Pozor na chýbajúci jód! Doplňte ho Vincentkou... |
||
Autor(ka) : Lenka Dátum a čas : 13.4.2013 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Zdravie je to najcennejšie, čo v živote máme. Budúce mamičky by počas tehotenstva mali dbať na pravidelný prísun jódu. Jeho nedostatok môže negatívne ovplyvniť ženu samotnú, no hlavne plod, ktorý v sebe nosí. | ||
Zdravie je to najcennejšie, čo v živote máme. Budúce mamičky by počas tehotenstva mali dbať na pravidelný prísun jódu. Jeho nedostatok môže negatívne ovplyvniť ženu samotnú, no hlavne plod, ktorý v sebe nosí. Problematika chýbajúceho jódu sa však týka každého z nás. Veľmi nízka hladina bola totiž zistená u ľudí, ktorí trpia rakovinou a u žien s rakovinou prsníka sa tento prvok takmer nevyskytoval. Na Slovensku pritom máme jódom bohatú minerálnu vodu Vincentku, ktorá k nám prišla z českých Luhačovíc, kúpeľného mestečka na juhovýchode Moravy. Vincentka obsahuje toľko jódu, koľko v sebe nemajú dokonca ani morské ryby. Preto postačí len jeden dúšok denne a o potrebné množstvo je postarané. Čo je jód a aké sú jeho dobré vlastnosti? Jód je stopový prvok, ktorý je nevyhnutný pre správny vývoj ľudského organizmu. Je súčasťou hormónov vylučovaných štítnou žľazou, ktoré ovplyvňujú predovšetkým vývoj pohybovej sústavy a mozgu v raných fázach vývoja. Čo spôsobuje nedostatok jódu? U nenarodených detí môže jeho absencia viesť k poruchám rastu či psychiky (poškodenie inteligenčného vývoja dieťaťa). U dospelých dochádza k poruchám funkcie štítnej žľazy, čo má neblahý vplyv na celý organizmus. Štítna žľaza sa môže zväčšovať (dochádza k tzv. strume). Nedostatok jódu spôsobuje únavu, spomalenie organizmu, poruchy sústredenia, spomalenosť reflexov, pocit chladu v končatinách, suchú pokožku, zápchu a ďalšie. U žien môže dôjsť k predĺženiu menštruačného cyklu a rovnako je možnou príčinou častejšieho výskytu nádorov v prsníkoch, problémov s otehotnením alebo dokonca dôsledkom neplodnosti, ako u žien, tak i u mužov. Kde sa jód objavuje? Hlavným zdrojom jódu sú potraviny. Pričom platí, že čím viac jódu sa nachádza v pôde, tým viac ho je v potravinách. Najbohatšie pôdy na jód nájdeme v prímorských krajinách. Slovensko, ako vnútrozemský štát, má výrazne menej jódu nielen v pôde ale i vo vode. Preto potraviny vyprodukované u nás obsahujú len málo jódu. Môžeme si ale pomáhať pravidelnou konzumáciou niektorých výrobkov: · Morské ryby – aby sme dosiahli požadované množstvo jódu, mali by sme jesť morské ryby (losos, tuniak, treska, filé, makrela, sardinky...) minimálne 2x týždenne. Avšak, len ťažko dokážeme určiť, koľko jódu ktorá ryba obsahuje. Veľmi záleží, či pochádza z voľného lovu alebo z umelých chovov, o aký druh ryby ide a z akých vôd pochádza. V mrazených rybách, ktoré sú u nás dostupnejšie, je navyše jód v zanedbateľnom množstve. Pravidelná konzumácia čerstvých rýb je okrem dostupnosti tiež bohužiaľ finančne dosť náročná.
Potraviny s najväčším množstvom jódu (obsah jódu µg/100g ) Vincentka 659 Morské ryby 20 - 200 Chlieb 31 Mlieko plnotučné 5 - 19 Vajce 18 Hanácka kyselka 16 Denná dávka v mikrogramoch: Dojčence: 110 – 130 mcg Deti do 8 rokov: 90 mcg Deti do 13 rokov: 120 mcg Dospievajúci a dospelí: 150 mcg Tehotné ženy: 220 mcg Dojčiace matky: 290 mcg Jód je pre telo nevyhnutný, no treba pamätať aj na to, že jeho nadbytok nám neprospieva. Preto opatrne s potravinovými doplnkami, minerálnymi a multivitamínovými prípravkami. Jednoducho, všetko s mierou! *Zdroje: Vincentka, Wikipedia, www.rodina.cz, štúdia Oregonskej štátnej univerzity (USA): http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/minerals/iodine/ Centrálny informačný portál: https://www.vedatechnika.sk/SK/enoviny/OkienkoZaujimavosti/Stranky/Vyznam-jodu-pre-zdravie.aspx ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |