Jesenné „džemovanie“ s Korunným cukrom
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 23.7.2013 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Hrušky umyjeme, osušíme, rozštvrtíme a zbavíme jadierok. Nakrájame ich na plátky. Šupky necháme!

HRUŠKOVÝ DŽEM

 

Potrebujeme:

          1 kg hrušiek

          800 g Korunného cukru želírovacieho 2:1

          1 pektogel

          1/8 l vody

          niekoľko klinčekov

 

Ako na to:

Hrušky umyjeme, osušíme, rozštvrtíme a zbavíme jadierok. Nakrájame ich na plátky. Šupky necháme! Plátky varíme vo vode tak dlho, až sa takmer rozpadnú. Potom zmes prepasírujeme cez jemné sitko, pridáme Korunný cukor želírovací 2:1, klinček a všetko varíme 4 – 8 minút. Keď máme pocit, že už je hmota uvarená, kvapneme z nej malú vzorku na suchý a studený tanier. Ak stuhne hneď, marmeláda je hotová. V prípade, že nie, varíme ju ďalej a skúšku zopakujeme. Po dovarení vyberieme korenie, horúcu marmeládu plníme do pohárov a ihneď uzavrieme.

 

 

 

JABLKOVO-BROSKYŇOVÝ DŽEM

 

Potrebujeme:

          500 g jabĺk

          šťava z 1 citróna

          500 g sliviek

          500 g Korunného cukru

          želírovacieho 2:1

          2 kúsky celej škorice

          3 lyžice tuzemského rumu

 

Ako na to:

Jablká umyjeme, ošúpeme a pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Slivky umyjeme a vykôstkujeme. Odvážime 100 g jabĺk, 100 g sliviek a nakrájame ich na malé kúsky. Zvyšok ovocia rozmixujeme alebo rozomelieme. Rozmixovanú zmes dáme do väčšieho hrnca, pridáme Korunný cukor želírovací 2:1 a premiešame. Pridáme celú škoricu a tuzemský rum. Všetko za stáleho miešania privedieme k varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Hotovú zmes zbavíme peny a ihneď plníme do pripravených zaváracích pohárov a to až po okraj. Poháre starostlivo uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Ak nechceme mať v džeme celú škoricu, vyberieme ju ešte pred plnením do pohárov.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.