Nie je hit ako HIT
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 25.6.2013 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Histamínová intolerancia, v skratke HIT, ani zďaleka nepripomína relax spojený s obľúbeným hitom v rádiu. Aj keď sa na túto diagnózu neumiera, dokáže významne rozvrátiť život. Hlavne z gastronomickej stránky. Z pestrej palety príznakov úradujú hlavne nadúvanie, kŕče, hnačky, bolesti brucha, bolesti hlavy, svrbenie, vyrážky na tvári, dekolte, nádcha a mnohé iné. Viete ale, ako proti nej bojovať?

Histamínová intolerancia, v skratke HIT, ani zďaleka nepripomína relax spojený s obľúbeným hitom v rádiu. Aj keď sa na túto diagnózu neumiera, dokáže významne rozvrátiť život. Hlavne z gastronomickej stránky. Z pestrej palety príznakov úradujú hlavne nadúvanie, kŕče, hnačky, bolesti brucha, bolesti hlavy, svrbenie, vyrážky na tvári, dekolte, nádcha a mnohé iné. Viete ale, ako proti nej bojovať?

Máte pocit, že sa vám opakujú podobné príznaky a ešte ani raz ste neprišli na to, čo môže byť rozuzlením príbehu? Raz si dáte jogurt a nič, po čase opäť a  napína vás? Od zúfalstva striedate alergológov a snažíte zo seba zhodiť ceduľku hypochonder? Ľudia, ktorí trpia touto diagnózou, dlho beznádejne hľadajú príčinu nepríjemných stavov. Túto záhadu tak ľahko nevylúštia ani lekári. Najhoršie je, že nikdy neviete vopred, kedy a po akom jedle vás opäť prepadnú nepríjemné opuchy, kŕče, žihľavka, svrbenie, hnačka, nadúvanie, kašeľ, bolesť hlavy, zmeny tlaku či búšenie srdca až závrat.

Ako vzniká histamínová intolerancia?

Histamín je látka patriaca do skupín tzv. biogénnych amínov. Biogénne amíny sú nízkomolekulové organické zlúčeniny zásaditého charakteru, ktoré sa nachádzajú vo všetkých živých organizmoch. Prirodzene sa vyskytujú i v ľudskom organizme. Ak sa však uvoľňujú vo veľkom množstve, prejavujú sa ich účinky alergickými reakciami.

Histamínová intolerancia (HIT) je stav vznikajúci v dôsledku nerovnováhy hladiny histamínu v tele. Táto nerovnováha môže byť spôsobená zvýšeným obsahom histamínu v  potrave, prísunom látok blokujúcich enzým, ktorý histamín rozkladá (diaminooxidáza DAO), prípadne môže byť spôsobená aj nadmerným vyplavením telu vlastného histamínu.

 

Je HIT alergia?

Mnoho ľudí si ešte stále zamieňa alergiu na jedlo a potravinovú intoleranciu. Ide však o odlišné pojmy. S alergickou reakciou na potraviny úzko súvisí imunitný systém, ktorý reaguje na niektoré potraviny. Za alergiu môžeme pokladať len tie prípady, pri ktorých sa tvoria IgE protilátky. Tie sa zisťujú pomocou klasických kožných testov alebo vyšetrením krvi. Existujú však prípady, kedy telo nadmerne reaguje na určité potraviny, pričom sa nevytvárajú IgE protilátky. V takom prípade hovoríme o precitlivenosti organizmu.

Hlavný rozdiel medzi alergiou a intoleranciou potravín spočíva v tom, že pri alergii ide o imunologickú reakciu. Intolerancie zase spôsobujú enzýmové poruchy.  Rýchlosť, akou sa prejavujú príznaky potravinovej alergie, je oveľa vyššia ako pri potravinovej intolerancii. Napríklad alergická reakcia na arašidy alebo morské plody je takmer okamžitá, pričom sa prejavuje väčšinou opuchmi alebo nádchou.  Pri potravinovej intolerancii sa príznaky objavujú až po niekoľkých hodinách, niekedy aj dňoch.

 

 

 

Čo pomáha?

Prejavom histamínovej intolerancie sa dá predchádzať pomocou nízko-histamínovej diéty. To znamená vylúčiť zo stravy všetky nevhodné potraviny alebo pokrmy, ktoré obsahujú nepovolené prísady, koreniny a pod. Najviac histamínu obsahujú tuniak v konzerve, parmezán, saláma, bravčový kebab, kyslá kapusta, šunka, kura, kyslé uhorky, špenát, bravčové mäso, pivo, baklažán, avokádo, kečup, červené víno, hovädzie mäso, mrazené ryby, pšeničná múka, biele víno a jablko. Prísnosť diéty sa vždy odvíja od závažnosti poruchy štiepenia histamínu. Nie všetci reagujú na rovnaký druh potravín rovnako. Preto je dôležité sledovať reakciu svojho tela na jedlo. Základom je poznať, čo nám škodí a následne sa týmto jedlám, ingredienciám a potravinám vyvarovať.

Diagnostika HIT je náročná. „Okrem opakovania vyšetrenia je vhodné pristúpiť k eliminačno-expozičnému a terapeutickému testu. Eliminácia znamená vylúčenie tých potravín, ktoré obsahujú zvýšené množstvo histamínu, vedú k jeho spomalenému metabolizmu  alebo k jeho zvýšenému vylučovaniu,“ hovorí Doc. MUDr. Martin Hrubiško, PhD. vo svojej publikácii Histamínová intolerancia – Známa neznáma. Táto diéta je pomerne zložitá, kontroluje množstvo nepovolených potravín a rôzne výnimky v ich úprave. Je tu však dobrá správa! Dobré a chutné jedlo nemusí byť pre vás tabu a krutá diéta nie je jediným riešením. Stačí, ak si chýbajúcu hladinu potrebného enzýmu doplníte, napríklad aj výživovým doplnkom vo forme čistej diaminooxidázy.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.