Midsommar – oslava letného slnovratu
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 21.6.2013 00:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Zima je vo Švédsku dlhá a občas sa zdá, že nikdy neskončí. Preto

Zima je vo Švédsku dlhá a občas sa zdá, že nikdy neskončí. Preto
s prvými slnečnými lúč­mi a prebúdzajúcou sa prírodou prichádza aj čas na oslavu letného slnovratu. Už v dávnej minulosti oslavovali tento sviatok mnohé kultúry, no obzvlášť Švédi vzdávajú hold najdlh­šiemu dňu roka s veľkým nadšením.

Oslava letného slnovratu má vo Švédsku veľmi silnú tradíciu, je takmer rovnocenná s oslavami Vianoc. Je národným sviatkom, kedy sa rodiny a priate­lia stretávajú a užívajú si spoločné chvíle tancovaním, spievaním, súťažením a príjemným stolovaním. Letný slnovrat sa oslavuje v piatok, najbližší víkend pred 24. júnom. Tento rok sa bude oslavovať 21. júna.

Kľúčovou tradíciou je stavanie dreveného stĺpa ozdobeného kvetmi a brezovými listami. Z kvetov a listov si tiež ľudia vyrábajú vence. S vencami na hlavách, ruka v ruke, tancujú a spievajú okolo postaveného stĺpa.

Každý sviatok sa môže popýšiť typickou kulinárskou klasikou a ani oslava letného slnovra­tu nie je výnimkou. Medzi povinné pochúťky patria čerstvé švéd­ske jahody, varené nové zemiaky s kôprom a kyslou smotanou. Jednou z lahodných pochúťok, ktoré nesmú na stole v žiadnom prípade chýbať sú slede. K tomu sa podáva bazová alebo rebarborová šťava a šnapsy každého druhu.

Pravú švédsku atmosféru môžete  zažiť aj na Slovensku – v obchodnom dome IKEA, kde na vás 21. júna čaká pestrý program, hudba, súťaže, ochutnávky švédskych špecialít či Losíkove dielne. Viac informácií o programe nájdete tu: www.IKEA.sk/bratislava .

Midsommarovský Smörgåsbord (švédsky stôl) si ale môžete pripraviť aj doma. Všetky potrebné suroviny nájdete v  IKEA v obchodíku so švédskymi špecialitami. Pod názvom Sill sú to kúsky nakladaného sleďa v rôznych nálevoch. Servíruje sa k nemu chutný chrumkavý chlebík alebo knäckebröd. A aj keď mäsové guľôčky nepatria medzi typicky „midsomma­rovské“ jedlá, priložte ich zopár na slávnostný stôl pre tých hostí, ktorí nebudú mať práve chuť na slede.   

 

Recept na „sillmacka“

„Sillmacka“ (sendvič so sleďom) sa vo Švédsku podáva ako predjedlo, chu­ťovka medzi hlavnými chodmi alebo ako samostatné jedlo na „švédske stoly“, ktoré nesmie chýbať ani na oslavách letného slnovratu.

Na 4 porcie budete potrebovať:

4 krajce chleba (ideálne doma upe­čený ražný chlieb)

Maslo

Akýkoľvek sleď, 3 – 4 kúsky

Plátky natvrdo uvareného vajíčka

Kyslá smotana

Nasekaná pažítka

Postup:

Je to veľmi jednoduché, určite sa nemôžete pomýliť. Chlieb natrite maslom. Pridajte plátky vajíčka, kúsky sleďa a navrch lyžičku kyslej smotany. Posypte nasekanou pažít­kou. A je to!



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.