Kúpele už nie sú ako väzenie
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 5.9.2013 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Presné časy procedúr, večierka so sliepkami, náhodné kontroly na izbách a absencia doplnkového programu. Takto to ešte pred približne dvadsiatimi rokmi vyzeralo vo väčšine slovenských kúpeľov. Časy sa však menia a naše liečebné zariadenia sa postupne prispôsobujú požiadavkám klientov. Na niektoré zmeny však bude nutná novela zákona.

Presné časy procedúr, večierka so sliepkami, náhodné kontroly na izbách a absencia doplnkového programu. Takto to ešte pred približne dvadsiatimi rokmi vyzeralo vo väčšine slovenských kúpeľov. Časy sa však menia a naše liečebné zariadenia sa postupne prispôsobujú požiadavkám klientov. Na niektoré zmeny však bude nutná novela zákona.

 

Za všetko môže zmena pomerov a stále väčší záujem samoplatcov o pobyty v kúpeľoch. Len na Lúčkach tvoria v súčasnosti viac ako 50% klientov s čím súvisia aj vyššie nároky na poskytované služby. „Doba naučila ľudí pýtať si za investované peniaze adekvátnu náhradu. Aby sme pritiahli viac záujemcov, musíme pridávať doplnkové služby a neustále pre klientov vymýšľať niečo nové. Postupne však rastú požiadavky aj na zábavu po 22:00 hodine,“ konštatuje riaditeľka Kúpeľov Lúčky Anastázia Mičková.

Zákon o kúpeľníctve však na tento čas stanovuje večierku, po ktorej by mal život v areáli stíchnuť. Pred vyše dvoma desaťročiami sa jej dodržiavanie doktormi prísne sledovalo. Niet divu, že niektorí pacienti sa mohli cítiť ako vo väzení. Vtedy však kúpeľnú liečbu v plnej výške hradila poisťovňa.

„Dnešná klientela si ťažko zvyká na to, že po desiatej večer je akýkoľvek život v kúpeľoch zakázaný. Bolo by možno načase upraviť Zákon o kúpeľníctve a prispôsobiť ho požiadavkám doby. Štrikovanie na izbe a niekoľko procedúr denne už totiž sotva niekoho uspokojí,“ apeluje Slávka Medveďová, ekonomicko-obchodná námestníčka Kúpeľov Lúčky.

 

Strava s piatimi chodmi a kvalitné ubytovanie, porovnateľné s modernými hotelmi, sa dnes už považujú za samozrejmosť. Lúčania k nim preto pridali bonus, o ktorom mohli návštevníci kúpeľov dosiaľ iba snívať. V novo zrekonštruovanom ubytovacom dome Dependance Liptov otvorili útulné wellness zariadenie s vírivou vaňou s morskou vodou a soľnú jaskyňu.

 

Zmeny neobišli ani samotné liečebné procedúry. Za starých čias boli vyslovene na predpis lekára a čerpať sa mohli len do pol štvrtej popoludní. V súčasnosti k nim pribudlo kúpanie v AQUA – VITAL Parku a množstvo doplnkových komerčných procedúr, vrátane thajskej a medovej masáže, parafínového zábalu či ušných sviečok. „Klienti si ich môžu vychutnávať až do desiatej večer, keď prídu z výletu alebo celodennej lyžovačky. Neprídu tak ani o relax, ktorý im poskytnú naši špičkoví terapeuti,“ hovorí Eva Šavrnochová, vedúca balneoterapie.

 

V minulosti boli Lúčky výlučne ženské kúpele a muži mali vstup do nich zakázaný. Preto si nežnejšie polovičky mohli dovoliť pred sebou zhodiť zábrany a vychutnávať si pobyt v bazéne či masážnej vani nahé. Kým za starých čias sa do bazénov chodilo bez plaviek, no s kúpacími čiapkami, dnes je to presne naopak. „Dôvodom je aj fakt, že od roku 2005 sa na Lúčkach začali liečiť aj problémy s pohybovým ústrojenstvom a kúpele sa otvorili nielen mužom, ale celým rodinám. Preto je u nás v posledných rokoch oveľa veselšie a naši klienti sa chcú už nielen liečiť, ale zároveň sa aj spoločne zabávať,“ dodáva Eva Šavrnochová.

 

Otázne však je, či sa s týmto názorom stotožnia aj naši poslanci a večierku v kúpeľoch posunú bližšie k polnoci. 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.