Jesenné „džemovanie“ s Korunným cukrom |
||
Autor(ka) : Lenka Dátum a čas : 23.7.2013 00:00 Kategória : Recepty WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Hrušky umyjeme, osušíme, rozštvrtíme a zbavíme jadierok. Nakrájame ich na plátky. Šupky necháme! | ||
HRUŠKOVÝ DŽEM Potrebujeme: • 1 kg hrušiek • 800 g Korunného cukru želírovacieho 2:1 • 1 pektogel • 1/8 l vody • niekoľko klinčekov Ako na to: Hrušky umyjeme, osušíme, rozštvrtíme a zbavíme jadierok. Nakrájame ich na plátky. Šupky necháme! Plátky varíme vo vode tak dlho, až sa takmer rozpadnú. Potom zmes prepasírujeme cez jemné sitko, pridáme Korunný cukor želírovací 2:1, klinček a všetko varíme 4 – 8 minút. Keď máme pocit, že už je hmota uvarená, kvapneme z nej malú vzorku na suchý a studený tanier. Ak stuhne hneď, marmeláda je hotová. V prípade, že nie, varíme ju ďalej a skúšku zopakujeme. Po dovarení vyberieme korenie, horúcu marmeládu plníme do pohárov a ihneď uzavrieme. JABLKOVO-BROSKYŇOVÝ DŽEM Potrebujeme: • 500 g jabĺk • šťava z 1 citróna • 500 g sliviek • 500 g Korunného cukru • želírovacieho 2:1 • 2 kúsky celej škorice • 3 lyžice tuzemského rumu Ako na to: Jablká umyjeme, ošúpeme a pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Slivky umyjeme a vykôstkujeme. Odvážime 100 g jabĺk, 100 g sliviek a nakrájame ich na malé kúsky. Zvyšok ovocia rozmixujeme alebo rozomelieme. Rozmixovanú zmes dáme do väčšieho hrnca, pridáme Korunný cukor želírovací 2:1 a premiešame. Pridáme celú škoricu a tuzemský rum. Všetko za stáleho miešania privedieme k varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Hotovú zmes zbavíme peny a ihneď plníme do pripravených zaváracích pohárov a to až po okraj. Poháre starostlivo uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Ak nechceme mať v džeme celú škoricu, vyberieme ju ešte pred plnením do pohárov. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |