Kačacie prsia so slivkovou omáčkou s portským vínom
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 28.3.2013 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Slivky potrieme olejom. Na priamom, stredne silnom žiari ich pod poklopom grilujeme približne 4 minúty, kým sa do nich zľahka neotlačia mreže roštu a slivky nezmäknú.

Pre 4 osoby

doba prípravy: 30 minút

spôsob grilovania: priamy stredne silný žiar (175 – 230°C)

doba grilovania: približne 12 minút

 

na omáčku

500 g modrých sliviek, rozpolených a vykôstkovaných

1 lyžica olivového oleja

125 ml portského vína

3 lyžice cukru

1 šalotka, pokrájaná na tenké kolieska

údená soľ

čerstvo namleté ​​čierne korenie

 

na koreniacu zmes

1 lyžica údenej soli

1 lyžica hrubozrnnej morskej soli

1 lyžica hnedého cukru

4 filety z vykostených kačacích pŕs, zhruba po 150 g, bez kože

1 lyžica olivového oleja

 

1. Gril pripravíme na priamy, stredne silný žiar. Grilovací rošt očistíme kefou.

 

2. Slivky potrieme olejom. Na priamom, stredne silnom žiari ich pod poklopom grilujeme približne 4 minúty, kým sa do nich zľahka neotlačia mreže roštu a slivky nezmäknú. Jedenkrát ich obrátime. Slivky zložíme z grilu, vložíme do stredne veľkého hrnca a spolu s portským, cukrom a šalotkou privedieme k varu. Na miernom ohni približne 10 minút povaríme, pritom sem tam zamiešame. Hrniec zložíme zo sporáka a slivky v omáčke opatrne roztlačíme vareškou. Omáčku prepasírujeme cez hrubšie sitko do misy, súčasne sa snažíme cedidlom pretlačiť čo najviac ovocnej dužiny. Zvyšok dužiny so šupkami vyhodíme. Omáčku dochutíme údenou soľou a korením a krátko pred podávaním ju opäť ohrejeme.

 

3. Prísady na koreniacu zmes premiešame v menšej miske. Kačacie prsia vložíme do veľkého uzatvárateľného igelitového vrecka a pridáme koreniacu zmes.  Vrecko zatvoríme a pretrepeme, aby sa mäso po celom povrchu pokrylo korením. Necháme 10 minút odstáť pri izbovej teplote, potom mäso vyberieme z vrecúška, osušíme papierovou utierkou a zľahka potrieme olejom.

 

4. Grilovací rošt očistíme kefou. Kačacie prsia grilujeme na priamom, stredne silnom žiari zakryté približne 8 minút, kým nedosiahnu požadovaný stupeň prepečenia. Jedenkrát ich  obrátime. Pred podávaním necháme 5 minút odpočinúť, potom ich nakrájame asi na 1 cm hrubé plátky. Podávame teplé s omáčkou.

 

Údená soľ grilovacej koreniacej zmesi dodá ďalšie chuťové nuansy, ale súčasne uvoľní svalové vlákna mäsa, vďaka čomu sú kačacie prsia ešte krehkejšie.

Zdroj : WEBER

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.