Pripravte svoje auto na cestu na dovolenku
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 9.7.2013 00:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Prichádza čas dovoleniek a väčšina slovenských dovolenkárov využíva pri ceste za oddychom vlastný automobil. Ten treba pred cestou, ktorá zväčša presahuje niekoľko stoviek kilometrov, správne pripraviť. Preto odborníci zo ŠKODA AUTO Slovensko pripravili niekoľko tipov ako na to. Kontrolou technického stavu a výbavy vozidla môžu dovolenkujúci motoristi predísť zbytočným nepríjemnostiam na cestách.

Prichádza čas dovoleniek a väčšina slovenských dovolenkárov využíva pri ceste za oddychom vlastný automobil. Ten treba pred cestou, ktorá zväčša presahuje niekoľko stoviek kilometrov, správne pripraviť. Preto odborníci zo ŠKODA AUTO Slovensko pripravili niekoľko tipov ako na to. Kontrolou technického stavu a výbavy vozidla môžu dovolenkujúci motoristi predísť zbytočným nepríjemnostiam na cestách.

 

„Zlým technickým stavom vozidla, najmä po dlhej zime, sa motoristom môžu neočakávane zvýšiť náklady na letnú dovolenku. Preto sme pripravili niekoľko základných rád, ako sa o automobil pred cestou postarať. Vodičom, ktorí sa chystajú na dlhú cestu za letnou dovolenkou však odporúčame kvôli kompletnej prehliadke návštevu autorizovaného servisu. Zanedbanie tejto návštevy môže zapríčiniť nielen poruchu na ceste, najmä pri starších vozidlách, ale aj zvýšenie spotreby pri zle nastavenom motore či zanesených filtroch. V autorizovaných servisoch ŠKODA pritom garantujeme profesionálnu prehliadku automobilu podľa najnovších smerníc a pokynov výrobcu, použitie ŠKODA Originálnych dielcov a príslušenstva a celkovo vyššiu kvalitu za porovnateľnú cenu. Majitelia vozidiel ŠKODA majú navyše výhodu okamžitej a bezplatnej pomoci na cestách kdekoľvek a kedykoľvek vďaka špeciálnej službe Doživotná garancia mobility Premium,“ uviedol Róbert Hukel, vedúci oddelenia After Sales.  

 

Skontrolujte si prevádzkové kvapaliny

V prípade potreby je nutné doplniť kvapalinu do ostrekovačov, skontrolovať množstvo chladiacej a brzdovej kvapaliny. Vodiči by si mali pozrieť dátum poslednej výmeny brzdovej kvapaliny, ktorá sa vykonáva prvýkrát po 3 rokoch a následne každých 24 mesiacov. Mimoriadne dôležitá je aj kontrola množstva olejovej náplne. Množstvo oleja pod značkou Min. na mierke je pre motor porovnateľne škodlivé ako nad značkou Max.   

 

Je váš motor v dobrom stave?

U moderných automobilov, ktoré sú vybavené elektronickým systémom riadenia motora so schopnosťou vlastnej diagnostiky, vykoná autorizovaný servis kontrolu tohto systému. Pozornosť treba venovať aj častiam motora, pre ktoré výrobca vozidla určil interval kontroly alebo výmeny. Ide napríklad o filter vzduchu a paliva, zapaľovacie sviečky alebo časti rozvodového mechanizmu. Porucha v riadiacej jednotke motora môže zvýšiť spotrebu aj o 20 %. Odborne vyškolený personál v autorizovaných servisoch, ktoré sú vybavené špeciálnym náradím a diagnostickými prístrojmi, motor skontroluje. Zároveň skontroluje aj jeho tesnosť a taktiež tesnosť prevodovky.

 

Majte správne nahustené pneumatiky

Pri pneumatikách je dôležité skontrolovať správne nahustenie. Informácie o hodnotách tlaku pneumatík sa nachádzajú na veku palivovej nádrže alebo u starších vozidiel v priestore predných dverí vozidla. Motoristi by nemali zabúdať aj na kontrolu opotrebenia pneumatík a skontrolovať stav rezervného kolesa. Jeho význam je často docenený až v núdzových situáciách, a preto by mu mali venovať rovnakú pozornosť ako ostatným kolesám. 

 

Dôležité je vidieť, ale aj byť videný

Vodičom odporúčame vizuálne si skontrolovať funkciu všetkých vonkajších žiaroviek. Pri návšteve autorizovaného servisu im automaticky skontrolujú aj stav nastavenia sklonu predných svetlometov. V prípade, že je vozidlo vybavené reguláciou sklonu predných svetlometov, pracovníci skontrolujú aj funkciu tohto systému. Nesprávny sklon predných svetlometov alebo nefunkčné nastavenie sklonu svetlometov môže mať za následok nedostatočné osvetlenie vozovky, prípadne oslňovanie oproti idúcich vozidiel.

 

Dezinfikujte ventiláciu

Pred každou letnou sezónou odporúčame kontrolu funkcie klimatizácie. Odborníci v autorizovanom servise skontrolujú funkciu systému klimatizácie a v prípade potreby doplnia všetky zložky chladiaceho média. Rovnako vykonajú čistenie a dezinfekciu ventilácie, skontrolujú a prípadne vymenia peľový filter.

 

Skontrolujte si povinnú výbavu

V rámci povinnej výbavy by si mali vodiči skontrolovať najmä kompletnosť a dátum expirácie lekárničky a venovať pozornosť aj súčastiam výbavy, ktoré sú povinné v krajinách, ktorými prechádzajú. V prípade cesty do zahraničia preto odporúčame zabezpečiť si reflexné vesty pre celú posádku vozidla a skontrolovať stav balenia náhradných žiaroviek, aj keď na Slovensku už toto balenie nie je súčasťou povinnej výbavy vozidla.

 

Pomôžeme vám aj v zahraničí

V prípade poruchy vozidla na ceste radíme motoristom kontaktovať asistenčnú služby ich predajcu. Motoristi by si preto mali vyhľadať číslo na službu ešte pred cestou na dovolenku. Asistenčné služby znamenajú pocit istoty a sú zárukou, že o motoristov bude v prípade núdze postarané či už na území Slovenska alebo v zahraničí. Majitelia vozidiel ŠKODA majú vďaka špeciálnej službe Doživotná garancia mobility Premium istotu, že pokiaľ sa ich vozidlo stane počas cesty nepojazdné, či už z dôvodu nečakanej poruchy alebo aj vlastným zavinením, bude im poskytnutá pomoc kdekoľvek a kedykoľvek. Tieto služby sú pri splnení daných podmienok bezplatné. Vodiči môžu v neočakávanej situácii volať v rámci Slovenskej republiky bezplatne na centrálu ŠKODA ASSISTANCE na telefónne čísle 0800 11 94 55 alebo v zahraničí na číslo +421 2 4920 5951.

 

Dbajte na bezpečnosť

Automobily značky ŠKODA sú vybavené rôznymi bezpečnostnými systémami. Napríklad nová ŠKODA Octavia tretej generácie sa môže pochváliť rozsiahlou ponukou moderných bezpečnostných systémov. Ich zoznam okrem iného zahŕňa Front Assistant s funkciou núdzového brzdenia, Lane Assistant udržujúci vozidlo v jazdnom pruhu, multikolíznu brzdu s automatickým zásahom bŕzd pri nehode, Crew Protect Assistant pripravujúci priestor posádky na potenciálnu nehodu, Driver Activity Assistant rozpoznávajúci únavu vodiča alebo aktívnu kapotu na ochranu chodcov. Tieto systémy pomáhajú zabraňovať nehodám a zmierňovať ich dôsledky na posádku a ostatných účastníkov cestnej premávky. K bezpečnosti v zahraničí, ale aj doma prispeje tiež asistenčný a bezpečnostný systém ŠkodaSAT. Ten chráni 24 hodín denne nielen automobil, ale aj posádku.

 

Užívajte si pohodové cestovanie vďaka praktickým riešeniam

V novinkách značky ŠKODA vám cestu spríjemní množstvo Simply Clever riešení. Ich prítomnosť ocení pri dlhých cestách celá rodina. V automobiloch značky ŠKODA môžete nájsť


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.