Po dovolenke s čistou hlavou
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 14.8.2013 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Dovolenkové obdobie je v plnom prúde. Či už si užívame relax nakúpený na jar alebo ešte len čakáme na ten náš „last minute“, zaslúžený oddych po roku v práci nám prevetrá peňaženku jedna radosť. Aby sme po slnení a cestovaní bez ujmy opäť v septembri naplno nabehli na pracovné, školské i rodinné povinnosti, pozrime sa, ako sa udržať v dobrej finančnej kondícii.

Dovolenkové obdobie je v plnom prúde. Či už si užívame relax nakúpený na jar alebo ešte len čakáme na ten náš „last minute“, zaslúžený oddych po roku v práci nám prevetrá peňaženku jedna radosť. Aby sme po slnení a cestovaní bez ujmy opäť v septembri naplno nabehli na pracovné, školské i rodinné povinnosti, pozrime sa, ako sa udržať v dobrej finančnej kondícii.

 

Účty za pozdravy z ciest

Už pred cestou najmä do zahraničia by ste si mali byť istí, či je váš mobil a internet nastavený podľa vašich potrieb. Určite sa oplatí venovať pár minút telefonátu s operátorom alebo návšteve na obchodnom mieste a informovať sa, koľko vás budú stáť hovory, esemesky, ememesky či listovanie na internete. Oprášte i manuál telefónu, hlavne čo sa zamedzeniu prenosu dát týka. Jedným dotykom tak môžete zabrániť malej katastrofe na faktúre. Pamätajte, že telefón v rukách malých detí či tínedžerov na dovolenke, zvlášť keď sa nudia, nie je rozumná zábava.

 

Z pláže do práce, do školy

September je pre naše peňaženky hotový postrach, ak s ním vopred nepočítame. Určite nepočkajú rôzne školské poplatky, električenky, stravné lístky, internát pre tých starších, jazykovka či tanečná. Ak máte doma maturanta a na obzore stužkovú, musíte byť o krok vpredu.

 

Dovolenka na splátky

Ak ste oddychovali za peniaze požičané z banky alebo nebankovky, pri ich splácaní rozhodne letný režim neplatí. Aj odložená, „odpustená“ alebo iná zvýhodnená splátka úveru má svoj začiatok. Nezabúdajte ani naj financie z kreditnej karty či povoleného prečerpania na účte. Tie často ako „úverové“ ani nevnímame, ale takisto majú svoju splátku a úrok.



Výdavky na domácnosť

Tu jednoducho nemôže byť nula. Výdavky na domácnosť sú podstatnou položkou pri každej žiadosti o úver a banky naozaj vedia prečo. Potrebujeme jesť, tankovať do auta, platiť telefóny, nájomné .... Túto časť rozpočtu by sme určite podceniť nemali.

 

Zľavy na každom kroku

Zľavy v obchodoch nás lákajú po celý rok, a prečo si nenakúpiť do zásoby! Ak sa necháte s vášňou ale bez rozumu vtiahnuť do siete obchodníkov, potom môžete racionálne položky v rodinnom rozpočte jednoducho zmazať! Potrebujete niektoré veci len preto, že „sa to oplatí“? Tí čo nepoznajú mieru a svoje možnosti, sa často ani nepýtajú, nie to aby si na túto otázku odpovedali.

 

Pozor, budú aj Vianoce!

Možno sa pousmejete,  no každý z nás počíta po dovolenke dni, keď september ubehne ako voda, október ešte rýchlejšie a novembrové dušičky s vianočnou výzdobou už dávajú jasný signál, že koniec roka klope na dvere.... Oplatí sa do rodinného rozpočtu už teraz zahrnúť aj tento „čas radosti a pokoja“, čo poviete?



„Pred  zostavením rozpočtu je potrebné viesť si minimálne dva mesiace podrobnú evidenciu všetkých príjmov a výdavkov. Bude vám stačiť obyčajný zošit, v ktorom urobíte päť stĺpcov – dátum, popis položky, príjem, výdavok, zostatok. Každý príjem, ale taktiež aj každý výdaj dôsledne zaznamenajte. Tak získate prehľad, kam sa vám peniaze za ten mesiac rozkotúľali a odkiaľ k vám peniaze prišli. Po získaní tohto prehľadu si zostavíte rozpočet na nasledujúci mesiac.  Po skončení mesiaca rozpočet vyhodnoťte, t.j. zistite v akom vzťahu sú príjmy. Ak boli vaše výdavky vyššie ako príjmy musíte sa snažiť znížiť výdavky, zvýšiť príjmy alebo oboje. Z evidencie a rozpočtu už viete, na čo ste koľko minuli a môžete niektoré výdavky začať škrtať,“ radí Marián Kolembus z Provident Financial.

 

 

Náš tip na zostavenie rodinného rozpočtu: www.skolarodinnychfinancii.sk.





©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.