Čoraz viac ľudí prichádza do bodu, kedy sa pozerajú na svoj život a kladú si otázky.
Autor(ka) : Kamila Balcova
Dátum a čas : 18.11.2013 00:00
Kategória : Osobnosti
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Človek je sám sebe učiteľom i liečiteľom. Objaviť však cestu k sebe samému býva spravidla tou najzložitejšou úlohou. V Open Mind centre ponúkajú lektori z rozličných kútov sveta záujemcom o sebarozvoj a sepapoznanie pomocnú ruku

Človek je sám sebe učiteľom i liečiteľom.  Objaviť však cestu k sebe samému  býva spravidla tou najzložitejšou úlohou.  V Open Mind centre ponúkajú lektori z rozličných kútov sveta záujemcom o sebarozvoj a sepapoznanie pomocnú ruku

 

1.    Ste zakladateľkou centra otvoreného vzdelávania  - Open Mind Centrum, ktorý je v slovenských podmienkach prvou lastovičkou. Kedy vznikol nápad založiť Open Mind centrum a s akým cieľom?

 

Čoraz viac ľudí si v dnešnej dobe začína uvedomovať, že hodnoty, na ktorých je postavená dnešná západná spoločnosť - sláva, úspech, peniaze, fyzická krása - nie sú ani zďaleka zárukou šťastného a spokojného života. Čoraz viac ľudí prichádza do bodu, kedy sa pozerajú na svoj život a začnú si klásť otázky. Čo od života vlastne chcem? Čo ma naozaj baví, čo ma naozaj napĺňa? Prečo nie som spokojný vo vzťahu, ktorý mám? Kto vlastne som a kam vedie moja cesta? Môžem svoj život ovplyvniť, môžem ho zmeniť? Neraz si však s takýmito otázkami nevedia sami celkom poradiť. A práve (hoci nie len) preto vznikla idea Open Mind Centra. Miesta, kam môže človek hľadajúci cestu k svojmu spokojnému životu pre mnohé odpovede prísť. Z vlastnej skúsenosti viem, že ľudia, ktorí sa začnú zaoberať svojim osobným rozvojom a duchovným rastom, nevedia celkom presne, kam sa obrátiť. Nájdu rôzne semináre, tie sú ale neraz iba jednorázové, alebo sú späté s konkrétnou filozofiou či náboženstvom, prípadne sa konajú v zahraničí. Som si istá, že už prišiel čas, aby sa takéto centrum, aké už fungujú v mnohých iných, aj susedných krajinách, otvorilo aj na Slovensku.

 

2.    Čo vaše centrum ponúka a aké ambície s ním máte?

 

Centrum ponúka naozaj širokú škálu rôznych aktivít, ktoré majú predovšetkým jeden cieľ - pomôcť ľuďom na ich ceste k spokojnejšiemu, naplňujúcejšiemu a šťastnejšiemu životu. Ponuka je navrhnutá tak, aby si v nej každý našiel niečo, čo mu bude blízke - začínajúc cvičeniami ako čchi-kung alebo jóga,  cez semináre na tému partnerských vzťahov, sebalásky, zdravého životného štýlu, cez kurzy kreativity, ženské a mužské kruhy,  až po manažérske kurzy zamerané napríklad na zvládanie stresu, náročných komunikačných situácií či time manažment. Pripravené sú aj zaujímavé prednášky na rôzne témy, zážitkové workshopy, pravidelné meditačné stretnutia, večery venované spontánnemu tancu. Priestor v centre však majú aj rodinné konštelácie, prenatálne či rodičovské témy. Do budúcna pripravujeme aj rôzne cestovateľské workshopy zamerané na sebapoznanie a sebarozvoj do najrôznejších zaujímavých kútov sveta. Je toho naozaj mnoho.

 

3.    Má názov centra priblížiť návštevníkom prístup ľudí k životu, ktorí v ňom pracujú príp. s vami spolupracujú? Ako by ste ho popísali?

 

Dôležité je povedať, že centrum nie je spojené so žiadnou ideológiou, náboženstvom, filozofiou, ani so žiadnym konkrétnym učiteľom. Práve preto sme bez dlhého váhania zvolili názov Open Mind - čo znamená otvorená myseľ, alebo aj výzva - otvor svoju myseľ. Slovo open je tam mimoriadne dôležité, pretože centrum je a aj ostane otvorené prakticky všetkým a všetkému - čo sa týka rôznorodosti účastníkov, ako aj tém a rôznych prístupov k rozvoju vlastnej osobnosti, ktoré v centre ponúkame. Či už k nám príde mamička na materskej dovolenke, top-manažér alebo človek, ktorý má blízko k duchovnu či ezoterike( čo môže byť pokojne aj všetko v jednej osobe), bude si môcť v centre vybrať tú svoju vlastnú cestičku, ktorou bude hľadať sám seba a svoju spokojnosť a harmóniu.      

 

4.    Ponúkate množstvo zaujímavých kurzov. Od jógy, kurzu kreativy, neverbelánej komunikácie, až po time-manažment či praktické základy feng- shui. Kto sú vaši lektori a pre koho je Open Mind centrum určené?

 

Rovnako "open", ako sme v prístupe k témam, sa snažíme byť otvorení aj k lektorom. Možných prístupov k rozvoju osobnosti je nesmierne veľa a každému človeku vyhovuje niečo iné. Preto je aj škála našich lektorov veľmi pestrá, od ľudí, ktorí sa zameriavajú viac na vyslovene praktické témy alebo na zručnosti "biznisového" prostredia až po tých, ktorých by sme snáď mohli nazvať duchovnými učiteľmi. Tiež sa snažíme pozývať na Slovensko aj obľúbených a zaujímavých lektorov zo zahraničia, za ktorými bolo doteraz potrebné na semináre vycestovať. Dôležité pre nás je, aby lektori prinášali naozaj zaujímavé a zmysluplné témy, a aby kurzy mali vysokú kvalitu - preto sa pokúšame čo najviac z našej ponuky skúšať aj na vlastnej koži. Neustále sa snažíme oslovovať nové a nové osobnosti a vytvoriť tak zaujímavú pestrosť tých, s ktorými sa bude možné v našom centre stretávať.

 

5.    Ako vám osobne pomohla a pomáha cesta osobného rozvoja a čo vás na nej najviac inšpiruje?

 

Veľmi častá cesta k vlastnému rozvoju je taká, že človeka k pomyselnému prebudeniu privedie niečo zásadné, čo sa udeje v jeho živote. Pre mňa to bola moja hlboká osobná kríza, počas ktorej som si uvedomila, že život, ktorý žijem, mi neprináša takú spokojnosť a harmóniu, po akej túžim. A to aj napriek tomu, že navonok je všetko absolútne v poriadku a mám všetko, čo je na všeobecne platnom zozname "potrebné k spokojnosti" - vzdelanie, vzťah, zázemie, prácu, úspech, peniaze.  Začala som pátrať po tom, čo vlastne tento môj stav spôsobuje. A uvedomila som si, že naplnenie a spokojnosť hľadám všade inde, len nie tam, kde ich v skutočnosti môžem nájsť - sama v sebe. A tak sa začala moja vlastná cesta hľadania a transformácie, ktorá nebola vždy jednoduchá, ale rozhodne stála za to. Zároveň som si uvedomovala, ako nesmierne dôležité je mať možnosť sa v tomto procese na niekoho obrátiť, mať niekoho, kto si sám prešiel podobnou skúsenosťou a dokáže podať pomocnú ruku - či už formou rozhovoru, kurzu, prednášky, či pomocou zážitkov či techník, ktoré človek môže používať v bežnom živote. A práve Open Mind Centrum je miestom, kam človek môže prísť a ktoré mu takúto podporu môže poskytnúť.

Inšpirujúce je pre mňa to, že táto úžasná cesta nemá koniec. Vždy je niečo, na čo si treba posvietiť, niečo, na čo sa treba pozrieť, čo je možné zlepšiť, posunúť a transformovať. A som veľmi vďačná aj za možnosť sa na tejto ceste stretávať s inšpirujúcimi ľuďmi - a to ako na strane lektorov, tak aj na strane návštevníkov centra.

 

6.    Ponúkate kurzy v troch odlišných cenových kategóriách. Prečo?

 

Chceme, aby sa našich kurzov mohli zúčastniť všetci, ktorí to naozaj potrebujú, bez ohľadu na ich finančné zázemie alebo momentálnu životnú situáciu. Normálna cenová hladina je reálna cena. Máme však ešte aj nižšiu a vyššiu hladinu. Nižšia je pre tých, ktorí sa nachádzajú v zložitej finančnej situácii, študentov, rodičov na rodičovskej dovolenke a podobne. Nepotrebujeme žiadne potvrdenia, všetko je na rozhodnutí toho, kto sa hlási. Je tam vždy však aj vyššia cenová hladina a tá je určená pre tých, pre ktorých financie nie sú rozhodujúce, a ktorí chcú umožniť niekomu v menej priaznivej situácii zúčastniť sa kurzu za prijateľnejšiu cenu a preskúmať tak rozmer svojej štedrosti.

Musím priznať, že vyššiu cenovú hladinu si zatiaľ ešte nezvolil nikto, ale ja som presvedčená, že Slováci majú v sebe veľký potenciál štedrosti a pomoci iným a tak je len otázka času, kedy sa tá prvá lastovička objaví.

Verím, že takáto možnosť voľby je pre ľudí prostriedkom na preskúmanie vlastných nastavení týkajúcich sa peňazí a umožní všetkým, ktorí to práve potrebujú, prísť si po novú skúsenosť a poznanie do Open Mind Centra.

 

7.    Koľko dní väčšinou kurzy trvajú a v akej intenzite?

 

To je naozaj rôzne. Od niekoľkohodinových cvičení, cez víkendové workshopy až po dlhodobé kontinuálne kurzy trvajúce niekoľko mesiacov.

 

8.    V centre ponúkate tiež kurz " život so 4 ženami za mesiac." Čo sa skrýva za jeho názvom?

 

Hoci to znie mierne tajomne, žiadna polygamia v tom nie je. Je to kurz, ktorý hovorí o tom, ako sa ženy menia počas jedného mesiaca. Určite mi dajú za pravdu nielen ženy, ale aj muži - my ženy dokážeme počas krátkeho času prechádzať rôznymi podobami správania. Raz sme hravé a kreatívne, rady komunikujeme, inokedy sa potrebujeme stiahnuť do seba a chceme, aby nám dali všetci pokoj. Niekedy neznesieme smietku na obruse, inokedy nás nevyvedie z rovnováhy ani najväčší chaos. Tento kurz vychádza z výskumov a výpovedí tisícok žien a učí o tom, že tieto rôzne fázy sa ženám pravidelne opakujú - a súvisia s našim menštruačným cyklom. Kurz tak umožňuje hlbšie poznanie nielen ženám, ktoré pochopia, že tieto zmeny sú prirodzené a dá sa s nimi pracovať, ale aj ich partnerom, ktorí sa čudujú, ako môžu mať doma jeden týždeň prítulne mačiatko a druhý týždeň šelmu, ktorá vystrkuje pazúry, poriadne reve a uhryzne každého, kto sa jej nepáči.

 

9.    Ani sa nenazdáme a vianočná nálada bude čoskoro súčasťou našich domácností. V jednom z kurzov ponúkate návštevníkom možnosť vyrobiť si vlastné cínové ozdôbky. Aké vedomosti, zručnosti si záujemca o kurz musí so sebou priniesť?

 

 

Účastníci kurzu nemusia mať žiadne predošlé skúsenosti ani špeciálne zručnosti. Stačí, ak si so sebou prinesú chuť vyrobiť si niečo pekné, všetko ostatné bude pripravené na mieste. Čo vieme určite,  je, že odnášať si budú určite viac, ako to, s čím prišli :)

 

10.    30. novembra bude v Open Mind centre deň otvorených dverí. Čo ste si pre návštevníkov pripravili a na čo všetko sa môžu tešiť?

 

Deň otvorených dverí bude ukážkou, s čím všetkým sa  v Open Mind Centre môžu návštevníci stretnúť. Program bude bohatý a každý si v ňom čosi nájde - ženy, muži aj deti. Začneme ranným cvičením či-kung, pripravené sú prednášky a miniworkshopy na rozličné témy - vzťahy, partnerstvo, témy pre mužov a pre ženy. Pripravený máme aj kreatívny workshop, kde si budú môcť návštevníci vyrobiť spolu s našou lektorkou krásny šperk alebo ozdobu. Postarané bude aj o deti - počas celého dňa bude pre nich pripravená kreatívna dielnička, kde si budú môcť vyrobiť rôzne zaujímavé veci. Počas dňa sa budú môcť návštevníci stretnúť s takmer desiatkou našich lektorov, s ktorými sa môžu pokojne porozprávať. Celý program aj všetky podrobnosti nájdu záujemcovia  na našom webe - www.openmind.sk. Srdečne všetkých pozývame a už teraz sa tešíme na stretnutie a príjemné chvíle, ktoré spolu strávime.

 

Rozhovor so zkladateľkou Open Mind centra, Katarínou Jesnou - Smikovou. Pripravila Kamila Balcová

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.