15 % opýtaných má osobnú skúsenosť s poruchou príjmu potravy!
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 17.7.2013 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Dermacol spolu s Občianskym združením Anabell bojuje proti poruchám príjmu potravy, a preto sa spýtal zákazníkov na ich skúsenosti a názory

Dermacol spolu s Občianskym združením Anabell bojuje proti poruchám príjmu potravy, a preto sa spýtal zákazníkov na ich skúsenosti a názory

 

Prieskum spoločnosti Dermacol a Občianskeho združenia Anabell ukázal, že až 60 % opýtaných má vo svojom okolí osobu trpiacu niektorou z porúch príjmu potravy. Viac ako 61 % respondentov si myslí, že informovanosť mladých dievčat a chlapcov je u nás nedostatočná a mala by sa zvýšiť napríklad formou odborných prednášok na školách. 15 % respondentov odpovedalo, že s niektorou z porúch príjmu potravy má dokonca vlastnú skúsenosť. Do prieskumu bolo zapojených takmer 3 000 respondentov.

 

Prieskum ukázal, že až 95 % respondentov má všeobecné povedomie o poruchách príjmu potravy, ako sú anorexia a bulímia. Vníma rozdiel medzi nimi a vie ich dokonca zjednodušene vysvetliť. Väčší problém predstavovala ďalšia porucha, ktorou je záchvatové prejedanie. To už správne vysvetliť nevedeli a často ho prirovnávali k bulímii. Rozdiel medzi týmito pojmami je v tom, že pri záchvatovom prejedaní ľudia konzumujú veľké množstvo jedla, aj keď nepociťujú hlad a výsledkom je vo väčšine prípadov obezita.

 

Spokojných so svojou postavou je 29 % opýtaných a považuje ju za "priemernú". Až 32 % je so svojou postavou nespokojných a hodnotí ju tak, že majú "kilá navyše". Najväčší problém u dnešnej mládeže vzniká najmä neobjektívnym vnímaním svojho tela, ktoré môže byť spôsobené nevhodnými pripomienkami od spolužiakov, kamarátov a členov rodiny. Ako teda získať krásnu a štíhlu postavu? Nadpolovičná väčšina respondentov sa zhodla na kombinácii športu a zdravého životného štýlu. Potrebné je upraviť jedálny lístok, snažiť sa jesť primerane, pravidelne a pridať pohyb.

 

Odbornú pomoc by hľadalo 65 % respondentov u svojho doktora, psychológa či iných odborníkov, 21 % na internete a 11 % opýtaných u svojej rodiny, dobrých priateľov. Poruchy príjmu potravy sú vnímané ako závažný zdravotný problém či ochorenie. "Takmer 17 % respondentov odpovedalo, že za hlavnú príčinu týchto porúch považujú vplyv médií a mediálnych vzorov.  Je to tiež jeden z dôvodov, prečo sme sa rozhodli bojovať proti týmto poruchám a pomôcť ľuďom, ktorí nimi už trpia. Je potrebné informovať ľudí, že tieto problémy existujú, hovoriť o nich a riešiť ich, "hovorí Valéria Gazdová, Marketing Manager značky Dermacol. Ďalšími príčinami sú najmä nízka sebadôvera, frustrácia z postavy a v neposlednom rade aj rodinné a partnerské vzťahy. Všetky tieto problémy nepriaznivo pôsobia na psychiku človeka, vyvádzajú ho z rovnováhy a nútia hľadať únikovú cestu, ktorá je často zvolená na úkor vlastného zdravia. Ak si všimnete vo vašom okolí, alebo začnete u seba pozorovať prvé príznaky, na nič nečakajte a vyhľadajte odbornú pomoc. Je dôležité vedieť sa o svoje problémy podeliť a nehanbiť sa požiadať o pomoc!

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.