Pomôžme deťom z Ugandy bezpečne sa napiť
Autor(ka) : Petet
Dátum a čas : 11.5.2013 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Tretí májový týždeň od 13. do 19. mája 2013 bude už po deviaty raz patriť celoslovenskej zbierke Týždeň modrého gombíka, ktorú organizuje UNICEF Slovensko. Výťažok z nej tentokrát poputuje deťom z dvoch regiónov africkej Ugandy. Slováci majú šancu pomôcť deťom zabezpečiť lepší prístup k bezpečnej pitnej vode a naučiť ich základom hygieny. Tento špeciálny slovenský projekt pre Ugandu je možné podporiť dobrovoľným príspevkom do očíslovanej pokladničky UNICEF v uliciach alebo zaslaním prázdnej SMS v hodnote 2 eurá na číslo 844.

Tretí májový týždeň od 13. do 19. mája 2013 bude už po deviaty raz patriť celoslovenskej zbierke Týždeň modrého gombíka, ktorú organizuje UNICEF Slovensko.  Výťažok z nej tentokrát poputuje deťom z dvoch regiónov africkej Ugandy. Slováci majú šancu pomôcť deťom zabezpečiť lepší prístup k bezpečnej pitnej vode a naučiť ich základom hygieny. Tento špeciálny slovenský projekt pre Ugandu je možné podporiť  dobrovoľným príspevkom do očíslovanej pokladničky UNICEF v uliciach alebo zaslaním prázdnej SMS v hodnote 2 eurá na číslo 844.

 

Cieľom deviateho ročníka už tradične najväčšej celoslovenskej zbierky zameranej na pomoc deťom v rozvojových krajinách sveta je prispieť k zníženiu úmrtnosti detí v africkej Ugande. Vysoká detská úmrtnosť v tejto krajine je smutným dôsledkom chorôb, ktoré vznikajú tým, že deti pijú znečistenú vodu a nedodržiavajú základnú hygienu kvôli nedostatku sanitačných zariadení.

 

Ako žijú deti v Ugande?

 

Voda predstavuje pre mnoho detí žijúcich v Ugande z rôznych dôvodov smrteľné riziko. Viac ako 15% všetkých detských chorôb a 12% detských úmrtí spôsobuje závadná pitná voda a slabá sanitácia. Hnačkové ochorenia sú druhým najväčším zabijakom detí v Ugande. Štatistky z Ugandy hovoria aj nasledovné:

 

·           Iba 33% škôl poskytuje svojim žiakom čistú a bezpečnú pitnú vodu.  

·           Až 73% domácností na vidieku Ugandy nevlastní zariadenie na umývanie rúk. To znamená, že nepoužívajú mydlo a pritom jeho používanie redukuje výskyt hnačiek až o 44% a výskyt cholery a dyzentérie až o 50%.

·           To isté platí aj o školách. Iba 27% škôl má zariadenia na umývanie rúk.

·           V priemere až 60 žiakov sa na škole delí o jednu latrínu.

 

„Každé slovenské dieťa má prakticky kdekoľvek a kedykoľvek prístup k pitnej vode a po použití toaliet má možnosť umyť si ruky. V mnohých domácnostiach a školách Ugandy však chýbajú vodovodné prípojky, studne, toalety alebo latríny, a tak sú deti nútené piť vodu z riek a jazier a namiesto chodenia na toaletu vykonávajú svoju potrebu kdekoľvek v prírode. Každý deň je tak zdravie detí týmito základnými činnosťami vážne ohrozované,“ hovorí Miroslav Kaňa, výkonný riaditeľ UNICEF Slovensko.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.