Špargľová polievka so sušenou šunkou
(pre 4 osoby)
Suroviny:
Špargľa mix 0,25 kg
Šalotka 2-3 ks
Cesnak - strúčik
Maslo 5 g
Smotana 30% 0,1l
Mascarpone 30 g
Soľ
Korenie čierne mleté
Muškátový orech
Mäta
Cukor kryštálový 10 g
Citrón
Solená sušená šunka 40 g
Mlieko 1dl
Postup:
- Špargľu očistíme od drevnatej časti a šupky. Z odpadovej časti si spravíme základný špargľový vývar.
- Na masle speníme šalotku a cesnak.
- Špargľu nakrájame na menšie časti. Hlavičky sa snažíme odložiť na dekoráciu.
- Nakrájanú špargľu pridáme k šalotke, orestujeme, pridáme soľ, korenie, muškátový orech, pár lístkov čerstvej mäty a zalejeme špargľovým vývarom.
- Polievku chvíľu povaríme, vymixujeme a prepasírujeme.
- Pridáme smotanu, mascarpone a ochutíme trochou cukru a citrónovou šťavou, prípadne dosolíme a dokoreníme.
Tip šéfkuchára:
Polievku dekorujeme našľahanou mliečnou penou, hlavičkami špargle a čipsami zo sušenej šunky typu prosciutto, ktoré pripravíme sušením v rúre na nízkej teplote.
Špargľové crème brûlée s jahodovým šalátikom
Suroviny: (pre 4 osoby)
Smotana 30% 250 ml
Mlieko plnotučné 1 dl
Práškový cukor 60 g
Vanilka lusk 1ks
Žĺtky 4ks
Vajce 1ks
Špargľa zelená 100 g
Jahody 150 g
Bazalka
Med
Balzamiko crém
Postup:
- Vanilkový lusk prerežeme pozdĺžne, semiačka vyberieme nožom a odložíme bokom.
- Lusk dáme zahriať do smotany s mliekom a polovicou práškového alebo kryštálového cukru.
- Žĺtky s vajcom a druhou polovicou cukru vymiešame.
- Zohriatu smotanu s mliekom a cukrom nalejeme na vajcia a premiešame. Scedíme cez jemné sitko a dochutíme vanilkovými semiačkami a pyré z uvarenej zelenej špargle.
- Poriadne premiešame a plníme do ohňovzdorných misiek na crème brûlée do dvoch tretín misky a dáme v pripravenom vodnom kúpeli do vyhriatej rúry na 100 stupňov na 1 hodinu.
- Po upečení dáme zachladiť. Pred podávaním povrch poprášime hnedým trstinovým alebo obyčajným cukrom a opálime pištoľou na karamel.
- Z jahôd, medu a čerstvej bazalky si pripravíme šalát, ktorý podávame k dezertu.
Tip šéfkuchára:
Šalát môžeme dochutiť aj balzamikovým krémom.
©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |