi bylinkami a položíme do pekáča, v ktorom máme už pokrájanú cibuľu na mesiačiky v cca 7 mm vrstve. To všetko je na vymastenom pekáči. Stehno a lopatku taktiež pokvapkáme trochou oleja a navôkol podlejeme (pridáme) 3 dcl bieleho vína. Pekáč prikryjeme alobalom, dáme do vopred predhriatej elektrickej rúry a pri teplote 140®C pečieme približne jeden a pol hodiny.

 

Medzitým si pripravíme a pokrájame asi na 2 cm veľké časti: 1 červenú cibuľu, 2 malé cukiny,  2 mrkvy, 1 fenikel, 1 žltú papriku (kapiu) a k tomu 50 g zázvoru nastrúhame na jemno.

 

Po odstránení alobalu z pekáča pridáme túto zeleninovú zmes k mäsu, obložíme ho, prilejeme opäť biele víno a zapečieme pri teplote 150®C (cca 30 minút) do jemne červena.

 

Tretia časť jahňaťa, rebrá,  sú ideálne a šťavnaté, keď sa naplnia jarnou plnkou. Na ňu potrebujeme: 40 dkg naškrabanej kuracej pečienky, 2 stredne veľké cibule (nadrobno pokrájané), 3 vajcia, 6 – 7 rožkov, 1 dcl vody a podľa chuti možno použiť aj majoránku, soľ, nadrobno pokrájaný zelený petržlen a korenie. Keď máme plnku vymiešanú, pripravíme si pekáč, ktorý dobre potrieme olejom a takisto potrieme olejom z oboch strán aj rebrá, ktoré boli predtým osolené. Plnkou vyplníme rebrá tak, aby maximálne zakryli všetky kosti. To všetko pečieme neprikryté pri teplote 140®C po dobu asi 1 – 1,2 hodiny a občas podlievame vodou.

 

Keď plnka dosiahne zlatisto hnedú farbu, pochúťka je hotová. K jarnej jahňacine u Dvorských podávame najčastejšie hlávkový šalát v sladkokyslom náleve. A aby sme dokonale vychutnali náš kuchársky výtvor, zapíjame ho krásne vychladeným plzenským ležiakom.   



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.