Midsommar – oslava letného slnovratu |
||
Autor(ka) : Gabika Dátum a čas : 21.6.2013 00:00 Kategória : Tipy, triky WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Zima je vo Švédsku dlhá a občas sa zdá, že nikdy neskončí. Preto | ||
Zima je vo Švédsku dlhá a občas sa zdá, že nikdy neskončí. Preto Oslava letného slnovratu má vo Švédsku veľmi silnú tradíciu, je takmer rovnocenná s oslavami Vianoc. Je národným sviatkom, kedy sa rodiny a priatelia stretávajú a užívajú si spoločné chvíle tancovaním, spievaním, súťažením a príjemným stolovaním. Letný slnovrat sa oslavuje v piatok, najbližší víkend pred 24. júnom. Tento rok sa bude oslavovať 21. júna. Kľúčovou tradíciou je stavanie dreveného stĺpa ozdobeného kvetmi a brezovými listami. Z kvetov a listov si tiež ľudia vyrábajú vence. S vencami na hlavách, ruka v ruke, tancujú a spievajú okolo postaveného stĺpa. Každý sviatok sa môže popýšiť typickou kulinárskou klasikou a ani oslava letného slnovratu nie je výnimkou. Medzi povinné pochúťky patria čerstvé švédske jahody, varené nové zemiaky s kôprom a kyslou smotanou. Jednou z lahodných pochúťok, ktoré nesmú na stole v žiadnom prípade chýbať sú slede. K tomu sa podáva bazová alebo rebarborová šťava a šnapsy každého druhu. Pravú švédsku atmosféru môžete zažiť aj na Slovensku – v obchodnom dome IKEA, kde na vás 21. júna čaká pestrý program, hudba, súťaže, ochutnávky švédskych špecialít či Losíkove dielne. Viac informácií o programe nájdete tu: www.IKEA.sk/bratislava . Midsommarovský Smörgåsbord (švédsky stôl) si ale môžete pripraviť aj doma. Všetky potrebné suroviny nájdete v IKEA v obchodíku so švédskymi špecialitami. Pod názvom Sill sú to kúsky nakladaného sleďa v rôznych nálevoch. Servíruje sa k nemu chutný chrumkavý chlebík alebo knäckebröd. A aj keď mäsové guľôčky nepatria medzi typicky „midsommarovské“ jedlá, priložte ich zopár na slávnostný stôl pre tých hostí, ktorí nebudú mať práve chuť na slede. Recept na „sillmacka“ „Sillmacka“ (sendvič so sleďom) sa vo Švédsku podáva ako predjedlo, chuťovka medzi hlavnými chodmi alebo ako samostatné jedlo na „švédske stoly“, ktoré nesmie chýbať ani na oslavách letného slnovratu. Na 4 porcie budete potrebovať: 4 krajce chleba (ideálne doma upečený ražný chlieb) Maslo Akýkoľvek sleď, 3 – 4 kúsky Plátky natvrdo uvareného vajíčka Kyslá smotana Nasekaná pažítka Postup: Je to veľmi jednoduché, určite sa nemôžete pomýliť. Chlieb natrite maslom. Pridajte plátky vajíčka, kúsky sleďa a navrch lyžičku kyslej smotany. Posypte nasekanou pažítkou. A je to! ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |