1) Zapečené toasty s nivou a špargľou
Suroviny:
· Svetlý toastový chlieb Penam 250 g
· 1 ks špargle
· 50 g bravčovej šunky
· 50 g syra niva
Časová náročnosť: 15 min
Postup:
Na ľahko opečený toast uložíme plátky plesňového syra, na slížiky nakrájanú šunku a kúsky špargle, ktorú sme uvarili do mäkka. Prikryjeme druhým opečeným toastom a dáme a zapiecť do rúry v zapekacej miske, pokým sa syr krásne neroztečie.
Tip: namiesto plesňového syra môžeme použiť kozí syr .
2) Minirolky z toastového chleba
Suroviny:
· Svetlý toastový chlieb Penam 250 g
· 1 smotanová nátierka
· 50 g údeného lososa
· pažítka
Časová náročnosť: 25 min
Postup:
Toastovému chlebu orežeme tvrdú kôrku a rozkrojíme ho na dve pozdĺžne polovice. Polovice orezaného toastového chleba rozvaľkáme valčekom na cesto a potrieme nátierkou. Vložíme doň kúsok lososa a zatočíme. Nakoniec nátierkou natrieme i zostávajúcu časť roliek a posypeme nakrájanou pažítkou.
Tip: rolky môžete obaliť v korení.
3) Francúzsky toast
Suroviny:
· Svetlý toastový chlieb Penam 250 g
· 1 vajce
· listová zelenina
· syr eidam
· maslo
· petržlenová vňať
Časová náročnosť: 10 min
Postup:
Plátok toastového chleba natrieme maslom, posypeme nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou a na to dáme syr. Uzavrieme druhým toastovým chlebom a vložíme do rozohriatej rúry na niekoľko minút. Medzitým na panvičke pripravíme volské oko a položíme na zapečený toast. Dozdobíme zeleninou a podávame.
Tip: volské oko môžeme smažiť vo formičke, aby malo pekný okrúhly tvar.
4) Restované šampiňóny s toastovým chlebom
Suroviny:
· Tmavý toastový chlieb Penam 250 g
· 100 g čerstvých šampiňónov
· strúčik cesnaku
· bylinky
Časová náročnosť: 10 min
Postup:
Na panvici orestujeme očistené a nakrájané šampiňóny. Medzitým potrieme toastový chlieb cesnakom a olivovým olejom. Restované šampiňóny dáme na toast, ozdobíme čerstvými bylinkami a podávame.
Tip: toastový chlieb môžeme opiecť.
5) Toastový chlieb s jablkovým pyré a škoricou
Suroviny
· Svetlý toastový chlieb Penam 250 g
· jablkové pyré
· škorica
· 2 citróny
· vanilkový puding
· šľahačka
Časová náročnosť: 30 minút
Postup:
Nakrájané a olúpané jablká podusíme v pol litri vody, rozmixujeme a pridáme cukor, šťavu z citrónov a vanilkový puding. Povaríme asi dve minúty. Jablkovým pyré naplnené toasty posypeme škoricou a vložíme do sendvičovača. Upečené podávame so šľahačkou.
Tip: jablkové pyré môžeme nahradiť detskou výživou.