„Džemovanie“ s Korunným cukrom
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 14.6.2013 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Černice preberieme, umyjeme a necháme odkvapkať. Ovocie zľahka rozdrvíme a spolu s klinčekmi, škoricou, cukrom a citrónovou šťavou dáme do hrnca.

ČERNICOVÝ DŽEM

 

Potrebujeme:

·      500 g černíc

·      250 g Korunného cukru želírovacieho (2:1)

·      štipku mletého klinčeka

·      2 štipky škorice

·      1 lyžicu citrónovej šťavy

 

Postup:

Černice preberieme, umyjeme a necháme odkvapkať. Ovocie zľahka rozdrvíme a spolu s klinčekmi, škoricou, cukrom a citrónovou šťavou dáme do hrnca.

Za stáleho miešania ich potom uvedieme do varu, zmiernime teplotu a povaríme ešte 3-5 minút. Horúcim džemom naplníme poháre, poriadne ich uzatvoríme, obrátime asi na 5 minút hore dnom a necháme do druhého dňa pozvoľne vychladnúť pod prikrývkou.

Jablčno-broskyňový džem

 

 

 

JABLKOVO-BROSKYŇOVÝ DŽEM S CUKETAMI

 

Potrebujeme:

·      500 g jabĺk

·      300 g broskýň

·      200 g malých cukiet

·      500 g Korunného cukru želírovacieho 2:1

 

Postup:

Jablká okrájame a zbavíme ich jadrovníkov. Broskyne ponoríme na chvíľku do vriacej vody, ošúpeme a vykôstkujeme. Všetko ovocie rozmixujeme alebo rozomelieme a vložíme do väčšieho hrnca. Cukety nakrájame na malé kúsky, pridáme do ovocného mixu a vmiešame Korunný cukor želírovací 2:1. Zmes za stáleho miešania privedieme k varu a dôkladne povaríme (aspoň 3 min). Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených zaváracích pohárov. Poháre starostlivo uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Džem necháme pozvoľna chladnúť do druhého dňa pod prikrývkou.

 

 

BROSKYŇOVO-ZÁZVOROVÝ DŽEM

Potrebujeme:

·      1 kg pekných zrelých broskýň

·      Korunný cukor želírovací 2:1

·      2 lyžice čerstvo nasekaného zázvoru (radšej menej ako viac)

·      2 lyžičky citrónovej šťavy (môžeme pridať, alebo ubrať podľa zrelosti ovocia)

·      Na špičku lyžičky mletého nového korenia.

 

 

Postup:

Po dôkladnom umytí ovocie sparíme vriacou vodou olúpeme, zbavíme kôstok a nakrájame na menšie kúsky. Zázvor olúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Broskyne, zázvor, citrónovú šťavu a korenie zmiešame, prípadne rozmixujeme (podľa toho, kto má ako rád), pridáme Korunný cukor želírovací 2:1 a privedieme k varu. Dôkladne povaríme cca 3 minúty (prípadná vzniknutá pena nie je na závadu, ale z estetického hľadiska ju môžeme odstrániť) a ihneď plníme do dôkladne umytých zaváracích pohárov. Po uzavretí nádobiek ich obrátime hore dnom a asi 5 min. necháme stáť na viečku. Potom poháre prikryjeme teplou tkaninou a necháme pozvoľne chladnúť do druhého dňa.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.