Voda s nižším obsahom minerálov je v lete najvhodnejšia
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 7.9.2013 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Čistá voda, minerálka, či ovocné džúsy. Každý človek pije to, čo mu najviac vyhovuje. Je však dobré vedieť, čo sa za čím skrýva. Svoje odporúčania a vysvetlenia uviedla Lucia Tomišová, riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku.

Čistá voda, minerálka, či ovocné džúsy. Každý človek pije to, čo mu najviac vyhovuje. Je však dobré vedieť, čo sa za čím skrýva. Svoje odporúčania a vysvetlenia uviedla Lucia Tomišová, riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku.

 

 

Je minerálka to, čo si načapujem v rôznych prameňoch a studničkách? Čo je to vlastne minerálka?

 

Prírodná minerálna voda je mikrobiologicky bezchybná voda  s charakteristickým pôvodným obsahom minerálov a stopových prvkov s významným fyziologickým účinkom a  pôvodnou čistotou.

 

Tieto výnimočné vlastnosti sú zachované vďaka jej podzemnému pôvodu a chránia ju pred každým rizikom znečistenia. Balené minerálne a pramenité vody môžu pochádzať len z riadne uznaného zdroja, ktorý sa niekoľko rokov sleduje a má určené ochranné pásmo, ktoré v okolí nepovoľuje žiadnu činnosť, ktorá by mohla poškodiť kvalitu vody v ňom. Naopak čo sa týka ostatných verejne prístupných prameňov, liečivých, minerálnych alebo iných, pokiaľ nie sú riadne uznané, nie sú ani kontrolované, a tak je za ne samotné, ako aj za zdravotnú neškodnosť vody z nich zodpovedný len majiteľ pozemku, na ktorom sa nachádzajú.

 

 

Koľko minerálnej vody denne môžeme vypiť, a je nejaké obmedzenie pre koho sú vhodné a pre koho nie?

 

Koľko a aký druh minerálnej vody by sme mali denne vypiť, závisí od nás samotných a skutočného obsahu minerálov vo vode.  Minerálne vody majú vhodne dopĺňať denný pitný režim, ktorého základom by mala byť voda s nižšou mineralizáciou (t. j. do 500 mg/l). Vo všeobecnosti platí, že minerálna voda by nemala prekročiť 30 – 50% z celkového denného príjmu vody, ktorý je individuálny, ale v zásade predstavuje 2,5 – 3 l na osobu, v závislosti od telesnej hmotnosti, veku, stravovania, teploty, telesnej aktivity atď. V niektorých situáciách sú minerálne vody s vyšším obsahom minerálnych látok ideálnym zdrojom na krytie nedostatku vody a minerálnych látok, najmä v horúcich letných mesiacoch a pri ťažkej fyzickej námahe. Minerálne vody by sa nemali kombinovať s iónovými nápojmi a doplnkami výživy s vysokým obsahom minerálnych látok. Opatrnosť pri výbere a dávkovaní  minerálnych vôd so zvýšenou mineralizáciou je potrebné zachovať v detskom veku a u dospelých s ochoreniami obličiek a srdca. Ja osobne preferujem čisté minerálne a pramenité vody. Na Slovensku máme tak rozmanitú ponuku, že je ozaj z čoho si vyberať a každá jedna je pre výnimočná, chuťou aj obsahom.

 

 

Je mäkká voda upravená filtrami lepšia na bežné pitie?

 

V súčasnosti sú dostupné výsledky viacerých štúdií, ktoré potvrdili priaznivý vplyv pitia tvrdšej vody, čiže vody s vyšším obsahom vápnika a horčíka, na ľudský organizmus. Dlhodobé pitie, výlučne mäkkej vody, skôr môže predstavovať vážne zdravotné riziká a viesť k zvýšenému riziku vzniku viacerých závažných chorôb (kardio -vaskulárne choroby, rakovina, osteoporóza). Filtračné zariadenia pracujú na rôznych princípoch, a pri kúpe podobného zariadenia treba mať k dispozícii informácie o kvalite vody, ktorú ideme upravovať. Vo všeobecnosti však platí, že z hygienického hľadiska nie sú vhodné ako konečný spôsob úpravy vody, produkujú „demineralizovanú“  vodu, zbavenú prakticky všetkých minerálov, ktoré sú pre ľudský organizmus nenahraditeľné. Znamená to, že nie sú vhodné na trvalú spotrebu, a v žiadnom prípade nie sú vhodné na prípravu stravy pre dojčatá.

 

 

Ako je to s džúsmi?

 

Pod pojmom džús spotrebiteľ často vníma celú kategóriu produktov s obsahom ovocia. Ak vychádzame z anglického prekladu „ fruit juice“ je „džúsom“ ovocná šťava, a tak ju aj pozná slovenská legislatíva. Rozlišujeme v zásade tri kategórie. Líšia sa v závislosti od výšky ovocného podielu, ktorý daný nápoj obsahuje. Ovocnú šťavu alebo ovocnú šťavu z koncentrátu, nektár a ovocný nápoj.

 

 

Aký je rozdiel medzi ovocnou šťavou, nektárom a ovocným nápojom?

 

Rozdiel medzi jednotlivými kategóriami je najmä vo výške ovocného podielu, ktoré nápoj obsahuje. Na trhu máme totiž 100% ovocné šťavy vyrobené z jedného alebo viacerých druhov čerstvého ovocia, 100% ovocné šťavy vyrobené z koncentrátu opätovným zriedením koncentrovanej šťavy pitnou vodou, ovocné nektáre, ktoré sa vyrábajú pridaním vody do ovocných štiav, pričom minimálny ovocný podiel musí byť aspoň 50% (pri niektorých druhoch ovocia 25%). Ovocný nápoj je nealkoholický nápoj vyrobený na báze ovocnej šťavy, kedy je ovocný podiel nižší ako pri nektároch.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.